*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Der er så meget, mænd ikke forstår

"Tillykke til jer. Eller hvad siger man? Det er jo bare fordi, I er også kvinder, og det er jo kvindelandsholdet", sagde han. Og jeg tænkte fandeme nej. Tillykke til OS og Danmark.

Jeg har spillet fodbold, siden jeg var 11 år. Og jeg elsker lugten af nyslået græs og følelsen af at ramme bolden lige i røven. Derfor bliver jeg i disse dage pavestolt, når jeg ser de danske fodboldkvinder folde sig ud til EM i Holland.

I går vandt de danske fodboldkvinder over Norge i en nervepirrende kamp. Jeg så kampen med en veninde på en sportsbar. De mest entusiastiske fans var os, nogle fodboldkollegaer til landsholdsspillerne og en småfuld norsk turist.

Efter kampen gik jeg ud efter min cykel, og en gut spurgte til resultatet. Jeg fortalte, at Danmark havde vundet 1-0 og nu var i kvartfinalen. Han svarede så; ”Tillykke til jer. Eller hvad siger man? Det er jo bare fordi I er også kvinder, og det er jo kvindelandsholdet”.

Jeg sagde tak, men da jeg cyklede hjem tænkte jeg ”fandeme nej”. Det er altså tillykke til OS og til DANMARK. For hvorfor skal vi ikke kunne juble sammen, når kvinderne klarer sig godt? Det har vi da altid gjort for mændene.

Der er så meget, mænd ikke forstår, fristes jeg til at sige. Med henvisning til den Oddset-reklame, der for nogle år siden gjorde grin med kvinders viden om fodbold. Men det er heldigvis længe siden, og i dag er Oddset sponsor på kvindernes landsholdstrøjer.

For mig afslører min oplevelse udenfor banen desværre, at vi i Danmark stadig behandler kvindefodbolden som noget særligt for de få indviede. Derfor gøres kravet om respekt for kvindefodbolden også til et nærmest feministisk projekt. I stedet for at blot at tage det for, hvad det er: Dygtige og dedikerede kvinder, som spiller for Danmark og inspirerer alle os, der følge med.

Jeg mener, at årsagen, til at kvindefodbold endnu ikke er folkeeje, er, at kvindefodbold i Danmark har været stærkt nedprioriteret. I mange år har kvindelige fodboldspillere måtte høre på, at kvindefodbold var kedeligt, vi er utallige gange blevet spurgt, om alle på holdet ikke er lebber, og vi er blevet gemt væk på det bagerste frimærke af træningsanlægget i ydertimerne. Pige og kvindefodbold har været noget, som fædre til fodboldpiger, dedikerede trænere og andre fodboldkvinder har interesseret sig for.

Heldigvis er der forandring i luften. Det skyldes fodboldkvindernes succes (og måske også lidt mændenes nedtur), men også DBU’s fokus på pige - og kvindefodbold. Der bliver nemlig arbejdet på at rette op på ulige vilkår for kvindefodbolden, som jeg også selv kan nikke genkendende til. De dårlige placeringer på træningsanlæggene, knoldede baner og dommere som dømmer straffe fra midterlinjen, fordi de ikke orker at løbe rundt på banen. Imens drengene får de gode dommere, baner og træningstider.

Kampen for respekt for kvindefodbolden er en kamp for ligestilling, ikke særbehandling. Desværre holder konservative kræfter som debattøren Sørine Godtfredsen fast i, at kvindelandsholdet sætter sig selv i en offerrolle, når de problematiserer fordomme og ulige vilkår. Det er forkert, og det er ødelæggende for kampen for at gøre kvindefodbold mere udbredt.

Der er ellers nok at tage fat på. Mange kvindelige topfodboldspillere kan ikke engang leve af den løn, de får, men må knokle med uddannelse og arbejde ved siden af.

Jeg håber og tror, at denne slutrunde vil gøre dansk kvindefodbold til folkeeje. Derfor krydser jeg fingre for, at vi tager sejren i kvartfinalen og spiller os ind i medaljekampen. Det vil være en kæmpesejr for Danmark. Og ikke kun for kvinderne.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er næstformand i SF og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj.
Seneste blogs
Af Harun Demirtas
16.12.17, 20:09
Skal vi nu skabe et land, hvor hver enkelt skal opdrages til altid at handle for egennytte og ego, hvor det altid skal en tur igennem regnebrættet, før man kan række en hånd til nogen? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.12.17, 16:11
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her