Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vi skal beskytte folk mod kviklån

Et kviklån er bestemt ikke en billet ud af den suppedas, man står i – nærmere en enkeltbillet til afgrunden. Derfor skal der være et totalforbud mod at reklamere for kviklån, et renteloft og en kreditvurdering af låneren, før de kan optage et lån.

I 2007 kom de første såkaldte kviklån til Danmark. Og det har været 12 frygtelige år med adskillige personlige tragedier, et marked der er gået helt amok og store samfundsmæssige omkostninger. Vi bliver simpelthen nødt til at klemme ballerne sammen og få sagt stop for vanviddet. Kviklånsfirmaerne har i alt for lang tid fået for frie tøjler.

Derfor blev jeg glad, da jeg i dag kunne læse, at erhvervsminister Simon Kollerup vil tage et opgør med kviklån. Og et renteloft på 25 pct. er fin start – det er immervæk bedre end 50 pct. Men jeg så gerne, at vi fik procenten endnu længere ned. For jeg synes, at det er en anelse tankevækkende, at antallet af kviklån alene er steget med 78 pct. fra 2017 til 2018.

Det er blevet alt for nemt at blive fristet af kviklån. Det sker tit, at man støder på kviklånsreklamerne, når man har brug for at koble af. For eksempel, når du surfer på din mobil eller computer, når du tænder for tv’et og havner i reklamepauserne, eller når du åbner Instagram og kan se diverse influencers reklamere for kviklån på deres stories. Kviklån er et alvorligt problem. Tag nu bare programmet ”Luksusfælden”. Det er mere reglen end undtagelsen, at deltagerne har optaget kviklån til at finansiere deres overforbrug.

Og jeg er ikke i tvivl om, at kviklånsfirmaerne i kor vil tude vores ører fulde med, at de ikke har tvunget nogen til at optage kviklån – det er jo folks eget frie valg, om de vil tage et kviklån. Undskyld mig, uanset fri vilje eller ej, så er det amoralsk. Tænk at drive en virksomhed, hvor man med fuldt overlæg sender folk på gaden, som følge af lån med absurde renter på op til 800 pct. på et år. For lad os være ærlige. Det er ofte folk, der ikke har lønkontoen proppet med millioner, som har behov for at låne små tusinde kroner. Folk, som i forvejen står i en udsat situation, som håber på, at lånet kan hjælpe dem ud af kniben. Disse mennesker optager nemlig sjældent lån til ekstravagant forbrug. Det første lån handler som regel om at få råd til helt basale ting som husleje og mad.

Desværre havner de i kløerne på lånehajerne, der ingen skrupler har med at tømme folks lommer for selv den mindste mønt. Mange havner derfor i en ond gældsspiral. For tit kan de ikke betale det første lån tilbage, og derfor tager de nyt lån for at kunne betale af på det første. Det graver gældsspiralen dybere og dybere. De har intet valg, fordi kviklånsfirmaerne stadig bliver ved med at opkræve tårnhøje renter – også selvom man ikke ejer kongens mønt. Det eneste man står tilbage med er en enorm gæld, knuste drømme og en usikker fremtid. Det mener jeg simpelthen ikke, at vi kan byde mennesker.

Og ja, selvfølgelig skal vi spørge os selv, hvor grænsen for det personlige ansvar går. For jeg er med på, at det ikke er statens ansvar at forhindre folk i at gøre noget dumt. Men jeg synes nu, at det er statens ansvar at sikre, at folk stadig har en chance for komme på rette køl igen, efter de har dummet sig og forgældet sig selv med kviklån.

Reglerne skal strammes gevaldigt op. Der skal være et totalforbud mod at reklamere for kviklån, renteloftet skal være tættere på 20 procent end 25 pct., og så bør der forelægge en kreditvurdering af låneren, før de kan optage et lån. Jeg mener, at vi som samfund skal beskytte de mennesker, der ikke kan modstå fristelsen. For et kviklån er bestemt ikke en billet ud af den suppedas, man står i. Nej, tværtimod er det nærmere en enkeltbillet til afgrunden.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Søren Gade (f. 1963) er medlem af Europa Parlamentet for Venstre, hvor han er næstformand for fiskeriudvalget og medlem af udvalget for transport og turisme samt udvalget for borgernes rettigheder og retlige indre anliggender. Han er desuden tidligere medlem af Folketinget, gruppeformand og forsvarsminister for Venstre. Bloggen vil spænde vidt – lige fra store EU-dagsordner til højspændingsledninger i Vestjylland. Søren Gade bor i Holstebro.
Seneste blogs
Af Rune Lund
19.02.20, 10:16
En enkelt lov har ødelagt din velfærd for milliarder af kroner Læs mere
Af Mikael Jalving
18.02.20, 12:03
Man er ikke ”krænkelsesparat”, fordi man kritiserer noget for at være dumt eller skadeligt. Læs mere
Af Jens Philip Yazdani
18.02.20, 07:55
Hvis vi vil komme fattigdommen i Danmark til livs, må vi anerkende, at den også eksisterer blandt ungdommen. Første skridt er at opgøre den, så studerende regnes med; det næste er at fordoble SU’en - og så skal boligerne være til at betale. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.02.20, 07:17
Dyr mad er en bekvem måde, man kan udvise sit kulturelle mereværd Læs mere
Af Nauja Lynge
17.02.20, 19:08
Socialdemokraterne har bygget en usynlig, men meget høj mur omkring regeringen, som før eller senere bryder sammen. Og når den gør det, bliver det umuligt at bygge den op igen! Læs mere
Af Marie Høgh
17.02.20, 18:19
Intet føles så godt, som at lune sig ved andres åndløshed, tomme bogreoler og manglende dannelse. Reality-genren er fordummende, men den er ikke dum. Nej, den næres af, at den rammer noget fuldstændig grund- eller urmenneskeligt, nemlig vores umiddelbare selvoptagethed og selvretfærdighed. Læs mere
Af Martin Ågerup
17.02.20, 16:43
Uhrskov og Jalving ser spøgelser: SAS vil ikke afskaffe Danmark Læs mere
Af Mathias U. Vinholt
17.02.20, 11:33
På tværs af tre nordiske ungdomsfagforbund siger vi klart: Hvis EU-Kommisionen ønsker er at sikre de europæiske arbejderes levevilkår, så er en lovbestemt mindsteløn det kortsigtede valg. Lad os i stedet satse på organisering og europæisk solidaritet! Læs mere
Af Mikael Jalving
17.02.20, 11:20
Hvordan kunne det gå så galt i Sverige? Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
17.02.20, 08:01
Det er helt galt, når sønderjydernes berømte protestsang "Det haver så nyeligen regnet" skrives om af Sigurd Barrett, fordi Grænseforeningen skammer sig over den. Læs mere