Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vi skal være fødte organdonorer

Danskerne bakker op om organdonation, men for få donerer. Derfor skal vi vende proceduren om, så man automatisk er donor – medmindre man selv melder fra.

Forestil dig, at en af dine nærmeste uventet bliver meget syg. Han eller hun svæver mellem liv og død. Faktisk står det så grelt til, at hvis ikke han eller hun får et nyt hjerte inden for få timer, er der kun én vej det kan gå. Du kan intet stille op. Det er helt ude af dine hænder. Du kan kun vente og håbe på det bedste, alt imens urets visere sprinter afsted på urskiven.

Kunne ens afskedssalut på livet blive meget smukkere, end når man giver livet videre til en anden.

Da det ser allermest sort ud, kommer der en god nyhed. Der er et donorhjerte på vej. Lettelsen breder sig i din krop. Hjertet kommer fra en person, der egentlig ikke havde taget stilling til organdonation. Ikke fordi han var imod det, men fordi han aldrig fik taget aktiv stilling. Det måtte familien gøre.

Men beslutningen skal ikke overlades til de pårørende, der i forvejen står i den svære situation, det er at miste et familiemedlem, en ægtefælle, et barn eller en ven. Nej, jeg mener, at man automatisk skal blive registreret som donor ved fødsel, hvilket så aktiveres ved det fyldte 18. år – medmindre man selv aktivt fravælger det.

Flere dør mens de venter på organ fra en donor

For hvis ikke, risikerer vi, at ventelisten og dødstallet stiger. Og i dag er der alt for mange mennesker, der dør, mens de venter på et organ. Alene i 2018 døde 40 patienter, før de fik et nyt organ, hvilket ikke har været højere siden 2011. Det er 40 liv for meget. Oven i det står flere hundrede stadig på venteliste. Det er bekymrende og meget alvorligt.

Det er ikke, fordi danskerne ikke bakker op om organdonation. Men desværre er der ikke donorer nok, fordi mange danskere ikke har taget stilling. For i Danmark har kun 23 procent af danskerne over 15 år registeret deres holdning til organdonation. Og det betyder, at det er de pårørende, der står tilbage med beslutningen, og så bliver der ofte sagt nej tak.

Vi kan ikke bearbejde en families fravalg af organdonation, når de lige har mistet en kær. Det burde slet ikke være deres lod at bestemme. Nej, organdonation burde være en selvfølge. Altså, hvis du på ulyksalig vis ender i en tilstand, hvor du ikke længere har brug for din krop og organer, så skal de da gives videre til mennesker, der har mere brug for dem end dig.

Debat: Organdonation: Vi skal gøre som englænderne

Og undskyld mig, er det ikke bedre, at andre får glæde af ens organer, end at de brændes op på et krematorium eller rådner op i graven? Og i øvrigt – kunne ens afskedssalut på livet blive meget smukkere, end når man giver livet videre til en anden, der med nye organer kan have hele livet foran sig? Det tror jeg ikke.

Der er næstekærlighed over det. For tænk at kunne fylde et andet menneskes timeglas op igen med sand, når nu ens eget har ramt bunden og er rendt ud.

Jeg er med på, at vi de seneste år har fået flere til at registrere sig som organdonorer. Men på trods af det halter vi stadig langt bagefter vores fæller i Norden. For modsat Danmark har lande som Sverige, Norge og Finland alle indført formodet samtykke, som betyder, at hvis du er over 18, bliver dine organer automatisk doneret. Men det er ikke kun i forhold til vores naboer, vi må se os slået. For i forhold til andre europæiske lande ligger Danmark uhyggeligt lavt, når der er tale om at give organer videre.

Jeg mener, at vi alle som udgangspunkt burde blive født som organdonorer. Det træder dog først i kraft, når vi fylder 18 år – medmindre vi som 18-årig aktivt vælger ikke at være donor. For der skal ikke være tale om tvang. Det skal være ens eget valg. Ens krop er immervæk ens ejendom.

Men vi skal have det modsatte af den organdonorordning, vi har i dag, hvor vi aktivt via sundhed.dk kan melde os som donor. Vi skal gå fra aktivt tilvalg til aktivt fravalg. På den måde redder vi liv, og samtidig bevarer vi folks eget frie valg – bare med omvendte fortegn.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Søren Gade (f. 1963) er medlem af Europa Parlamentet for Venstre, hvor han er næstformand for fiskeriudvalget og medlem af udvalget for transport og turisme samt udvalget for borgernes rettigheder og retlige indre anliggender. Han er desuden tidligere medlem af Folketinget, gruppeformand og forsvarsminister for Venstre. Bloggen vil spænde vidt – lige fra store EU-dagsordner til højspændingsledninger i Vestjylland. Søren Gade bor i Holstebro.
Seneste blogs
Af Alex Vanopslagh
13.07.20, 17:09
Alle er forfærdede over sagen om stakkels demente Elses umenneskelige behandling, men de automatiske svar – flere penge og flere regler – vil næppe forhindre den slags sager i at opstå. Der er brug for et nybrud, hvor borgeren kommer før systemet. Læs mere
Af Louis Jacobsen
12.07.20, 20:53
Til efteråret planlægges det at hæve pensionsalderen yderligere, men det går ikke. Læs mere
Af Gitte Seeberg
12.07.20, 09:28
Når en regering griber til så omfattende og indgribende foranstaltninger som forsamlingsforbud, mulighed for at tvangsvaccinere borgere, tvangslukning af store dele af erhvervslivet og neddrosling af medier som TV 2 og DR og grænselukninger, så skal beslutningerne kunne retfærdiggøres og forsvares. Lad os komme tilbage til normale retstilstande nu. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.07.20, 16:35
Den totalitære techgigant tåler ikke ytringsfrihed. Læs mere
Af Mikael Jalving
11.07.20, 11:00
Biologi betyder også noget, og tak for det. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
11.07.20, 10:21
Vi bliver nødt til at forholde os til, om udlændinge skal bestemme, hvem der må være i Danmark. Læs mere
Af Marie Høgh
10.07.20, 16:30
Det er bekymrende, at det eneste, der kan samle borgerligheden, er kampen mod islam. For hvis der er noget, vores egen kultur har brug for, er det et selvopgør. Læs mere
Af Martin Ågerup
09.07.20, 16:51
Sidste blog i sommerserien: Sådan kan de borgerlige trække Danmark i en blå retning Læs mere
Af Peter Kofod
09.07.20, 15:20
Angela Merkel risikerer at ødelægge Europa med sin planlagte reform af EU´s asylpolitik. Hendes "wir schaffen das"-politik spøger stadig. Læs mere