Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Omskæring af piger og kvinder handler selvfølgelig om kultur og religion

EU mener, at pigeomskæring kun er et spørgsmål om ligestilling mellem køn - ikke kultur og religion. Men helt ærligt, selvfølgelig handler det også om kultur og religion

Jeg fik en anelse hovedpine, da det kom mig for øre, at vi i denne uge skulle stemme om en europæisk strategi til at bekæmpe kvindelig omskæring i verden. Sagen i sig selv fejler ikke noget. For omskæring af piger er en inhuman og brutal behandling. Det er en omtvistelig krænkelse af piger og kvinders menneskerettigheder. Og det er et indgreb, der har alvorlige helbredsmæssige konsekvenser for de piger, som bliver udsat for det.

Der er mange forklaringer på, hvorfor pigeomskæring er opstået, og hvad den skal gøre godt for. Forklaringerne varierer fra land til land eller fra gruppe til gruppe. Nogle mener, at det tæmmer kvindens seksuelle lyster og bevarer hendes jomfruelighed indtil ægteskabet. Nogle mener, at omskårne piger er afdæmpede og fornuftige, mens ikke-omskårne piger mangler pli, slår ting i stykker og er glemsomme. Nogle mener, at det er en tradition, der skal fastholdes for at værne om en kulturel identitet. Og endelig er der nogle der mener, at det ikke er muligt at finde en ægtemand til pigen, hvis hun ikke er omskåret.

Forklaringerne kan være mange. Men for mig hopper kæden simpelthen af, når man i EU-regi i et vagt forsøg på politisk korrekthed, koger det ned til kun at være et spørgsmål om ligestilling mellem kvinder og mænd. Det har åbenbart intet at gøre med kultur eller religion, må man kunne forstå. Ja, selv Konservatives medlem af Europa-Parlamentet, Pernille Weiss, vil ikke vedkende sig, at kultur og religion også spiller ind. Nej, det er kun ligestillingsargumentet, hun smider på bordet. Hvordan i alverden kan man mene, at det ikke også hænger sammen med kultur og religion? Det er mig en gåde.

Alligevel har mindst 200 millioner nulevende piger og kvinder på verdensplan lidt skæbnen kvindelig omskæring. Indgrebet er især udbredt i dele af Afrika og Mellemøsten. Lande hvor vi ved, at omskæring af piger er tæt forbundet med et kulturelt ritual eller en hellig pligt. Helt ærligt, drop nu forsigtigheden og stå ved, at pigeomskæring i høj grad handler om kultur og religion.

Det er et alvorligt problem, som vi på ingen måde må negligere. Det har fyldt meget i mit parti. Så meget, at daværende formand for Venstre Anders Fogh Rasmussen gav partiets Frihedspris til Ayaan Hirsi Ali, som er kendt for sin kamp mod kvindelige omskæring. Ligesom Ayaan Hirsi Ali, har vi også taget parti – kvindernes parti.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Søren Gade (f. 1963) er medlem af Europa Parlamentet for Venstre, hvor han er næstformand for fiskeriudvalget og medlem af udvalget for transport og turisme samt udvalget for borgernes rettigheder og retlige indre anliggender. Han er desuden tidligere medlem af Folketinget, gruppeformand og forsvarsminister for Venstre. Bloggen vil spænde vidt – lige fra store EU-dagsordner til højspændingsledninger i Vestjylland. Søren Gade bor i Holstebro.
Seneste blogs
Af Signe Munk
06.08.20, 17:00
De borgerlige partier er røget helt op i loftet over forslaget om at fjerne benzin- og dieselbiler fra vejene på sigt. Men hvad har de selv at byde ind med? Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
06.08.20, 13:50
Lige nu sker der ting og sager, der er værd at holde alvorligt øje med i Hviderusland. En brutal diktator kæmper for sin trone. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
05.08.20, 18:55
Religionsfriheden er udvidet ved lov i 1992. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
05.08.20, 18:17
Og det skyldes selvsagt deres i snit langt lavere kvalifikationer. Læs mere
Af Christina Egelund
05.08.20, 17:30
”Forstå det, hvem der kan. Jeg kan ikke.” Sådan afslutter Mikael Jalving sit blogindlæg ”Importen af muslimske migranter er en kronisk fiasko”. Den afslutning er et rammende resumé. For helt ærligt, så er det en lang opvisning af, at Jalving ikke forstår ret meget, når det kommer til udlændingepolitik. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
05.08.20, 10:27
Grundtvig ønskede større frihed, end grundloven giver Læs mere
Af Nauja Lynge
03.08.20, 21:12
Jeg anbefaler på det varmeste at se denne film og bruge den til debat om forholdet mellem grønlændere og danskere. Men lad os ikke trække i den modsatte offerrolle og tro, at den ikke får international succes, fordi instruktøren er hvid.   Læs mere
Af Mikael Jalving
03.08.20, 17:07
Med syrerne var det anderledes. Der var jo tale om powerflygtninge. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
02.08.20, 20:20
Sverige vil synke ned i et dybt mørke i kraft af forandringerne i sammensætningen af befolkningen. Læs mere