<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vi skal ikke fedte med pengene til politiet

Vi skal bruge lige så mange penge på politi som andre EU-lande.

For få uger siden blev 20 personer anholdt ved politiaktioner i hele landet. En stor del af de anholdte blev fremstillet i grundlovsforhør og varetægtsfængslet. Årsagen var, at de havde forsøgt at købe og fremstille våben til at begå terror. Måske i en nær fremtid.

Vi kender godt nok ikke til de konkrete terrorplaner. Men mon ikke vi alle har tænkt tanken. Tænk, hvis de ikke var blevet fanget? Tænk, hvis ens nære familie, venner, kollegaer eller en selv havde stået på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt? Ligesom mange gjorde, da terrorangrebene ramte metroen i Madrid og London. Eller da spillesteder i Paris og lufthavnen i Bruxelles blev målet for terror. Og herhjemme, hvor vi så terrorens grufuldhed ved Krudttønden og den jødiske synagoge. Her blev uskyldige ofre for fanatiske islamisters vanvittige had til Vesten.

Jeg tror ikke, jeg er den eneste, der for en stund fik nogle meget konkrete billeder på nethinden. Og tanken var ikke til at bære.

Derfor skal der lyde et tusind tak til dansk politi og efterretningstjeneste. Fordi de dygtigt og med fantastisk politiarbejde har sikret, at mange liv er blevet skånet. Det kalder på et dybtfølt tak, fordi de passer på danskerne og Danmark.

Men i de senere år er presset på vores betjente blevet større og større. Blandt andet fordi Danmark i en årrække har oplevet en forhøjet trussel mod vores sikkerhed. Oveni fylder den grænseoverskridende kriminalitet og bevogtning af grænseovergangene mere. Det er nødvendigt i en tid, hvor vi ser markant flere terrortrusler på tværs af grænsen. Og det er nødvendigt i en tid, hvor den fri bevægelighed misbruges af udenlandske tyvebander og migrantstrømme fra syd. Med et stigende antal tidskrævende opgaver kræver det også flere ressourcer.​​​

For der er stadig behov for, at politiet rykker ud andre steder. For eksempel når familien Hansen har haft ubudne gæster i huset. Når tasketyvene slår til i supermarkedet. Når ro og orden skal opretholdes i nattelivet. De opgaver må og skal ikke henlægges på grund af manglende mandskab.

Vi kan ikke leve med, at danskere, som er udsat for den slags, oplever, at politiet ikke rykker ud eller henlægger sager uden at efterforske, hvad der er sket. Det kan føre til mistillid til ordensmagten, og det kan rokke ved sammenhængskraften i vores land. For hvis ikke danskerne har tiltro til, at politiet kan løfte opgaven, risikerer vi, at private vagtværn og selvtægt bliver dagens orden.

Vi skal have det antal betjente i Danmark, der er behov for. På trods af, at der blevet oprustet med flere betjente, nye kadetter og en ny politiskole, kan vi ikke læne os tilbage, mens sagspuklerne stiger på politigårdene rundtom i landet. Og set i forhold til andre EU-lande har Danmark langt færre betjente pr. indbygger. Oveni viser tal fra EU, at vi bruger langt færre midler på politi og sikkerhed end de fleste andre EU-lande. Ja, faktisk ligger Danmark i bund.

Det er der sikkert en række mere eller mindre gode forklaringer på. Men tilbage står, at alt for mange danskere oplever, at politiet ikke har tid til at komme, når de ringer. Simpelthen fordi vores politi har alt for travlt. Hvis vi skal sikre borgerne tryghed og deres fortsatte opbakning til vores fantastiske politi, er der behov for flere ressourcer.

Det nytter ikke noget, at Danmark er i front, når det handler om at bruge mindst muligt på politi og sikkerhed. Vi skal passe på Danmark og på danskerne.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Søren Gade (f. 1963) er medlem af Europa Parlamentet for Venstre, hvor han er næstformand for fiskeriudvalget og medlem af udvalget for transport og turisme samt udvalget for borgernes rettigheder og retlige indre anliggender. Han er desuden tidligere medlem af Folketinget, gruppeformand og forsvarsminister for Venstre. Bloggen vil spænde vidt – lige fra store EU-dagsordner til højspændingsledninger i Vestjylland. Søren Gade bor i Holstebro.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
25.11.20, 11:12
En blå regering havde ikke overlevet en skandale som denne i 48 timer. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
25.11.20, 09:16
Regeringens utilgivelige, sundhedsfarlige svineri nær badesø Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.11.20, 16:09
Hvad man vidste i forvejen, er nu grundigt, videnskabeligt belyst Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
24.11.20, 10:57
Begravede mink i forrådnelse er allerede kommet op til overfladen. Endnu et kapitel i minkskandalen kommer bogstaveligt talt frem i lyset. Læs mere
Af Nauja Lynge
24.11.20, 10:04
Regeringen manipulerer anbefalinger, fordrejer virkeligheden og tilbageholder vigtig information og får os til at tvivle på, at lov er noget, der skal overholdes. Læs mere
Af Rune Lund
24.11.20, 09:30
- uambitiøst forslag til grøn skattereform fra regeringen Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
23.11.20, 13:17
De dræbte mink i massegravene kan være farlige for drikkevandskvaliteten og dermed for folkesundheden, Mette Frederiksen Læs mere
Af Mikael Jalving
22.11.20, 10:00
Islam har altid handlet om magt og autoritet i nutiden. Nu har sognepræsten i Skive skrevet en vejviser til Muhammed, der er værd at læse. Læs mere
Af Marie Høgh
21.11.20, 22:08
Med et nyt lovforslag om tvangsoversættelse af alle prædikener på andre sprog end dansk sætter regeringen uden at blinke åndsfriheden over styr. Ja ja – jeg ved godt, det har til formål at ramme islamister, men tror regeringen selv på, at den derved forhindrer terror, død og ødelæggelse og islamisering af Vesten? Næppe. Men intet skal gå under regeringens radar – heller ikke åndelige forhold. Hjerteforhold – som troen er. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.11.20, 21:53
Skal man være fanatisk? Nej! Skal man være realist i forhold til etnicitet? Lige så meget ja! Læs mere