Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Danske velfærdsydelser tilhører danskerne

Det er ikke rimeligt, at borgere fra andre EU-lande efter én måneds arbejde i Danmark kan få fuld adgang til danske dagpenge og tage dem med til hjemlandet i op til seks måneder. Jeg mener, at danske velfærdsydelser tilhører danskerne.

Synes du – kære læser – at det er rimeligt, at EU-borgere efter kun én måneds arbejde i Danmark kan få fuld adgang til danske dagpenge og tilmed tage dem med til hjemlandet i op til seks måneder? Nej, det synes jeg heller ikke.

Men det gør til gengæld et overvældende flertal af EU-landene. Og selvom både blå og røde danske regeringer på skift har kæmpet inderligt imod, bliver det med stor sandsynlighed snart en realitet. Men det er ganske enkelt ikke rimeligt. Danskerne risikerer at blive til grin for egne penge, og det lægger samtidig et voldsomt pres på det danske velfærdssystem.

Vi kender det allerede i dag fra SU’en. EU-borgere, der arbejder blot 10-12 timer om ugen, også kaldet vandrende arbejdstagere, har fuld adgang til dansk uddannelsesstøtte. Det har på få år fået udgifterne til SU til udenlandske studerende til at eksplodere. Og konsekvensen? Ja, nu brødføder den danske statskasse udenlandske studerende med en halv milliard kroner om året.

Det er sket, på trods af at der dengang var kloge hoveder, som sagde, at det ikke ville komme så vidt. Men det gjorde det, og det blev værre end frygtet. Den halve milliard kroner, som vi i dag bruger på udenlandske studerendes SU, kan vi jo hverken bruge på sundhedsvæsenet eller til vores ældre. Og samtidig har det sat det danske SU-system under pres.

Det er i sagens natur endnu usikkert, hvor meget de nye EU-regler vil få dagpengeudgifterne til at stige. Men jeg frygter, at det vil skabe et misbrug af vores dagpengesystem. Sidste år tog næsten 3000 EU-borgere dagpenge ud af Danmark – heraf tog en stor andel dem til østlande, hvor danske dagpenge er to til tre gange så meget værd. Det kan altså godt betale sig for en bulgarer eller en polak at tage til Danmark og arbejde i få måneder for derefter at tage høje dagpenge med til hjemlandet i seks måneder. Vel at mærke uden at stå rådighed for det danske arbejdsmarked, som dagpengemodtagere i Danmark gør. Selvom der endnu er tale om relativt få personer, så skal man ikke være professor for at regne ud, at nye lempelige regler vil øge presset på systemet.

Der er ingen tvivl om, at den fri bevægelighed og dermed EU’s indre marked er en stor gevinst for Danmark. Det har skabt velstand og vækst i hele landet. Men EU skal ikke være en social union. Den danske velfærdsmodel bygger på en social kontrakt, hvor danskerne gennem livet bidrager til samfundet til gengæld for et stærkt socialt sikkerhedsnet. Derfor er det ikke rimeligt, når EU-borgere efter kort tids ophold får samme rettigheder til generøse danske velfærdsydelser som danske borgere.

Nye EU-regler risikerer derfor at blive en bombe under det danske velfærdssystem. Og det er den form for tonedøve EU-regler, der risikerer at svække danskernes opbakning til EU.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Søren Gade (f. 1963) er medlem af Europa Parlamentet for Venstre, hvor han er næstformand for fiskeriudvalget og medlem af udvalget for transport og turisme samt udvalget for borgernes rettigheder og retlige indre anliggender. Han er desuden tidligere medlem af Folketinget, gruppeformand og forsvarsminister for Venstre. Bloggen vil spænde vidt – lige fra store EU-dagsordner til højspændingsledninger i Vestjylland. Søren Gade bor i Holstebro.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
08.04.20, 22:28
Der skete mange fejl fra danskernes side i deres iver efter at komme til Grønland og vide bedre – uden at ret mange vidste ret meget. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
07.04.20, 10:22
Jeg er dødtræt af de partier, som mener, kunstnerne skal have bedre vilkår end alle andre. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
07.04.20, 07:57
Det er godt for folkesundheden, at statsministeren har fokus på hygiejnen. Men utroligt, at det skal være nødvendigt at lære os at være renlige. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
06.04.20, 23:30
Markedsøkonomien er – med alle sine mangler – den eneste form for økonomi, der kan bringe velstand og derfor også mere fred og fordragelighed. Læs mere
Af Nauja Lynge
06.04.20, 22:22
Men vi må gerne stille spørgsmål ved, om alle grupper i samfundet er tænkt ind i genåbningsstrategien. Selvfølgelig må vi det i et demokrati. Grønlændere i Danmark er ikke tænkt ind. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
06.04.20, 12:54
Partiet ønsker statsstøtte til aktionærer. Og viser dermed sit sande ansigt - og hvem, de mener, der skal slippe for at være med til at betale for krisen. Læs mere
Af Isabella Arendt
06.04.20, 10:35
KD vil gøre op med den helt grundlæggende fejl i systemet, at alle arbejdsløse bliver betragtet som lønmodtagere og dermed afhængige af, at andre giver dem et job. Vi har brug for et system, hvor man først og fremmest ses som et ansvarligt menneske, der selv kan skabe sin indtægt. Læs mere
Af Jens Philip Yazdani
06.04.20, 02:00
Klimakrisen er den absolut største og mest katastrofale udfordring, som menneskeheden nogensinde har stået over for. Men efter coronaen ved vi nu, at vi kan løse den. Det kræver blot, at vi vil. Læs mere