Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Busruter skal ikke være en god forretning

En bus til den lille midtjyske by Hvam er sgu ikke nogen god forretning. Men det er deres ret. Busser til landsbyerne og en lokal togbane er nemlig også velfærd.

En bus til den lille midtjyske by Hvam er sgu ikke nogen god forretning. Men det er deres ret. Busser til landsbyerne og en lokal togbane er nemlig også velfærd. Desværre drukner borgeres krav på kollektiv transport i landdistrikterne i et ensidigt fokus at det skal være en ”god forretning” at drive kollektiv trafik i yderområderne.

Lige nu diskuterer Region Midtjylland, om man skal fjerne eller ændre på 17 busruter i regionen, fordi de skal spare 35 mio. Årsagen er de store udgifter til transporten til småt befolkede områder og regeringens nedskæring på 90 mio. i støtten til regional udvikling, herunder bustransporten.

Andre regioner må igennem tilsvarende overvejelser.

Diskussionen tager også denne gang udgangspunkt i en økonomisk tankegang. Ofte diskuteres den kollektive transport ud fra den præmis at det skal kunne ”betale sig”. Presset på vej af evige sparekrav og en fejlagtig tilgang til kollektiv trafik. En busrute i landdistrikterne er nemlig ikke en forretning, men velfærd.

Lige nu står borgerne i flere mindre, men driftige byer som Hvam, Kvols Løgstrup, Hjarbæk, Kvols, Knudby i Viborg Kommune til at miste deres sidste livsnerve. Den regionale busrute 50. Det er borgere, som også har krav på velfærd. En bus til skole eller sygehuset i Viborg er også en del af denne velfærd. Alligevel vil politikerne skærer denne livsnerve væk.

Kollektiv transport gøres ofte forfejlet op i, om det er en god ”forretning”. Det er helt skævt. Ingen anden kollektiv transport end S-togene i København giver overskud. Og hvorfor skal det også det? Det at kunne tage bussen eller lokalbanen til arbejde eller i skole er en velfærdsservice, ikke en forretning.

Jeg ved ikke om den går galt fordi vi alle sammen er hoppet på den liberale limpind, om at velfærdsstatens ydelse er en del af forretning Danmark eller fordi vi narres til at tro, at vores billetkøb er nok til at dække alle udgifterne forbundet med den lokale busrute.

Ligesom med de fleste andre velfærdsydelser er det ældre, skolebørn og fattige som rammes. Alle dem som ikke har penge eller fysisk er i stand til at købe sig ud af problemerne. I dette tilfælde de som ikke kan købe en bil.

Vi kan alle blive enige om, at der selvfølgelig er en grænse for hvor mange afgange en landsby med 300 indbyggere skal have. Det er jo ikke fordi der altid skal køre en 80 personers bus rundt i kommunen overalt. Derfor ser jeg med glæde også nye former for busdrift – teletaxa, minibusser og fleksible afgange.

Men kollektiv transport er også velfærd. En service, ikke en forretning.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er næstformand i SF og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj.
Seneste blogs
Af Christian Rabjerg Madsen
20.03.18, 16:37
Hvis Løkke får held til at tømme Landsbyggefonden, går renoveringen af landets almene boliger i stå. Det kan man ikke byde lejerne, som på trods af deres opsparede midler vil kunne se deres boliger forfalde uden nødvendige renoveringer. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.03.18, 12:42
Hvis en direktør ikke kan effektivisere med 4% om året uden at ødelægge kernen i virksomheden, så burde denne fyres på stedet. Læs mere
Af Josephine Fock
20.03.18, 09:37
Hvis du vil være sikker på, at PET ikke uberettiget ligger inde med oplysninger om dit sexliv, dit sociale netværk og din gæld, skal du aktivt kontakte dem selv. Det burde ikke være nødvendigt i et retssamfund. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.03.18, 08:16
Gode fagbøger rejser fælles anliggender, men medierne ser dem åbenbart ikke eller tier dem ihjel. Læs mere
Af Angela Brink
19.03.18, 02:40
Alt tyder på, at DR i løbet af de næste fem år skal spare 20 procent. Og at de politikere, der kritiserer spare-udspillet, kan gøre det helt omkostningsfrit. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.03.18, 16:12
Når virkeligheden ikke gør, som man vil, må man finde på dårlige undskyldninger. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
18.03.18, 09:17
Der bør indføres flere målrettede sanktioner mod Putins indercirkel. Læs mere
Af Signe Munk
16.03.18, 17:00
En nedskæring på 700 mio. er et økonomisk cirkelspark til DR med store konsekvenser for dansk kultur. Læs mere
Af Christina Egelund
16.03.18, 16:54
Det er faldet mange for brystet, at Liberal Alliance i øjeblikket kører en stor udendørs kampagne i København med teksten: ”Ingen kæmper hårdere for billigere biler. Indtil nu er en VW Passat blevet 104.800 kroner billigere.” Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her