Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kælling, klovn og smatso? Mener I det?

Den ofte hadefulde tone på nettet afholder mange fra at give deres mening til kende. Det er et problem for ytringsfriheden. Og vi er ikke de bedste rollemodeller for vores børn, hvis vi selv hidser os uhæmmet op.

Hvad har Stephanie Karma Salvarli, Umut Sakarya, Inger Støjberg og Astrid Krag tilfælles? De er alle blevet udsat for tilsvininger på sociale medier. Lad mig give et par eksempler: »Du har fucking grimme tænder, klamme kælling,« skrevet til Stephanie Salvarli. »Mage til klovn skal man lede længe efter. Tænk, at danskerne betaler for at se ham og endda æde hans lortemad. Skrub af, fjols,« skrevet til Umut Sakarya. »Hvis jeg ser dig, kan jeg ikke garantere, du er i live bagefter,« skrevet til Inger Støjberg. »Du er en klam, inkompetent smatso,« skrevet til Astrid Krag.

Jeg forstår godt, at de mange, som egentlig har lyst til at give deres mening til kende på sociale medier, ender med helt at lade være. For hvorfor udsætte sig selv tilsvininger og trusler, fordi man tillader sig at mene noget andet?

Jeg ved godt, at der har været skrevet mange ting om tonen på nettet. Og i frygten for at blive svinet til og kaldt en tåbelig gammel nisse burde jeg blande mig udenom. Men det kan jeg ikke. For det gør mig trist til mode at læse, hvordan der til tider bliver skrevet til hinanden på sociale medier. Jeg begriber ganske enkelt ikke, at man kan finde på at skrive sådan til andre mennesker. Vend den om: Ønsker man selv at blive talt sådan til? Nej, det tror jeg ikke. Jeg er med på, at for de fleste offentlige personer, der i en eller anden sammenhæng stikker næsen frem, er tilsvininger på nettet nærmest hverdagskost. Men det kan ikke være rigtigt. Og sagen er jo også den, at helt almindelige mennesker får med grovfilen, fordi de vover at mene noget.

Så jeg forstår godt, at de mange, som egentlig har lyst til at give deres mening til kende på sociale medier, ender med helt at lade være. For hvorfor udsætte sig selv for tilsvininger og trusler, fordi man tillader sig at mene noget andet? Det er drønærgerligt, hvis den hadefulde tone på nettet kommer til at betyde, at folk giver afkald på deres ytringsfrihed. Det er et demokratisk problem, hvis nogle få med skældsord og trusler kan lukke munden på de mange.

Og en anden ting, vi også må huske på, er, at vi er rollemodeller for vores børn. De lærer af os, og hvis vi skriver grimt til andre, viser vi dem, at det er helt i orden at skrive nedsættende ord til folk, som vi ikke kan lide eller er uenige med. Er det virkelig sådan, vi ønsker, at vores egne børn skal tale til hinanden? Det håber jeg så sandelig ikke.

Selvfølgelig kan de fleste danskere godt finde ud af at opføre sig ordentligt over for deres medmennesker, når de møder dem ansigt til ansigt. Men af og til forsvinder filteret for, hvad der er passende at sige til hinanden, når vi kan gemme os bag en skærm. Kan man ikke sige noget pænt om andre, skal man holde sin mund. Og ærligt tror jeg ikke, at mange af menneskerne bag de vrede ord ville sige det samme, hvis de stod over for personen i virkeligheden. Så hvorfor overhovedet bruge energi på det? Brug den på noget andet – træk vejret, løb en tur, hvad ved jeg – bare fri os andre fra vreden.

I bund og grund er det fuldstændig unødvendigt at bruge grimme ord og trusler. Det er jo ikke, fordi lyttelapperne bliver slået ud, når samtalen indledes med tilsvininger – tværtimod. Vi glemmer helt, at det er ”rigtige” levende mennesker, vi taler til, når vi sviner hinanden til på nettet. Og det er, som om vi bliver ekstra pirrelige, når vi kun kan tyde skriften og ikke kan aflæse hinandens kropssprog og fagter, som vi kan omkring middagsbordet. Men i langt de fleste tilfælde tror jeg ikke, at folk, der ytrer deres holdning på skrift, skriver det bevidst for at være ubehagelige.

Vi skal læse og tolke andres indlæg så barmhjertigt som muligt og være parate til at kunne trække på smilebåndet. Og vi skal behandle hinanden, som vi selv ønsker at blive behandlet. Med andre ord skrive i et sprog til andre, som vi selv gerne ville blive talt til.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Søren Gade (f. 1963) er medlem af Europa Parlamentet for Venstre, hvor han er næstformand for fiskeriudvalget og medlem af udvalget for transport og turisme samt udvalget for borgernes rettigheder og retlige indre anliggender. Han er desuden tidligere medlem af Folketinget, gruppeformand og forsvarsminister for Venstre. Bloggen vil spænde vidt – lige fra store EU-dagsordner til højspændingsledninger i Vestjylland. Søren Gade bor i Holstebro.
Seneste blogs
Af Louis Jacobsen
12.07.20, 20:53
Til efteråret planlægges det at hæve pensionsalderen yderligere, det går ikke. Læs mere
Af Gitte Seeberg
12.07.20, 09:28
Når en regering griber til så omfattende og indgribende foranstaltninger som forsamlingsforbud, mulighed for at tvangsvaccinere borgere, tvangslukning af store dele af erhvervslivet, lukning af domstolene og neddrosling af medier som TV 2 og DR og grænselukninger, så skal beslutningerne kunne retfærdiggøres og forsvares. Lad os komme tilbage til normale retstilstande nu. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.07.20, 16:35
Den totalitære techgigant tåler ikke ytringsfrihed. Læs mere
Af Mikael Jalving
11.07.20, 11:00
Biologi betyder også noget, og tak for det. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
11.07.20, 10:21
Vi bliver nødt til at forholde os til, om udlændinge skal bestemme, hvem der må være i Danmark. Læs mere
Af Marie Høgh
10.07.20, 16:30
Det er bekymrende, at det eneste, der kan samle borgerligheden, er kampen mod islam. For hvis der er noget, vores egen kultur har brug for, er det et selvopgør. Læs mere
Af Martin Ågerup
09.07.20, 16:51
Sidste blog i sommerserien: Sådan kan de borgerlige trække Danmark i en blå retning Læs mere
Af Peter Kofod
09.07.20, 15:20
Angela Merkel risikerer at ødelægge Europa med sin planlagte reform af EU´s asylpolitik. Hendes "wir schaffen das"-politik spøger stadig. Læs mere
Af Isabella Arendt
09.07.20, 11:42
Del 2 i mine tanker her hen over sommeren. Tanker om borgerligheden i fremtiden og de borgerlige partiers mulighed for at finde noget at være fælles om. I dag skal det handle lidt om, at vi har glemt at sætte borgerens magt i centrum. Vi skal kæmpe for folkestyret helt lokalt og sikre, at der ikke er længere i skole, end at børnene kan cykle dertil. Læs mere