*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Thornings kvindekamp stopper ved hendes egen næsetip

Jeg var virkelig stolt, da en kvinde blev statsminister for første gang i Danmarkshistorien. Desværre glemte Helle Thorning kvindekampen, da hun gik ind i statsministeriet.

Jeg var virkelig stolt, da Helle Thorning-Schmidt i 2011 blev statsminister. Stolt fordi en kvinde rykkede ind statsministeriet for første gang i Danmarkshistorien. Stolt fordi hun brød glasloftet. Stolt fordi SF i høj grad var skyld i, at der kom et regeringsskifte i Danmark.

S-SF-R-regeringen var ikke sat i verden som en regering for status quo, men som en forandringsregering. Også på ligestillingsområdet. Der var ambitioner i regeringsgrundlaget. Desværre svigtede regeringen med tiden. I spidsen for det svigt stod Helle Thorning-Schmidt.

Når hun fortæller om sin tid som statsminister, lægger hun stor vægt på, at der var særlige udfordringer ved at være kvinde. Det mener jeg, hun har ret i. Helle Thorning-Schmidts køn blev alt for ofte nævnt og kommenteret. Hendes roller som kvinde, mor og statsleder blev alt for ofte blandet sammen. Kvinder behandles simpelthen anderledes i toppolitik. Det er ikke kun en mavefornemmelse. Det viser undersøgelser også.

Jeg er glad for, at Helle Thorning-Schmidt tager denne kamp op. Det er nødvendigt. Men det ærgrer mig, at hendes kvindekamp hverken i regeringstiden eller nu kommer ud over hendes egen næsetip.

SF og S havde fælles ambitioner på ligestillingsområdet, da regeringen blev dannet. Men meget lidt blev til virkelighed. Set med mine øjne var det ikke uvilje fra SF’s side, som satte en stopper for en række vigtige forandringer på ligestillingsområdet. Det var Socialdemokraterne under Helle Thorning-Schmidts ledelse. Desværre bruger hun ikke sin tid på at reflektere over og fortryde disse svigt for ligestillingen, men til gengæld bruger hun meget tid på den forskelsbehandling, hun selv har oplevet.

Et eksempel er øremærket barsel til mænd, som regeringen skrev ind i det fælles regeringsgrundlag. En central sag for at fremme lønudviklingen for kvinder. Selvom som SF protesterede, blev det slagtet af Socialdemokratiet.

I det fælles økonomiske udspil ”Fair forandring” fra S og SF stod det klart, at ligeløn var et anliggende for Folketinget, regeringen og arbejdsmarkedets parter. En ordentlig løn til blandt andet pædagoger og sygeplejersker. Ligelønsloven skulle styrkes med større åbenhed og bedre statistik og retningslinjer for ligebehandling. Men kun de kønsopdelte lønstatistikker blev til virkelighed, mens resten af planerne røg i skraldespanden. Velfærdskvindernes arbejdsvilkår var åbenbart ikke så væsentlige i Helle Thorning-Schmidts kvindekamp, fristes man til at sige.

Heller ikke et forbud mod sexkøb eller kvindekvoter for kvinder i landets bestyrelser blev til mere end ord på papir. Det stod i regeringsgrundlaget. Men igen var der ingen andre end regeringen selv, som fjernede det af bordet. Helle Thorning-Schmidt stod i spidsen for regeringen, og hun beklagede det aldrig.

Når den tidligere statsminister nu bruger så mange kræfter på at forklare, hvordan kvinder i top-politik behandles anderledes end mænd. Hvorfor bruger hun så ikke også lidt kræfter på alle de kvinder, som rammes af andre kønsbestemte uligheder i samfundet? Måske fordi Thornings kvindekamp kun går til hendes egen næsetip?

Min begejstring, for at alle unge kvinder i dag ved, at også de kan blive statsminister, er intakt. Men det er sgu vigtigt, at den næste kvindelige statsminister ikke glemmer kampen for ligestilling, når hun sætter sig ind i ministerbilen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er næstformand i SF og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj.
Seneste blogs
Af Christian Rabjerg Madsen
11.12.17, 18:33
Hvis de sidste dages politiske teater var fiktion, ville kaosscenerne fra Finans- og Statsministeriet være kanon underholdning. Desværre er de kaotiske forhandlinger mellem Regeringen og Dansk Folkeparti benhård virkelighed, og første akt har allerede gjort Danmark fattigere. Læs mere
Af Annika Smith
11.12.17, 09:18
Så får den en pause fra torturen og slipper for at gøre det rigtige helt frem til næste folketingsvalg Læs mere
Af Harun Demirtas
10.12.17, 22:50
Politikerne har skabt et system, hvor man som offentligt ansat bliver opdraget til at opfatte sig i en konkurrence, indtil det går op for en, kampen man kæmper, aldrig kan vindes. For man kan ikke konkurrere eller være i krig mod sig selv. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.12.17, 20:33
EU-modstandere har kun gavn af de tyske socialdemokraters formand. Læs mere
Af Josephine Fock
10.12.17, 15:21
Menneskerettighederne skældes ud fra mange sider disse dage. Nogen vil have dem udskrevet af dansk lov, andre vil udfordre eller reformere dem. I dag fylder FN’s menneskerettighedserklæring 69 år. Jeg vil gerne sige tillykke. Og tak. Jeg ser frem til mange år med dem endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
10.12.17, 14:28
For alle vore fremtidsfanatikere og teknologifreaks kan det kundgøres så kort, at budskabet måske trænger ind: Historien er ikke død, den sover bare. Læs mere
Af Erik Winther Paisley
10.12.17, 13:31
Foreløbig aftale eller ej, gruer jeg for, hvordan Brexit vil udarte sig. For Europa, altså. Læs mere
Af Gitte Seeberg
08.12.17, 12:55
Er det fordi, nogle mænd har følt sig personligt truffet, eller er det fordi, de har en særlig masochistisk trang til at forsvare noget, som ikke kan forsvares? Læs mere
Af Christel Schaldemose
08.12.17, 11:38
Dieselgate har haft store menneskelige omkostninger. Nu er der endelig EU-enighed om skrappere regler, der skal være med til at undgå en ny skandale. Læs mere
Af Louis Jacobsen
07.12.17, 17:41
Kim Simonsen påstår i deadline 6.12.17, at salget af Alka blev diskuteret på åbne hovedbestyrelsesmøder i fagbevægelsen. Det er ikke altid godt at tage uenigheder offentligt. Men den påstand der blev luftet på landsdækkende TV er, ja, noget af en påstand. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her