Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Overfald skriger på mere overvågning – nu

For min skyld kan vi godt gå hele vejen til ansigtsgenkendelse for at få bugt med de kriminelle, der smadrer unge til lirekassemænd.

I den seneste tid har vi hørt om en række tilfælde af meningsløs vold mod unge mennesker. Eksempelvis i København, hvor en ung mand blev udsat for et groft overfald efter en aften i byen. På en S-togsstation, hvor en gruppe unge umotiveret begik et overfald på en jævnaldrende. I Helsingør er en pige blevet trampet i hovedet af fire drenge. Og jeg kunne blive ved. ​​​​​​​

De mange voldsepisoder skræmmer både unge og deres forældre. For tænk, hvis ens værste frygt blev til virkelighed? Hvordan ville man have det efter at være blevet slået og trampet i hovedet af en gruppe fremmede? Hvad vil man som mor og far føle, når ens barn ender på hospitalets traumecenter efter umotiveret at være blevet overfaldet af en voldsparat gruppe af unge mænd? Jeg tror, at man vil føle sig bange. Rasende. Og magtesløs.

Der er behov for, at vi siger klart fra. For den slags hører simpelthen ingen steder hjemme. Vi kan ikke sidde på hænderne, mens vores børn bliver overfaldet af grupper af utilpassede unge mænd. I fuld offentlighed, hvor eventuelle forbipasserende ikke tør gribe ind af frygt for egen liv og førlighed. Vi kan og skal ikke acceptere, at der er visse grupper i samfundet, som spreder skræk og rædsel med en opførsel, som ikke hører hjemme i dagens Danmark. Hvis vi ikke handler, risikerer vi, at det bliver endnu værre. Som vi ser det i Sverige. Her bliver unge mennesker ydmyget af indvandrergrupper, hvor de bliver tvunget til at kysse sko og drikke urin. Man tager sig til hovedet over, at den slags kan ske. Der må vi aldrig ende.

Teenager fængslet for at trampe på 19-årig på københavnsk gade

Jeg har stor respekt for moren til en af de drenge, som er blevet overfaldet. Hun har arrangeret en demonstration på Christiansborg Slotsplads den 11. marts. Her vil der forhåbentlig troppe mange forældre, pårørende og bekymrede borgere op. Sende et signal til os politikere og til de, som spreder skræk og rædsel i samfundet. Men demonstrationer gør det ikke alene. Vi er nødt til at tage flere redskaber i brug. For selv om kriminaliteten generelt er faldende i Danmark, er antallet af anmeldelser af vold stigende. Selv om det kan have mange årsager, er der noget, som tyder på, at vores unge er udsatte, når de er alene på gaden.

Der er behov for at gøre livet mere surt for gerningsmændene. Politiet og retsvæsen skal have de fornødne redskaber og ressourcer. Straffene skal afspejle voldsmænds afstumpethed. Og vi kommer ikke uden om, at overvågning er et effektivt redskab til at opklare voldsforbrydelser i det offentlige rum. Hvor jeg ville ligge søvnløs over at sende mine 18-årige børn ud i nattelivet, så gør jeg det ikke ved tanken om øget overvågning, som kan hjælpe politiet med at forebygge eller opklare voldsforbrydelser.

Efter advarsel på sociale medier: Endnu en teenager er anholdt for gruppeoverfald

Der bør være fuld overvågning på alle banegårde, på steder, hvor de unge færdes, og hvor banderne huserer. Jeg så allerhelst, at overvågningen var med ansigtsgenkendelse for at lette politiets arbejde. Og skulle det vise sig, at gerningsmændene ikke har dansk statsborgerskab, når de bliver fundet og dømt, så skal vi for alt i verden forhindre, at de kan få det. For sådanne mennesker hører ikke hjemme i Danmark. Er det et problem? Tja, kun for dem, der ikke kan opføre sig ordentligt.

Debat: Stop kameraforskrækkelsen

Det er helt afgørende, at vi passer på danskerne og får genoprettet trygheden. Unge skal ikke kigge sig over skulderen, når de færdes alene. Forældre skal ikke ligge søvnløse om natten af frygt for, at deres børn bliver overfaldet. Vi skal tage alle tænkelige midler i brug, så det bliver vores unge der hersker i gaderne – ikke de voldsparate og afstumpede grupper.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Søren Gade (f. 1963) er medlem af Europa Parlamentet for Venstre, hvor han er næstformand for fiskeriudvalget og medlem af udvalget for transport og turisme samt udvalget for borgernes rettigheder og retlige indre anliggender. Han er desuden tidligere medlem af Folketinget, gruppeformand og forsvarsminister for Venstre. Bloggen vil spænde vidt – lige fra store EU-dagsordner til højspændingsledninger i Vestjylland. Søren Gade bor i Holstebro.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
11.08.20, 20:35
Det er et af de groveste anslag mod mennesker, der tjener mere end andre, at de får mindre udbetalt end nogle, der tjener mindre. Læs mere
Af Jens Kindberg
11.08.20, 07:11
Sønderborg, Mariagerfjord og Skive – det er de 3 steder i Jylland, hvor det giver mere mening at spille på rød på kasinoet i Munkebjerg end at sætte penge i mursten. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
10.08.20, 14:30
Kvinders adgang til ordination har ikke noget med kvindeundertrykkelse at gøre; det er et teologisk spørgsmål. Der er stadig sogne i Danmark, hvor kvinder ikke kan få embede. Men krav om kønskvotering fremmer ikke ligestillingen, men undertrykker friheden for kirken til at indrette sig, som dens teologi og tro bestemmer det. Læs mere
Af Christina Egelund
10.08.20, 12:39
Det er både rationelt og rigtigt at gøre, og burde være en selvfølge for de fleste politiske partier i Danmark. Helt bizar bliver debatten, når det påstås, at de 200 kvoteflygtninge er med til at sætte selve danskheden under pres. Smålighed er ikke en dansk værdi. Læs mere
Af Mikael Jalving
10.08.20, 12:00
Vi andre pragmatikere må få det bedste ud af tingene, som de er. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
10.08.20, 00:34
EU skal indføre sanktioner overfor Europas sidste diktator Læs mere
Af Mikael Jalving
09.08.20, 10:00
Vi har brug for at se os lidt over skulderen. Vi kan også kalde det historisk dannelse. Læs mere
Af Nauja Lynge
07.08.20, 20:31
Vejen frem er ikke at hakke på de unge, for uden deres opbakning løser vi ikke coronakrisen. De fleste vil gerne være påpasselige og er mere tolerante over for byens diversitet end mange ældre.   Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
07.08.20, 18:08
Danske aviser vælger at citere den nok mest krigsglade mand, John Bolton, i Washington D.C. Hvorfor? Læs mere
Af Marie Høgh
07.08.20, 15:30
Kritikken af DF'erens udmeldinger om kristendommen afslører det dybe dannelseshul, han taler ind i. Læs mere