Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vi behandler ikke nyrepatienter ens

Danske nyrepatienter kan ikke få betalt en livreddende transplantation i USA af det offentlige – kun hvis man selv har mulighed for at punge ud. Det er en urimelig forskel.

Forleden var der en annonce i en række landsdækkende aviser om en syg kvinde. En gribende historie om Natasja, som er nyresyg. Hun er 27 år og har to børn og har i tre år ventet på en nyretransplantation. Annoncen var indrykket af en privat person, som hjælper Natasja i en situation, hvor det danske sundhedsvæsen efter min mening svigter.

At være nyresyg og have behov for en nyretransplantation kan være det samme som at have en langsom dødsdom hængende over hovedet. For i Danmark er der ikke nyredonorer til alle patienter. Det betyder, at flere danskere desværre afgår ved døden, mens de hænger fast i en venteliste. Eller risikerer at blive så svækkede af dialysebehandlingen, at når der endelig dukker en egnet nyre op, så er kroppen ikke i stand til at klare den store operation. ​

Jeg har selv to venner, som har været ramt af nyresygdom så alvorlig, at de har haft behov for nyretransplantation. Jeg har set deres lidelser, oplevet deres håb om en ny nyre og overværet frustrationerne, når den nye nyre alligevel ikke “passede”. Efter flere år fik de begge en ny nyre, den ene med stor succes, den anden med mindre held. Jeg er virkelig trist på nyrepatienters vegne, og det er frustrerende for både for den syge og de pårørende at vente på en nyre.​

Derfor slog jeg også lyttebøfferne til, da jeg blev kontaktet af Claus. Det er ham, som har indrykket annoncen. Han har selv haft nyresygdom tæt inde på livet, da hans hustru har været syg. Heldigvis var de selv i stand til at betale en operation i udlandet. Så frem for at parkere sig på en venteliste i Danmark, valgte familien at tage til udlandet for at få en operation. Den koster ifølge Claus 800.000 kr. i USA.

Når det var muligt og helt legitimt, hænger det sammen med, at man i USA har et veludviklet system med såkaldte nyrekæder. Hvis man som nyresyg kender en, som gerne vil donere sin nyre, men som ikke er matcher en selv, kan man gennem en nyrekæde finde en anden donor, som er et match. Systemet er også ved at blive udviklet i Danmark sammen med andre nordiske lande. Men vores system er ikke i nærheden af at have samme volumen som det amerikanske. Derfor kan folk på venteliste i Danmark blive matchet med flere forskellige donorer i USA, mens der slet ikke er nogen match i Danmark.​

Problemet er bare, at danske nyrepatienter som Natasja ikke kan få operationen i USA betalt på det offentliges regning. Hun skal pænt vente på, at der dukker en nyre op i det system, Danmark er tilknyttet. Uagtet at hun venter på en donornyre fra det danske system, som ingen ved, hvornår kommer. Og om den overhovedet når at komme, før det er for sent. Medmindre hun naturligvis har penge til selv at betale turen til USA og operationen.

Så er det, jeg spørger, om vi ikke kan vi ikke gøre det lidt bedre? Kan vi som land være bekendt, at Natasja måske er prisgivet, selv om der findes en egnet donor, fordi det danske sundhedsvæsen kun accepterer, at patienter bliver opereret i Danmark med nyrer fra det danske donorsystem. Og fordi hun ikke selv har penge til operationen i USA. Mens Claus, der har midlerne til det, helt lovligt kan tage til udlandet og få en livreddende operation.

Søren Gade: Organdonorer skal ikke være reservedelslager for folk, der ikke selv vil give

Jeg synes ikke, at det er fair. Vi kan ikke vende det blinde øje til Natasja og det døve øre til Claus’ opråb. I så fald accepterer vi en urimelig behandling af danske nyrepatienter. Og spørgsmålet er, om det ikke er billigere for samfundet at betale 800.000 kr. for en operation i USA end dialysebehandling i Danmark, sygeperioder og i værste fald for tidlige dødsfald?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Søren Gade (f. 1963) er medlem af Europa Parlamentet for Venstre, hvor han er næstformand for fiskeriudvalget og medlem af udvalget for transport og turisme samt udvalget for borgernes rettigheder og retlige indre anliggender. Han er desuden tidligere medlem af Folketinget, gruppeformand og forsvarsminister for Venstre. Bloggen vil spænde vidt – lige fra store EU-dagsordner til højspændingsledninger i Vestjylland. Søren Gade bor i Holstebro.
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
05.08.20, 18:55
Religionsfriheden er udvidet ved lov i 1992. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
05.08.20, 18:17
Og det skyldes selvsagt deres i snit langt lavere kvalifikationer. Læs mere
Af Christina Egelund
05.08.20, 17:30
”Forstå det, hvem der kan. Jeg kan ikke.” Sådan afslutter Mikael Jalving sit blogindlæg ”Importen af muslimske migranter er en kronisk fiasko”. Den afslutning er et rammende resumé. For helt ærligt, så er det en lang opvisning af, at Jalving ikke forstår ret meget, når det kommer til udlændingepolitik. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
05.08.20, 10:27
Grundtvig ønskede større frihed, end grundloven giver Læs mere
Af Nauja Lynge
03.08.20, 21:12
Jeg anbefaler på det varmeste at se denne film og bruge den til debat om forholdet mellem grønlændere og danskere. Men lad os ikke trække i den modsatte offerrolle og tro, at den ikke får international succes, fordi instruktøren er hvid.   Læs mere
Af Mikael Jalving
03.08.20, 17:07
Med syrerne var det anderledes. Der var jo tale om powerflygtninge. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
02.08.20, 20:20
Sverige vil synke ned i et dybt mørke i kraft af forandringerne i sammensætningen af befolkningen. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
02.08.20, 15:06
Hvem er egentlig mest uværdig. Den tvungne eller den tvingende? Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
31.07.20, 12:00
Det er oprørende, at hospitalernes manglende hygiejne kræver tusinder af menneskeliv. Læs mere
Af Nauja Lynge
31.07.20, 10:43
Hovedingrediensen i fordomme mod grønlændere er selvstyrets sejlende sociale område og dansk uvidenhed.   Læs mere