*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

I dag snakker vi om demens

Min farmor endte sit lange liv som dement. I går fandt vi ud af, at selv ikke en kongelig er skærmet for demensen. Prins Henriks demensdiagnose er sørgelig for Prinsen og familien. Og det giver også os andre anledning til at diskutere en sygdom, som de fleste har haft tæt ind på livet, men mange har svært ved at håndtere.

Først var min farmor lidt forvirret. Måske det var varmen, tænkte vi. Men det fortsatte over vinteren. Hun var klar i nogle øjeblikke, fik så pludselig et udfald. Spurgte, hvor hun var henne, glemte mit navn, blev vred. Så blev hun bange. Så glad. Til sidst levede hun i sin egen verden, tænkte jeg.

Min farmor endte sit lange liv som dement. Det var en hård omgang for min farmor, men også for mig, som hendes barnebarn. At se en voksen, en autoritet, en personlighed forsvinde uden at hun rigtig var væk. Hun sad jo stadigvæk lige dér.  

Måske siger min historie dig noget? 400.000 personer i Danmark lever i dag med en dement i familien, så sandsynligheden er stor. I går fandt vi ud af, at selv ikke en kongelig er skærmet for demensen. Prins Henriks demensdiagnose er sørgelig for prinsen og familien. Og det giver også os andre anledning til at diskutere en sygdom, som de fleste har haft tæt ind livet, men mange har svært ved at håndtere.  

Politikerne debatterer finanslov i folketinget i dag, men i frokoststuerne er det næppe uddannelsesbesparelser, afgiftslettelser på luksusbiler eller fjernelse af det grønne BNP, der debatteres. Det er nok nærmere demens.

Prins Henriks demensdiagnose påvirker ikke kun hans liv, men også dronningens, prinserne og prinsessernes. Hvis man nu tager de kongelige titler væk, så kunne dette kongelige sygdomsforløb ligeså godt være Hr. og Fru Jensen. Det kunne ligeså godt være historien om min farmor der fik demens. Det kunne lige så være historien om Bent jeg passede som hjemmehjælper for syv år siden. Det kunne lige så godt være en del af din familiehistorie. Sygdommen og dens konsekvenser er ligeglad med titler, status og pengepung.

For det er altid en smerte at miste et tæt familiemedlem, men det er hårdt på en anden måde at miste dem mentalt, mens de stadig fysisk er her. I dag lider 78.000 danskere af en demenssygdom. Tallet er steget med 114 pct. over ti år. Demens er så at sige kommet for at blive og derfor skal vi holde fast i denne anledning til at snakke om sygdommens mange dilemmaer.

For syv år siden skrev Politiken en forsidehistorie, som lød ”Demens er den nye store dødsårsag i Danmark”. Jeg arbejdede på det tidspunkt i hjemmeplejen i Viborg Kommune og jeg kan huske, at jeg tænke. ”Ja, selvfølgelig”. Sagen er jo den at i takt med, at vi bliver bedre til forebygge og helbrede danskerne for blodpropper, hjertefejl, infektioner og fysiske lidelser, ja, så bliver de aldersbetingede mentale lidelser hyppigere. De lidelser, som rammer vores sind. Dem vi ikke kan se med det blotte øje. Dem vi ikke lægger i gips eller sætter et plaster på.

Hjernen er et af de organer, hvor vi mangler rigtig meget viden. Meget af det, der sker i vores hjerner, er til stadighed et mysterium for forskerne. Heriblandt er demenssygdomme en gåde for forskerne. Det er stadigvæk ikke kortlagt, hvad pokker der egentlig sker, når vi pludselig begynder at glemme, hvem vi er.

Mens forskere undersøger og afdækker, så skal vi som samfund, som syge og som pårørende håndtere denne svære sygdom – og samtalen derom. Det er en svær opgave. Og det er på en sørgelig baggrund, men forhåbentlig kan prins Henriks diagnose hjælpes os i gang med dét arbejde.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er næstformand i SF og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
13.12.17, 15:32
Hvis ikke en skole må understrege, at julen udspringer af det kristne budskab, så er vi ude på det værdirelativistiske overdrev Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
13.12.17, 12:29
Drengebørn tager skade, hvis deres mødre har været udsat for ftalater under graviditeten. Alligevel har regeringen sammen med De Radikale og Dansk Folkeparti fjernet afgiften på de skadelige ftalater. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.12.17, 11:48
Skulle man blive gymnasielærer? Så hellere lave en ironman. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
12.12.17, 19:57
Efter Sophie Løhdes angreb på offentlige ansattes løn skylder regeringen svar på, om det er sosuen eller sygeplejersken, der får for meget i løn. Læs mere
Af Siddik Lausten
12.12.17, 18:30
Hvad med at krydstjekke med vælgerne, om LA har opbakning til igen at gamble med den danske velfærd? Læs mere
Af Anders Vistisen
12.12.17, 10:54
I denne juletid bør der i en verden, som plages af nød, elendighed, vold og terror, også være plads til at sætte fokus på lyspunkterne. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
11.12.17, 18:33
Hvis de seneste dages politiske teater var fiktion, ville kaosscenerne fra Finans- og Statsministeriet være kanon underholdning. Desværre er de kaotiske forhandlinger mellem regeringen og Dansk Folkeparti benhård virkelighed, og første akt har allerede gjort Danmark fattigere. Læs mere
Af Annika Smith
11.12.17, 09:18
Så får den en pause fra torturen og slipper for selv at gøre det rigtige helt frem til næste folketingsvalg Læs mere
Af Harun Demirtas
10.12.17, 22:50
Politikerne har skabt et system, hvor man som offentligt ansat bliver opdraget til at opfatte sig i en konkurrence, indtil det går op for en, kampen man kæmper, aldrig kan vindes. For man kan ikke konkurrere eller være i krig mod sig selv. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.12.17, 20:33
EU-modstandere har kun gavn af de tyske socialdemokraters formand. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her