Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vi skal ikke fedte med pengene til politiet

Vi skal bruge lige så mange penge på politi som andre EU-lande.

For få uger siden blev 20 personer anholdt ved politiaktioner i hele landet. En stor del af de anholdte blev fremstillet i grundlovsforhør og varetægtsfængslet. Årsagen var, at de havde forsøgt at købe og fremstille våben til at begå terror. Måske i en nær fremtid.

Vi kender godt nok ikke til de konkrete terrorplaner. Men mon ikke vi alle har tænkt tanken. Tænk, hvis de ikke var blevet fanget? Tænk, hvis ens nære familie, venner, kollegaer eller en selv havde stået på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt? Ligesom mange gjorde, da terrorangrebene ramte metroen i Madrid og London. Eller da spillesteder i Paris og lufthavnen i Bruxelles blev målet for terror. Og herhjemme, hvor vi så terrorens grufuldhed ved Krudttønden og den jødiske synagoge. Her blev uskyldige ofre for fanatiske islamisters vanvittige had til Vesten.

Jeg tror ikke, jeg er den eneste, der for en stund fik nogle meget konkrete billeder på nethinden. Og tanken var ikke til at bære.

Derfor skal der lyde et tusind tak til dansk politi og efterretningstjeneste. Fordi de dygtigt og med fantastisk politiarbejde har sikret, at mange liv er blevet skånet. Det kalder på et dybtfølt tak, fordi de passer på danskerne og Danmark.

Men i de senere år er presset på vores betjente blevet større og større. Blandt andet fordi Danmark i en årrække har oplevet en forhøjet trussel mod vores sikkerhed. Oveni fylder den grænseoverskridende kriminalitet og bevogtning af grænseovergangene mere. Det er nødvendigt i en tid, hvor vi ser markant flere terrortrusler på tværs af grænsen. Og det er nødvendigt i en tid, hvor den fri bevægelighed misbruges af udenlandske tyvebander og migrantstrømme fra syd. Med et stigende antal tidskrævende opgaver kræver det også flere ressourcer.​​​

For der er stadig behov for, at politiet rykker ud andre steder. For eksempel når familien Hansen har haft ubudne gæster i huset. Når tasketyvene slår til i supermarkedet. Når ro og orden skal opretholdes i nattelivet. De opgaver må og skal ikke henlægges på grund af manglende mandskab.

Vi kan ikke leve med, at danskere, som er udsat for den slags, oplever, at politiet ikke rykker ud eller henlægger sager uden at efterforske, hvad der er sket. Det kan føre til mistillid til ordensmagten, og det kan rokke ved sammenhængskraften i vores land. For hvis ikke danskerne har tiltro til, at politiet kan løfte opgaven, risikerer vi, at private vagtværn og selvtægt bliver dagens orden.

Vi skal have det antal betjente i Danmark, der er behov for. På trods af, at der blevet oprustet med flere betjente, nye kadetter og en ny politiskole, kan vi ikke læne os tilbage, mens sagspuklerne stiger på politigårdene rundtom i landet. Og set i forhold til andre EU-lande har Danmark langt færre betjente pr. indbygger. Oveni viser tal fra EU, at vi bruger langt færre midler på politi og sikkerhed end de fleste andre EU-lande. Ja, faktisk ligger Danmark i bund.

Det er der sikkert en række mere eller mindre gode forklaringer på. Men tilbage står, at alt for mange danskere oplever, at politiet ikke har tid til at komme, når de ringer. Simpelthen fordi vores politi har alt for travlt. Hvis vi skal sikre borgerne tryghed og deres fortsatte opbakning til vores fantastiske politi, er der behov for flere ressourcer.

Det nytter ikke noget, at Danmark er i front, når det handler om at bruge mindst muligt på politi og sikkerhed. Vi skal passe på Danmark og på danskerne.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Søren Gade (f. 1963) er medlem af Europa Parlamentet for Venstre, hvor han er næstformand for fiskeriudvalget og medlem af udvalget for transport og turisme samt udvalget for borgernes rettigheder og retlige indre anliggender. Han er desuden tidligere medlem af Folketinget, gruppeformand og forsvarsminister for Venstre. Bloggen vil spænde vidt – lige fra store EU-dagsordner til højspændingsledninger i Vestjylland. Søren Gade bor i Holstebro.
Seneste blogs
Af Jens Kindberg
27.05.20, 12:19
Lad os stoppe mudderkastningen, Uhrskov, og i stedet debattere, hvorfor borgerlige bør tage afstand til Generation Identitær. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
27.05.20, 09:34
Generation Identitær er aldrig fanatiske, de er realistiske og har nu præsenteret et gennemarbejdet forslag til remigration. Læs mere
Af Isabella Arendt
27.05.20, 09:33
Af hensyn til smittefaren er der mange steder indført minimumsnormeringer, selvom “Børnenes Statsminister” ikke mener, det er vigtigt. Vores børn trives som aldrig før og pædagogerne har fået ordentlige forhold. Tænk, hvis man kunne tage hensyn til børnenes trivsel også efter krisen? Men det tror jeg ikke, “Børnenes statsminister” har planer om. Læs mere
Af Nauja Lynge
26.05.20, 18:13
De fleste er med på nedlukningen, men nu må det være tid at kræve svar: Hvem anbefalede at lukke Danmark ned?   Læs mere
Af Peter Kofod
26.05.20, 11:41
Først den ene vej og så den anden vej. Det synes at være logikken bag den konservative stemmeafgivelse de sidste to måneder. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
26.05.20, 10:31
Vi betaler til en radio, ingen mennesker lytter til. Træk stikket på Radio Loud og giv os Radio24Syv tilbage Læs mere
Af Henrik Højlund
25.05.20, 19:46
Vi er en del, der hele tiden har rumlet med en skepsis overfor nedlukningen, fordi vi mere eller mindre intuitivt har anet, at den på den lange bane kunne koste langt mere, end det ville have kostet, hvis vi havde beholdt en del af samfundsåbenheden. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
25.05.20, 16:10
Den sande panik kender man først, når den viser sig i praksis. Læs mere
Af Jens Kindberg
25.05.20, 14:15
Anders Storgaard og jeg har skrevet denne blog som modsvar til Morten Uhrskov. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.05.20, 19:55
Nominelt konservative har overtaget venstrefløjens måde at tænke på, når det drejer sig om etnicitet og dermed også kultur. Læs mere