Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kære TV 2, kryb nu til korset og undskyld for jeres hetz mod hpv-vaccinen

TV 2 burde undskylde for sin skræmmekampagne mod hpv-vaccinen, efter at ingen studier kan finde en sammenhæng mellem vaccinen og de symptomer, som vaccinen blev mistænkt for at give

I 2015 stod TV 2 bag dokumentaren ”De vaccinerede piger”. Formålet med dokumentaren var at undersøge, om der var en sammenhæng mellem en gruppe syge piger og hpv-vaccinen.

Nærmest få minutter inde i programmet konkluderede man, at der var sammenhæng mellem de alvorlige bivirkninger og vaccinen. Hvorfor? Ja, fordi en af de få forskere i kongeriget, der såede tvivl om vaccinen, fik lige så meget taletid som resten af den danske lægestand.

Pressen gik i selvsving og købte ind på TV 2’s præmis med det samme. Den danske dagspresse bombarderede sine egne avisspalter med ukritiske artikler og bidrog til skræmmebilledet. Frustrerede videnskabsfolk, læger, Sundhedsstyrelsen og organisationer som Kræftens Bekæmpelse forsøgte at komme til orde, men stort set forgæves.

Og hvad kom der ud af det? En kæmpe frygt hos de unge piger og deres forældre. Et styrtdyk i antallet af unge piger, der fik vaccinen. Alt imens intet i videnskaben pegede på, at vaccinen var årsag til pigernes symptomer. Alligevel tordnede mediernes skriverier derudad.

Det fik i 2016 Folketinget til at bevillige 7 mio. til at undersøge, om vaccinen var direkte årsag til invaliderende bivirkninger. Og nu er resultatet af studierne endelig kommet. Ingen som i INGEN kan finde en sammenhæng mellem hpv-vaccinen og de symptomer, som vaccinen blev mistænkt for at give.

Jeg synes, at det ville klæde TV 2 at påtage sig sin del af skylden for den frygt og tvivl, der blev skabt. De burde påtage sig ansvaret for, at mange unge piger i en hel generation ikke blev vaccineret og har større risiko for at blive ramt af livmoderhalskræft. De burde give en undskyldning til alle de piger og familier, de har vildledt med deres skræmmekampagne.

Og så håber jeg, at den nyhedschef fra TV 2, der forsvarede dokumentaren i programmet ”Presselogen”, vil stille op om 20 år, når der ses en overdødelighed blandt de piger, der ikke fik vaccinen som følge af dokumentaren. Faktisk burde TV 2 lave en ny dokumentar om hpv-vaccinen, der på et oplyst og videnskabeligt grundlag informerer danskerne om vigtigheden af at blive vaccineret mod sygdommen. Måske kan det råde bare lidt bod på deres hidtidige horrible dækning af vaccinen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Søren Gade (f. 1963) er medlem af Europa Parlamentet for Venstre, hvor han er næstformand for fiskeriudvalget og medlem af udvalget for transport og turisme samt udvalget for borgernes rettigheder og retlige indre anliggender. Han er desuden tidligere medlem af Folketinget, gruppeformand og forsvarsminister for Venstre. Bloggen vil spænde vidt – lige fra store EU-dagsordner til højspændingsledninger i Vestjylland. Søren Gade bor i Holstebro.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
24.02.20, 18:13
»Så vælger en af drengene at urinere på mig og filme det« Læs mere
Af Jens Kindberg
24.02.20, 13:38
Er danske politikere virkelig så langt fra almindelige borgere? Læs mere
Af Utku H. Güzel
23.02.20, 14:43
Selvom det står klart, at krigen i Syrien er skabt af udefrakommende grunde, og at de vestlige lande har en meget stor finger med i spillet, så prøver man fortsat at skabe en anden historie. Det er til at brække sig over. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.02.20, 10:30
Dannelse skal hverken afspejle eller efterligne demokratiet, men hæve det, kvalificere det, ja, muliggøre det. Læs mere
Af Martin Ågerup
22.02.20, 00:34
Den danske SU er i forvejen den mest generøse i verden Læs mere
Af Nauja Lynge
21.02.20, 18:06
Folketingets partier har givet samtykke til, at dansk fregat indgår i fransk hangarskibsgruppe, selvom franske interesser ikke flugter med de danske. Det kræver, at Danmark justerer sin arktiske politik. Læs mere
Af Marie Høgh
21.02.20, 13:45
Hvis samtykkeloven bliver en realitet, kvæles det personlige ansvar, tilliden og friheden i slipstrømmen på #MeToo, der næres af mistillid mellem kønnene. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.02.20, 19:18
Her kommer min kommentar helt uden Debatten. Læs mere
Af Søren Gade
20.02.20, 15:30
Hvorfor er vores unge blevet så kropsfikserede? Påvirkning fra medierne og influencere bærer med deres deres udstilling af nogle ofte absurde idealer en stor del af skylden for det, der kan ende galt. Læs mere