*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Det er helt sort

Jo, Løkke, Pape og Samuelsen. Nedskæringer for 1 mia. på vores uddannelser kan mærkes. Det er helt sort.

VLAK-regeringen vil skære én mia. kroner på uddannelsesområdet. I dag gik gymnasieelever, sygeplejestuderende, SOSU-elever og mange flere derfor ud med budskabet ”Vi går i sort”. Et opråb fra de studerendes virkelighed. En virkelighed, hvor kvaliteten af vores uddannelser lider under regeringens nedskæringer.

Når man konfronterer de blå politikere med kritikken af deres nedskæringspolitik, så er svaret, at uddannelserne må skære på administrationen. Det er jo en tiltalende idé. Problemet er bare, at HK’erne i studieadministrationen altså ikke sidder på lårene af hinanden og bytter bussemænd. De er blevet færre og har travlt.

Da regeringen sidste år skar ned på tilskuddet til uddannelserne, betød det derfor også fyringer af undervisere. 750 undervisere blev fyret på professionshøjskolerne. På min sygeplejerskeuddannelse betyder det, at flere studerende skal undervises sammen. Små hold er en æra blot. Bacheloropgaven på kan ikke længere skrives alene, men kun i grupper, fordi der skal spares penge på vejledere og censorer. På andre skoler skal den mundtlige eksamen nu klares over video. Det er klare forringelse af vores uddannelser. Og det kommer til at fortsætte.

Også i 2018 skal der findes penge på uddannelsesbudgettet, som skal afleveres til Pape, Løkke og Samuelsens Lamborghini-reform. Helt konkret drejer det sig om nedskæringer på én milliard kroner det kommende år, som skalspares væk på alle erhvervsuddannelser, gymnasiale uddannelser, professionshøjskoler, erhvervsakademier og universiteter. Præcis det beløb, som regeringen giver i skattelettelser til den rigeste 1 pct. i Danmark. Og det er her det bliver sort for mange studerende. For hvorfor skal vores undervisning igen forringes til fordel for LA’sskattesænkninger i Nordsjælland?

Det er ikke nyt, at Venstre er af den opfattelse, at nedskæringer på uddannelse er nøglen til vækst og velfærd. Siden 2015 er der blevet skåret 2 pct. i budgettet. Det vil VLAK fortsætte til 2021. Får de magt, som de har agt, så er uddannelsernesbudgetterne skåret med 11 pct. de næste seks år. Det er helt sort.

Vi ved, at vi i fremtiden kommer til at mangle uddannet arbejdskraft. Derfor skal flere ind på uddannelserne og frafaldet fra uddannelserne ned. Lykkes det ikke, ser fremtiden sort ud. Med regeringens nedskæringer bliver det sværere og sværere. 

Ser vi på velfærdsuddannelserne, er der i den grad behov for, at der uddannes mange SOSU’er, sygeplejersker og læger. Antallet af ældre (65 år og derover) stiger stødt. I 2050 er der 1,5 mio. ældre. De vil have brug foroperationer, hjemmepleje og sundhedstjek. Det skal der være uddannede folk til. Flere end i dag.

Og det er ikke kun på sygehusene og i hjemmeplejen, der bliver brug for kloge hænder og hoveder. Frem mod 2025 vil vi mangle 70.000 faglærte. Mens der samtidig er udsigt til at være omkring 65.000 ufaglærte, der ikke har et arbejde. Alligevel skal erhvervsuddannelser også skærer udgifterne til lærere, værktøj og materialer. Det er jo helt sort.

Fremtiden bliver sort, hvis ikke VLAK snart indser, at uddannelse frem for nedskæringer er nøglen til beskæftigelse og vækst. 

Hvorfor ikke bygge Danmarks vækst op om en opkvalificering af arbejdsstyrken og kvalitetsstærke uddannelser? Så ville fremtiden blive lys. For mig, for mine medstuderende og ikke mindst for Danmark.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er næstformand i SF og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
13.12.17, 15:32
Hvis ikke en skole må understrege, at julen udspringer af det kristne budskab, så er vi ude på det værdirelativistiske overdrev. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
13.12.17, 12:29
Drengebørn tager skade, hvis deres mødre har været udsat for ftalater under graviditeten. Alligevel har regeringen sammen med De Radikale og Dansk Folkeparti fjernet afgiften på de skadelige ftalater. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.12.17, 11:48
Skulle man blive gymnasielærer? Så hellere lave en ironman. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
12.12.17, 19:57
Efter Sophie Løhdes angreb på offentlige ansattes løn skylder regeringen svar på, om det er sosuen eller sygeplejersken, der får for meget i løn. Læs mere
Af Siddik Lausten
12.12.17, 18:30
Hvad med at krydstjekke med vælgerne, om LA har opbakning til igen at gamble med den danske velfærd? Læs mere
Af Anders Vistisen
12.12.17, 10:54
I denne juletid bør der i en verden, som plages af nød, elendighed, vold og terror, også være plads til at sætte fokus på lyspunkterne. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
11.12.17, 18:33
Hvis de seneste dages politiske teater var fiktion, ville kaosscenerne fra Finans- og Statsministeriet være kanon underholdning. Desværre er de kaotiske forhandlinger mellem regeringen og Dansk Folkeparti benhård virkelighed, og første akt har allerede gjort Danmark fattigere. Læs mere
Af Annika Smith
11.12.17, 09:18
Så får den en pause fra torturen og slipper for selv at gøre det rigtige helt frem til næste folketingsvalg Læs mere
Af Harun Demirtas
10.12.17, 22:50
Politikerne har skabt et system, hvor man som offentligt ansat bliver opdraget til at opfatte sig i en konkurrence, indtil det går op for en, kampen man kæmper, aldrig kan vindes. For man kan ikke konkurrere eller være i krig mod sig selv. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.12.17, 20:33
EU-modstandere har kun gavn af de tyske socialdemokraters formand. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her