Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Sig fra over for urealistiske idealer

Hvorfor er vores unge blevet så kropsfikserede? Påvirkning fra medierne og influencere bærer med deres deres udstilling af nogle ofte absurde idealer en stor del af skylden for det, der kan ende galt.

Selv om det er mange år siden, kan jeg godt huske, hvordan det var at være ung. Man kunne let føle sig for kikset og kejtet. For lange arme eller for rund om maven. Det var ikke altid lige let. Det kan de fleste læsere helt sikkert genkende. Enten fra dem selv. Eller fra deres børn.

Men hvor man i min ungdom nok tog lidt lettere på den slags, er der i dag behov for at være mere opmærksom. For alt for mange unge går rundt og er kede af deres spejlbillede. En undersøgelse blandt 16 til 20-årige har vist, at hele 6 af 10 er utilfredse med deres krop. Det er især pigerne, som af kede af det. Langt over halvdelen drømmer om at tabe sig, selv om selvbilledet sjældent stemmer overens med virkeligheden.

Det synes jeg er bekymrende. Ikke kun i forhold til den enkelte unge eller de bekymrede forældre. Men også for samfundet generelt. For det skæve kropssyn kan ende med sultekure, lavt selvværd og i værste fald svær selvskade. Et dårligt selvbillede kan gøre ondt på både på krop og sjæl. Og det risikerer at forfølge én resten af livet. Derfor er vi nødt til at spørge os selv, hvordan det kan være, at vores unge mennesker er blevet så kropsfikserede, at det kan gå ud over deres sundhed.

Der er ingen tvivl om, at vi forældre bærer en del af ansvaret for, at unge vokser op med et sundt selvbillede. Vi skal være gode rollemodeller og huske hinanden på, hvad en naturlig krop er. Vi skal minde vores børn om, at de er smukke og unikke, som de er. Og at alt i livet ikke handler om at have et perfekt udseende. Men om meget mere end det.

Men det gør det ikke alene. For når man ser på, hvordan medierne har udviklet sig gennem mange år, så kan man ikke være i tvivl om, at det også spiller en afgørende rolle. Unge lever i en ny virkelighed, som vi med grå hår på toppen er blevet forskånet for. En virkelighed, hvor særligt unge spejler sig i forbilleder, som intet har med virkeligheden at gøre.

Facebook-chef opfordrer til strengere regulering af sociale medier

Det er forbilleder, som er blevet til såkaldte mediepersonligheder. Eksempelvis unge som har været med tv-programmer med andre afklædte smukke mennesker, der boltrer sig i tropiske omgivelser, og hvor det meste handler om fokus på udseende og krop. Derudover er der kommet en masse sociale mediekanaler som Facebook og Instagram, hvor man kan følge de ”rige og berømte”, som lægger billeder op til deres titusindvis af følgere. Billeder med en redigeret virkelighed af dyrt tøj, solbrune lemmer og solskin året rundt. Mange af dem promoverer urealistiske idealer, som ikke engang de selv kan leve op til.

Men ét er at lægge nogle billeder op. Noget andet er, at tjene penge på det. Forstå mig ret. Jeg har intet imod, at folk tjener penge. Og mange har helt sikkert en høj etik omkring at være en såkaldt influencer. Men der findes også nogle, som kynisk tjener mange penge på titusinder unge følgere, som sluger budskaber og billeder råt. De vil sælge energidrik, kosmetiske operationer og alkohol. Også til de helt unge. Ofte i form af mere eller mindre skjult reklame.

Svensk fænomen tjener mere end 100 mio. kr. om året på YouTube

Jeg siger ikke, at de bærer ansvaret for, at mange døjer med dårligt selvværd og ondt i livet. Men de bidrager til falske selvbilleder og forsøger i værste fald at tjene penge på det. Derfor bør det ikke kun optage familier med unge teenagere. Vi har alle et ansvar –forældre, medier og politikere. Og vi alle skal alle sige fra. Både i forhold til promovering af urealistiske idealer og dem, som forsøger at slå mønt på det. Og så skal vi huske vores børn på, at de er gode nok, som de er.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Søren Gade (f. 1963) er medlem af Europa Parlamentet for Venstre, hvor han er næstformand for fiskeriudvalget og medlem af udvalget for transport og turisme samt udvalget for borgernes rettigheder og retlige indre anliggender. Han er desuden tidligere medlem af Folketinget, gruppeformand og forsvarsminister for Venstre. Bloggen vil spænde vidt – lige fra store EU-dagsordner til højspændingsledninger i Vestjylland. Søren Gade bor i Holstebro.
Seneste blogs
Af Louis Jacobsen
12.07.20, 20:53
Til efteråret planlægges det at hæve pensionsalderen yderligere, det går ikke. Læs mere
Af Gitte Seeberg
12.07.20, 09:28
Når en regering griber til så omfattende og indgribende foranstaltninger som forsamlingsforbud, mulighed for at tvangsvaccinere borgere, tvangslukning af store dele af erhvervslivet, lukning af domstolene og neddrosling af medier som TV 2 og DR og grænselukninger, så skal beslutningerne kunne retfærdiggøres og forsvares. Lad os komme tilbage til normale retstilstande nu. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.07.20, 16:35
Den totalitære techgigant tåler ikke ytringsfrihed. Læs mere
Af Mikael Jalving
11.07.20, 11:00
Biologi betyder også noget, og tak for det. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
11.07.20, 10:21
Vi bliver nødt til at forholde os til, om udlændinge skal bestemme, hvem der må være i Danmark. Læs mere
Af Marie Høgh
10.07.20, 16:30
Det er bekymrende, at det eneste, der kan samle borgerligheden, er kampen mod islam. For hvis der er noget, vores egen kultur har brug for, er det et selvopgør. Læs mere
Af Martin Ågerup
09.07.20, 16:51
Sidste blog i sommerserien: Sådan kan de borgerlige trække Danmark i en blå retning Læs mere
Af Peter Kofod
09.07.20, 15:20
Angela Merkel risikerer at ødelægge Europa med sin planlagte reform af EU´s asylpolitik. Hendes "wir schaffen das"-politik spøger stadig. Læs mere
Af Isabella Arendt
09.07.20, 11:42
Del 2 i mine tanker her hen over sommeren. Tanker om borgerligheden i fremtiden og de borgerlige partiers mulighed for at finde noget at være fælles om. I dag skal det handle lidt om, at vi har glemt at sætte borgerens magt i centrum. Vi skal kæmpe for folkestyret helt lokalt og sikre, at der ikke er længere i skole, end at børnene kan cykle dertil. Læs mere