Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Det skal være forbudt at reklamere for pengespil

Hvis vi skal have færre ludomaner i fremtiden, er vejen frem ikke at skære ned i antallet af spilreklamer. Vi skal have et totalt forbud. For så længe det er lovligt at reklamere for pengespil, vil folk med spilleproblemer stadig få klasket spilreklamer i hovedet, når de tænder for flimmerkassen

I går kunne jeg læse, at skatteminister Morten Bødskov vil tage et opgør med spilbranchen og dens reklamer for pengespil. Det glæder mig. For det trænger der i den grad til. Antallet af personer med spillerproblemer stiger år for år. Og i dag anslås det, at 125.000 danskere har problemer med pengespil. Samtidig er det nærmest umuligt at se en fodboldkamp på tv uden at blive bombarderet af spilreklamer. Ja, faktisk er antallet af spilreklamer næsten tredoblet på syv år. Så det er vist ikke et øjeblik for tidligt, at vi får gjort noget ved det.

Samtidig kunne jeg også forstå, at spilgiganten Kindred Group, der står bag spilsiderne Unibet og Maria Casino, nu godt kan se, at det er løbet løbsk med antallet af spilreklamer. Og bevares, det er da opmuntrende. Men at skære antallet af reklamer ned med 30 pct., som Kindred Group vil, hjælper ikke meget i det lange løb – og da slet ikke hvis de er de eneste fra branchen, der vil reducere deres andel af spilreklamer.

Så længe det er lovligt at reklamere for pengespil, vil folk med spilleproblemer stadig få klasket spilreklamer i hovedet, når de tænder for flimmerkassen. Og desværre vil der være nogle, der ikke kan modstå fristelsen og falder i. Det er altså vores ansvar at beskytte de mennesker. Ludomani er ikke at spøge med. Det er en lidelse, som er godkendt på linje med alkoholisme.

Alle, der har haft en alkoholiker i familien eller i sin vennekreds, ved, hvor altødelæggende det kan være for personen selv og dennes omgivelser. Og de samme tragiske skæbner gør sig gældende, når vi taler om ludomaner. Unge, der har optjent en så stor gæld, at de aldrig bliver gældfrie – før livet rigtig er begyndt. Ludomaner, der bevæger sig ned ad den kriminelle vej for at skaffe penge til at spille for. Familier, der bliver revet itu og må gå fra hus og hjem. Ludomaner, der bliver forladt af børn og ægtefælle, og som kommer endnu længere ud på et skråplan.

Vi kan ikke forbyde folk at spille, men vi kan vel lade være med at opfordre folk til det. Hvis vi skal beskytte folk med spilleproblemer, kræver det, at vi forbyder reklamer for pengespil på tv, radio og nettet. Vi kan ikke bare vende det blinde øje til, vel vidende at familier og skæbner bliver revet i tusinde stykker. Det er moralsk og etisk forkert. Vi skal tage ansvar, forebygge og sætte ind med reklameforbud, så færre bliver fristet, færre ender med en kæmpe spillegæld, og færre optager kviklån.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Søren Gade (f. 1963) er medlem af Europa Parlamentet for Venstre, hvor han er næstformand for fiskeriudvalget og medlem af udvalget for transport og turisme samt udvalget for borgernes rettigheder og retlige indre anliggender. Han er desuden tidligere medlem af Folketinget, gruppeformand og forsvarsminister for Venstre. Bloggen vil spænde vidt – lige fra store EU-dagsordner til højspændingsledninger i Vestjylland. Søren Gade bor i Holstebro.
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
05.08.20, 18:55
Religionsfriheden er udvidet ved lov i 1992. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
05.08.20, 18:17
Og det skyldes selvsagt deres i snit langt lavere kvalifikationer. Læs mere
Af Christina Egelund
05.08.20, 17:30
”Forstå det, hvem der kan. Jeg kan ikke.” Sådan afslutter Mikael Jalving sit blogindlæg ”Importen af muslimske migranter er en kronisk fiasko”. Den afslutning er et rammende resumé. For helt ærligt, så er det en lang opvisning af, at Jalving ikke forstår ret meget, når det kommer til udlændingepolitik. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
05.08.20, 10:27
Grundtvig ønskede større frihed, end grundloven giver Læs mere
Af Nauja Lynge
03.08.20, 21:12
Jeg anbefaler på det varmeste at se denne film og bruge den til debat om forholdet mellem grønlændere og danskere. Men lad os ikke trække i den modsatte offerrolle og tro, at den ikke får international succes, fordi instruktøren er hvid.   Læs mere
Af Mikael Jalving
03.08.20, 17:07
Med syrerne var det anderledes. Der var jo tale om powerflygtninge. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
02.08.20, 20:20
Sverige vil synke ned i et dybt mørke i kraft af forandringerne i sammensætningen af befolkningen. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
02.08.20, 15:06
Hvem er egentlig mest uværdig. Den tvungne eller den tvingende? Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
31.07.20, 12:00
Det er oprørende, at hospitalernes manglende hygiejne kræver tusinder af menneskeliv. Læs mere
Af Nauja Lynge
31.07.20, 10:43
Hovedingrediensen i fordomme mod grønlændere er selvstyrets sejlende sociale område og dansk uvidenhed.   Læs mere