<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Omskæring af piger og kvinder handler selvfølgelig om kultur og religion

EU mener, at pigeomskæring kun er et spørgsmål om ligestilling mellem køn - ikke kultur og religion. Men helt ærligt, selvfølgelig handler det også om kultur og religion

Jeg fik en anelse hovedpine, da det kom mig for øre, at vi i denne uge skulle stemme om en europæisk strategi til at bekæmpe kvindelig omskæring i verden. Sagen i sig selv fejler ikke noget. For omskæring af piger er en inhuman og brutal behandling. Det er en omtvistelig krænkelse af piger og kvinders menneskerettigheder. Og det er et indgreb, der har alvorlige helbredsmæssige konsekvenser for de piger, som bliver udsat for det.

Der er mange forklaringer på, hvorfor pigeomskæring er opstået, og hvad den skal gøre godt for. Forklaringerne varierer fra land til land eller fra gruppe til gruppe. Nogle mener, at det tæmmer kvindens seksuelle lyster og bevarer hendes jomfruelighed indtil ægteskabet. Nogle mener, at omskårne piger er afdæmpede og fornuftige, mens ikke-omskårne piger mangler pli, slår ting i stykker og er glemsomme. Nogle mener, at det er en tradition, der skal fastholdes for at værne om en kulturel identitet. Og endelig er der nogle der mener, at det ikke er muligt at finde en ægtemand til pigen, hvis hun ikke er omskåret.

Forklaringerne kan være mange. Men for mig hopper kæden simpelthen af, når man i EU-regi i et vagt forsøg på politisk korrekthed, koger det ned til kun at være et spørgsmål om ligestilling mellem kvinder og mænd. Det har åbenbart intet at gøre med kultur eller religion, må man kunne forstå. Ja, selv Konservatives medlem af Europa-Parlamentet, Pernille Weiss, vil ikke vedkende sig, at kultur og religion også spiller ind. Nej, det er kun ligestillingsargumentet, hun smider på bordet. Hvordan i alverden kan man mene, at det ikke også hænger sammen med kultur og religion? Det er mig en gåde.

Alligevel har mindst 200 millioner nulevende piger og kvinder på verdensplan lidt skæbnen kvindelig omskæring. Indgrebet er især udbredt i dele af Afrika og Mellemøsten. Lande hvor vi ved, at omskæring af piger er tæt forbundet med et kulturelt ritual eller en hellig pligt. Helt ærligt, drop nu forsigtigheden og stå ved, at pigeomskæring i høj grad handler om kultur og religion.

Det er et alvorligt problem, som vi på ingen måde må negligere. Det har fyldt meget i mit parti. Så meget, at daværende formand for Venstre Anders Fogh Rasmussen gav partiets Frihedspris til Ayaan Hirsi Ali, som er kendt for sin kamp mod kvindelige omskæring. Ligesom Ayaan Hirsi Ali, har vi også taget parti – kvindernes parti.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Søren Gade (f. 1963) er medlem af Europa Parlamentet for Venstre, hvor han er næstformand for fiskeriudvalget og medlem af udvalget for transport og turisme samt udvalget for borgernes rettigheder og retlige indre anliggender. Han er desuden tidligere medlem af Folketinget, gruppeformand og forsvarsminister for Venstre. Bloggen vil spænde vidt – lige fra store EU-dagsordner til højspændingsledninger i Vestjylland. Søren Gade bor i Holstebro.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
15.01.21, 22:41
Det er meget egoistisk af de grønlandske politikere at forsøge at løse Grønlands store svøbe – de socialt udsatte – uden at inddrage de mange grønlændere i Danmark, som hver dag berøres af dette emne.   Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.01.21, 18:16
Hvad skal vi andre stille op, når vi mener, at store grupper af mennesker ikke er til at tale med eller har nogle absurde holdninger? Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
15.01.21, 16:34
Som ufortrødent arbejder videre trods corona. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.01.21, 07:00
Den tiltalte er uskyldig, indtil andet er bevist, og har krav på en fair rettergang. Også Inger Støjberg. Læs mere
Af Signe Munk
14.01.21, 15:00
Vi tager vores drikkevand som en selvfølgelighed. Det skal vi ikke – men derimod skride ind, så forureningen af det bliver stoppet. Læs mere
Af Rune Lund
14.01.21, 13:10
Det handler om, at loven gælder for alle Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
14.01.21, 11:05
Bliver alle vi ældre, der har levet en eremittilværelse for at undgå smitte, nu udsat, når vi vaccineres i store centre. Jeg spørger ministeren, om han føler sig sikker på, at forholdene er i orden. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.01.21, 15:35
Det er artige sager, hvad tilhængerne af masseindvandring har kaldt os andre. Læs mere
Af Henrik Højlund
13.01.21, 15:16
Coronaepidemien forstærker øjensynlig argumentationen mod Guds eksistens. Men det ser ikke bedre ud uden Gud. Læs mere