Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jødehad hører ingen steder hjemme

Der burde indføres en international kippadag, hvor vi står sammen mod den voksende antisemitisme.

På 81-års-dagen for Krystalnatten blev danske jøder ramt af chikane og trusler rundtom i Danmark. En jødisk familie fik sat en davidsstjerne på postkassen, og jødiske gravpladser i Randers blev udsat for hærværk. Det er dybt forargeligt, og det hører ikke hjemme i vores land. Mine tanker går til vores jødiske samfund.

Desværre er der ikke tale om et enkeltstående tilfælde eller om drengestreger begået af unge uden omløb på øverste etage. Nej, der var tale om en planlagt handling begået af nazister. Chikane og trusler mod det jødiske folk er heller ikke et nyt fænomen. Tag f.eks. terroranslaget i København. Her betalte Dan Uzan i 2015 den ultimative pris for at beskytte sine egne i den jødiske synagoge mod en fanatisk islamisk terrorist.

Hvor langt er vi kommet ud, når politiet skal bevogte en jødisk slagter, skole eller synagoge? Det er helt gakkelak.

Og så er der hverdagens terror. De ting, som gør, at det jødiske samfund i Danmark er under næsten konstant bevogtning. Som betyder, at jøder ikke tør færdes i visse dele af København. Chikane, der betyder, at hver fjerde religiøst betingede hadforbrydelse i Danmark er rettet mod jøder. Afstumpede imamer i visse islamiske kredse, som bifalder drab på jøder.

Det er og bliver fuldstændigt uacceptabelt. Det er dybt bekymrende i forhold til det jødiske samfunds sikkerhed og tryghed. Derfor glædes jeg over, at regeringen tager dyb afstand fra chikanen.

Men ord er ikke nok. Der skal også handling til. For ellers risikerer vi, at danske jøder ikke længere føler, at de kan leve trygt i vores land. Og det kan jo ganske enkelt ikke være rigtigt, at i et land som Danmark, hvor jøder igennem flere årtier er søgt til og har fået ly for chikane og forfølgelse, skal jøder rejse væk herfra af samme årsag.

I Danmark er det mere acceptabelt at gå på gaden iført en muslimsk klædedragt end at have en jødisk kippa på hovedet. Altså helt ærligt, hvor langt er vi kommet ud, når politiet skal bevogte en jødisk slagter, skole eller synagoge? Det er helt gakkelak. Der burde indføres en international kippadag, hvor vi i solidaritet og i afsky for den voksende antisemitisme står sammen med det jødiske samfund.

Selv om jøderne for længst har fået deres eget land, hvor de i princippet kan bo i fred, så er de stadig omgivet af fjender. Hadet til Israel er nemlig stort i Mellemøsten. Jeg fik selv syn for sagen, da jeg i oktober besøgte landet. Her besigtigede jeg en tunnel 80 meter under jorden. Gravet ud af Hizbollah, med det formål at komme ind i Israel for begå terror mod uskyldige.

Også i vores del af verden er Israel under konstant beskydning – ikke med granater, men med politiske trusler. Boykot og sanktioner mod Israel finder vej til dagsordenen i EU.

EU-Domstolen har blåstemplet mærkning af israelske varer produceret i de besatte områder, så forbrugere kan vælge dem fra.

Er det davidsstjernen, som skal på varerne? Jeg spørger bare. Formålet er at presse israelerne i konflikten med Palæstina. En konflikt med mindst to parter, men hvor Israel i bl.a. store dele af venstrefløjens optik er ubetinget skurk.

Det samme ses i FN’s Sikkerhedsråd, hvor Israel som det eneste land har et selvstændigt punkt på dagsordenen. Ja – du læste rigtigt. Det er ikke menneskerettighedssituationen i Saudi-Arabien eller Iran, som har et fast punkt på dagsordenen. Nej. Det er situationen i Israel. Det eneste demokrati i Mellemøsten. Forstå det, hvem der kan.

Jøderne og deres land er under konstant pres fra alle sider. Det skal stoppe nu. Danske jøder skal ikke se sig over skulderen og leve i utryghed i Danmark. Nej, danske borgere skal beskyttes mod ulovlig chikane og trusler.

Og så skal vi stoppe den åbenlyse bashing af Israel. Det kan nemlig være med til at fremme antisemitisme.


Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Søren Gade (f. 1963) er medlem af Europa Parlamentet for Venstre, hvor han er næstformand for fiskeriudvalget og medlem af udvalget for transport og turisme samt udvalget for borgernes rettigheder og retlige indre anliggender. Han er desuden tidligere medlem af Folketinget, gruppeformand og forsvarsminister for Venstre. Bloggen vil spænde vidt – lige fra store EU-dagsordner til højspændingsledninger i Vestjylland. Søren Gade bor i Holstebro.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
14.12.19, 13:09
Grønland meldte sig ud af EU (dengang EF) og er stadig en del af rigsfællesskabet. Boris Johnson kunne jo hjælpe Skotland med at forhandle en god aftale på plads. Læs mere
Af Utku H. Güzel
14.12.19, 11:16
Selvom jeg i mit indlæg talte om den rige hvide mand, så fik jeg endnu engang middelklassens hvide mands vrede at smage. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.12.19, 20:00
England trængte til en afgørelse – og fik det. Selv Margaret Thatcher må smile anerkendende fra de evige jagtmarker. Læs mere
Af Martin Ågerup
13.12.19, 16:02
Skaber briterne et ”Singapore i Nordsøen” eller et ”Venezuela i Nordsøen”? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.19, 11:55
De mener det, de englændere, de vil ud af EU. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
13.12.19, 11:15
Tillykke med valget. Tillykke til UK. Tillykke til Europa. Læs mere
Af Nauja Lynge
13.12.19, 09:15
Man kan ikke tale om Grønland uden at pege på landets svøbe: Socialområdet. Den usynlige mur af problemer og fordomme er et samfundsproblem, som vi er nødt til at bede både de grønlandske og danske politikere om at gå helhjertet ind i. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
13.12.19, 08:27
Hvorfor er vi begyndt at hylde folk, der er utro? Læs mere
Af Søren Gade
12.12.19, 14:30
Den ofte hadefulde tone på nettet afholder mange fra at give deres mening til kende. Det er et problem for ytringsfriheden. Og vi er ikke de bedste rollemodeller for vores børn, hvis vi selv hidser os uhæmmet op. Læs mere