Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

EU’s gakkede dataregler er en ommer

Gdpr-reglerne kan være fornuftige nok, men EU’s bestemmelser om databeskyttelse giver bøvl og al for meget uforståeligt bureaukrati. Reglerne skal laves om.

Kan det virkelig passe, at nye regler om persondatabeskyttelse spænder ben for en gammel elevfest på gymnasiet i Alssund? Og kan det passe, at selv samme regler forhindrer landets kommuner i at komme i kontakt med socialt udsatte via sms? Svaret på spørgsmålene er et rungende måske. For reglerne er så uklare og komplicerede, at ikke engang landets kommuner forstår dem til fulde.

Det handler om de såkaldte gdpr-regler. Reglerne, der kommer fra EU, handler om at beskytte borgernes personfølsomme oplysninger imod misbrug fra virksomheder og myndigheder. Det formål kan de færreste nok være uenige i. For i disse tider med nye globale medier og køb og salg af personlige data kan man godt savne nogle mere klare grænser for, hvordan myndigheder og globale virksomheder skal håndtere vores oplysninger. Men kæden springer af der, hvor reglerne bliver så umulige, at de spænder ben for sund fornuft.

Problemet er, at lovgiverne, i forsøget på at sikre borgernes data, har skabt en regulær regeljungle af problemer for kommuners arbejde med udsatte borgere, frivillige foreninger og lokale erhvervsdrivende. Lad mig komme med et par eksempler: F.eks. er der skabt tvivl om, hvorvidt kommuner må indkalde socialt udsatte til sundhedstjek via en sms, fordi sms’er som udgangspunkt ikke må indeholde personfølsomme oplysninger. I lokalhistoriske foreninger ved man ikke, om man må gemme data på afdøde personer i arkiverne. Og ude i idrætsforeningerne er man bange for at lægge billeder af sportsbegivenheder på hjemmesiden. Alt sammen noget, som de fleste nok vil mene, er helt inden for skiven af, hvad der er rimeligt.

For at få noget klarhed har jeg sammen med mine kollegaer spurgt i Justitsministeriet, hvad der er op og ned i sagerne. Desværre er svaret nedslående og skaber ikke nogen som helst klarhed. Ifølge Justitsministeriet er det inden for lovens rammer at sende en sms til en socialt udsat om at møde på sygehuset. Men det er ikke lovligt for den frivillige velgørenhedsforening at sende en sms for at bekræfte julehjælp. Forstå det, hvem der kan.

Gråzonerne i loven er så brede, at man ikke kan lægge det på almindelige erhvervsdrivendes skuldre at hitte ud af det. Og da slet ikke gøre frivillige ude i organisationerne ansvarlige for at vurdere, hvornår man må sende en simpel sms med oplysninger om julehjælp eller lægge billeder på en hjemmeside. Hvad der er inde for skiven, beror nemlig på så omfattende vurderinger og hensyn, at den enkelte medarbejder vil være nødsaget til i sidste ende at lægge hovedet på blokken.

Og hvad sker der så, hvis de vurderer forkert? Så falder hammeren. For bødestørrelserne for at overtræde reglerne er af en sådan karakter, at det kan få almindelige mindre virksomheder eller små foreninger til at vende bunden i vejret. Der er med andre ord tale om både komplicerede og gakkede regler, som også har store konsekvenser, hvis man træder ved siden af. De eneste, der har armene over hovedet, er advokater og revisorer, som aldrig har haft så travlt, som efter vi har indført de nye regler.

Persondataregler gør livet surt for danske lokalarkiver

Det er bare ikke godt nok. Vi skal have gjort op med de gakkede EU-regler. For det første skal vi finde ud af, om det er den tidligere regering og det danske Folketing, som har overgjort reglerne og skabt benspændet for os selv. Eller om det er reglerne fra EU, som er for komplicerede til at bruge i praksis. Uanset hvem der har jokket i spinaten, skal reglerne laves om. Så de ikke også fremover spænder ben for vores frivillige foreninger og erhvervsdrivende, som er ved at segne under det øgede bøvl og bureaukrati.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Søren Gade (f. 1963) er medlem af Europa Parlamentet for Venstre, hvor han er næstformand for fiskeriudvalget og medlem af udvalget for transport og turisme samt udvalget for borgernes rettigheder og retlige indre anliggender. Han er desuden tidligere medlem af Folketinget, gruppeformand og forsvarsminister for Venstre. Bloggen vil spænde vidt – lige fra store EU-dagsordner til højspændingsledninger i Vestjylland. Søren Gade bor i Holstebro.
Seneste blogs
Af Jens Kindberg
27.05.20, 12:19
Lad os stoppe mudderkastningen, Uhrskov, og i stedet debattere, hvorfor borgerlige bør tage afstand til Generation Identitær. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
27.05.20, 09:34
Generation Identitær er aldrig fanatiske, de er realistiske og har nu præsenteret et gennemarbejdet forslag til remigration. Læs mere
Af Isabella Arendt
27.05.20, 09:33
Af hensyn til smittefaren er der mange steder indført minimumsnormeringer, selvom “Børnenes Statsminister” ikke mener, det er vigtigt. Vores børn trives som aldrig før og pædagogerne har fået ordentlige forhold. Tænk, hvis man kunne tage hensyn til børnenes trivsel også efter krisen? Men det tror jeg ikke, “Børnenes statsminister” har planer om. Læs mere
Af Nauja Lynge
26.05.20, 18:13
De fleste er med på nedlukningen, men nu må det være tid at kræve svar: Hvem anbefalede at lukke Danmark ned?   Læs mere
Af Peter Kofod
26.05.20, 11:41
Først den ene vej og så den anden vej. Det synes at være logikken bag den konservative stemmeafgivelse de sidste to måneder. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
26.05.20, 10:31
Vi betaler til en radio, ingen mennesker lytter til. Træk stikket på Radio Loud og giv os Radio24Syv tilbage Læs mere
Af Henrik Højlund
25.05.20, 19:46
Vi er en del, der hele tiden har rumlet med en skepsis overfor nedlukningen, fordi vi mere eller mindre intuitivt har anet, at den på den lange bane kunne koste langt mere, end det ville have kostet, hvis vi havde beholdt en del af samfundsåbenheden. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
25.05.20, 16:10
Den sande panik kender man først, når den viser sig i praksis. Læs mere
Af Jens Kindberg
25.05.20, 14:15
Anders Storgaard og jeg har skrevet denne blog som modsvar til Morten Uhrskov. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.05.20, 19:55
Nominelt konservative har overtaget venstrefløjens måde at tænke på, når det drejer sig om etnicitet og dermed også kultur. Læs mere