Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Danske velfærdsydelser tilhører danskerne

Det er ikke rimeligt, at borgere fra andre EU-lande efter én måneds arbejde i Danmark kan få fuld adgang til danske dagpenge og tage dem med til hjemlandet i op til seks måneder. Jeg mener, at danske velfærdsydelser tilhører danskerne.

Synes du – kære læser – at det er rimeligt, at EU-borgere efter kun én måneds arbejde i Danmark kan få fuld adgang til danske dagpenge og tilmed tage dem med til hjemlandet i op til seks måneder? Nej, det synes jeg heller ikke.

Men det gør til gengæld et overvældende flertal af EU-landene. Og selvom både blå og røde danske regeringer på skift har kæmpet inderligt imod, bliver det med stor sandsynlighed snart en realitet. Men det er ganske enkelt ikke rimeligt. Danskerne risikerer at blive til grin for egne penge, og det lægger samtidig et voldsomt pres på det danske velfærdssystem.

Vi kender det allerede i dag fra SU’en. EU-borgere, der arbejder blot 10-12 timer om ugen, også kaldet vandrende arbejdstagere, har fuld adgang til dansk uddannelsesstøtte. Det har på få år fået udgifterne til SU til udenlandske studerende til at eksplodere. Og konsekvensen? Ja, nu brødføder den danske statskasse udenlandske studerende med en halv milliard kroner om året.

Det er sket, på trods af at der dengang var kloge hoveder, som sagde, at det ikke ville komme så vidt. Men det gjorde det, og det blev værre end frygtet. Den halve milliard kroner, som vi i dag bruger på udenlandske studerendes SU, kan vi jo hverken bruge på sundhedsvæsenet eller til vores ældre. Og samtidig har det sat det danske SU-system under pres.

Det er i sagens natur endnu usikkert, hvor meget de nye EU-regler vil få dagpengeudgifterne til at stige. Men jeg frygter, at det vil skabe et misbrug af vores dagpengesystem. Sidste år tog næsten 3000 EU-borgere dagpenge ud af Danmark – heraf tog en stor andel dem til østlande, hvor danske dagpenge er to til tre gange så meget værd. Det kan altså godt betale sig for en bulgarer eller en polak at tage til Danmark og arbejde i få måneder for derefter at tage høje dagpenge med til hjemlandet i seks måneder. Vel at mærke uden at stå rådighed for det danske arbejdsmarked, som dagpengemodtagere i Danmark gør. Selvom der endnu er tale om relativt få personer, så skal man ikke være professor for at regne ud, at nye lempelige regler vil øge presset på systemet.

Der er ingen tvivl om, at den fri bevægelighed og dermed EU’s indre marked er en stor gevinst for Danmark. Det har skabt velstand og vækst i hele landet. Men EU skal ikke være en social union. Den danske velfærdsmodel bygger på en social kontrakt, hvor danskerne gennem livet bidrager til samfundet til gengæld for et stærkt socialt sikkerhedsnet. Derfor er det ikke rimeligt, når EU-borgere efter kort tids ophold får samme rettigheder til generøse danske velfærdsydelser som danske borgere.

Nye EU-regler risikerer derfor at blive en bombe under det danske velfærdssystem. Og det er den form for tonedøve EU-regler, der risikerer at svække danskernes opbakning til EU.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Søren Gade (f. 1963) er medlem af Europa Parlamentet for Venstre, hvor han er næstformand for fiskeriudvalget og medlem af udvalget for transport og turisme samt udvalget for borgernes rettigheder og retlige indre anliggender. Han er desuden tidligere medlem af Folketinget, gruppeformand og forsvarsminister for Venstre. Bloggen vil spænde vidt – lige fra store EU-dagsordner til højspændingsledninger i Vestjylland. Søren Gade bor i Holstebro.
Seneste blogs
Af Rune Lund
19.02.20, 10:16
En enkelt lov har ødelagt din velfærd for milliarder af kroner Læs mere
Af Mikael Jalving
18.02.20, 12:03
Man er ikke ”krænkelsesparat”, fordi man kritiserer noget for at være dumt eller skadeligt. Læs mere
Af Jens Philip Yazdani
18.02.20, 07:55
Hvis vi vil komme fattigdommen i Danmark til livs, må vi anerkende, at den også eksisterer blandt ungdommen. Første skridt er at opgøre den, så studerende regnes med; det næste er at fordoble SU’en - og så skal boligerne være til at betale. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.02.20, 07:17
Dyr mad er en bekvem måde, man kan udvise sit kulturelle mereværd Læs mere
Af Nauja Lynge
17.02.20, 19:08
Socialdemokraterne har bygget en usynlig, men meget høj mur omkring regeringen, som før eller senere bryder sammen. Og når den gør det, bliver det umuligt at bygge den op igen! Læs mere
Af Marie Høgh
17.02.20, 18:19
Intet føles så godt, som at lune sig ved andres åndløshed, tomme bogreoler og manglende dannelse. Reality-genren er fordummende, men den er ikke dum. Nej, den næres af, at den rammer noget fuldstændig grund- eller urmenneskeligt, nemlig vores umiddelbare selvoptagethed og selvretfærdighed. Læs mere
Af Martin Ågerup
17.02.20, 16:43
Uhrskov og Jalving ser spøgelser: SAS vil ikke afskaffe Danmark Læs mere
Af Mathias U. Vinholt
17.02.20, 11:33
På tværs af tre nordiske ungdomsfagforbund siger vi klart: Hvis EU-Kommisionen ønsker er at sikre de europæiske arbejderes levevilkår, så er en lovbestemt mindsteløn det kortsigtede valg. Lad os i stedet satse på organisering og europæisk solidaritet! Læs mere
Af Mikael Jalving
17.02.20, 11:20
Hvordan kunne det gå så galt i Sverige? Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
17.02.20, 08:01
Det er helt galt, når sønderjydernes berømte protestsang "Det haver så nyeligen regnet" skrives om af Sigurd Barrett, fordi Grænseforeningen skammer sig over den. Læs mere