Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Der er så meget, mænd ikke forstår

"Tillykke til jer. Eller hvad siger man? Det er jo bare fordi, I er også kvinder, og det er jo kvindelandsholdet", sagde han. Og jeg tænkte fandeme nej. Tillykke til OS og Danmark.

Jeg har spillet fodbold, siden jeg var 11 år. Og jeg elsker lugten af nyslået græs og følelsen af at ramme bolden lige i røven. Derfor bliver jeg i disse dage pavestolt, når jeg ser de danske fodboldkvinder folde sig ud til EM i Holland.

I går vandt de danske fodboldkvinder over Norge i en nervepirrende kamp. Jeg så kampen med en veninde på en sportsbar. De mest entusiastiske fans var os, nogle fodboldkollegaer til landsholdsspillerne og en småfuld norsk turist.

Efter kampen gik jeg ud efter min cykel, og en gut spurgte til resultatet. Jeg fortalte, at Danmark havde vundet 1-0 og nu var i kvartfinalen. Han svarede så; ”Tillykke til jer. Eller hvad siger man? Det er jo bare fordi I er også kvinder, og det er jo kvindelandsholdet”.

Jeg sagde tak, men da jeg cyklede hjem tænkte jeg ”fandeme nej”. Det er altså tillykke til OS og til DANMARK. For hvorfor skal vi ikke kunne juble sammen, når kvinderne klarer sig godt? Det har vi da altid gjort for mændene.

Der er så meget, mænd ikke forstår, fristes jeg til at sige. Med henvisning til den Oddset-reklame, der for nogle år siden gjorde grin med kvinders viden om fodbold. Men det er heldigvis længe siden, og i dag er Oddset sponsor på kvindernes landsholdstrøjer.

For mig afslører min oplevelse udenfor banen desværre, at vi i Danmark stadig behandler kvindefodbolden som noget særligt for de få indviede. Derfor gøres kravet om respekt for kvindefodbolden også til et nærmest feministisk projekt. I stedet for at blot at tage det for, hvad det er: Dygtige og dedikerede kvinder, som spiller for Danmark og inspirerer alle os, der følge med.

Jeg mener, at årsagen, til at kvindefodbold endnu ikke er folkeeje, er, at kvindefodbold i Danmark har været stærkt nedprioriteret. I mange år har kvindelige fodboldspillere måtte høre på, at kvindefodbold var kedeligt, vi er utallige gange blevet spurgt, om alle på holdet ikke er lebber, og vi er blevet gemt væk på det bagerste frimærke af træningsanlægget i ydertimerne. Pige og kvindefodbold har været noget, som fædre til fodboldpiger, dedikerede trænere og andre fodboldkvinder har interesseret sig for.

Heldigvis er der forandring i luften. Det skyldes fodboldkvindernes succes (og måske også lidt mændenes nedtur), men også DBU’s fokus på pige - og kvindefodbold. Der bliver nemlig arbejdet på at rette op på ulige vilkår for kvindefodbolden, som jeg også selv kan nikke genkendende til. De dårlige placeringer på træningsanlæggene, knoldede baner og dommere som dømmer straffe fra midterlinjen, fordi de ikke orker at løbe rundt på banen. Imens drengene får de gode dommere, baner og træningstider.

Kampen for respekt for kvindefodbolden er en kamp for ligestilling, ikke særbehandling. Desværre holder konservative kræfter som debattøren Sørine Godtfredsen fast i, at kvindelandsholdet sætter sig selv i en offerrolle, når de problematiserer fordomme og ulige vilkår. Det er forkert, og det er ødelæggende for kampen for at gøre kvindefodbold mere udbredt.

Der er ellers nok at tage fat på. Mange kvindelige topfodboldspillere kan ikke engang leve af den løn, de får, men må knokle med uddannelse og arbejde ved siden af.

Jeg håber og tror, at denne slutrunde vil gøre dansk kvindefodbold til folkeeje. Derfor krydser jeg fingre for, at vi tager sejren i kvartfinalen og spiller os ind i medaljekampen. Det vil være en kæmpesejr for Danmark. Og ikke kun for kvinderne.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er folketingsmedlem for SF, valgt i Vestjyllands storkreds, og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende (orlov) og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe Munk kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj. Privat bor hun på Fur.
Seneste blogs
Af Gitte Seeberg
23.09.19, 08:43
Jeg kender ingen andre, altså bortset fra mine gamle politikervenner, der ikke må tage et job i bestemte brancher, uden man bliver forarget. Læs mere
Af Mikael Jalving
22.09.19, 06:32
Det er kun de venstreorienterede og de liberale, som drømmer om mere mangfoldighed, frihed og flere penge. Læs mere
Af Ane Liebing Grøngaard
21.09.19, 10:16
Jeg håber, at alvoren efterhånden er sunket så meget ind, at vi må kalde en spade for en spade og sige højt, at vi er bange for fremtiden. Også selv om vi ødelægger den gode stemning. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.09.19, 23:19
Monopolvirksomheden er en del af den nye totalitære orden. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.09.19, 14:59
Den gode nyhed er, at det kan forhindres med to byggesten. Læs mere
Af Andreas Høstgaard Poulsen
20.09.19, 14:16
I mange andre medlemslande vajer det europæiske flag side om side med det nationale og regionale flag. Det symboliserer tydeligt, at vi alle er en del af forskellige fællesskaber, men at disse fællesskaber ikke udelukker hinanden. Læs mere
Af Anna Thygesen
20.09.19, 11:00
Det er stadig jungleloven, der hersker i 3F – selv om de påstår noget andet. Og med deres arrogante attitude ender fagforeningen på Arbejdermuseet. Læs mere
Af Jens Kindberg
20.09.19, 10:51
Og det ændres ikke nævneværdigt med indgrebet den 19. september. Læs mere
Af Camilla Burgwald
20.09.19, 10:10
Forestil dig, at lade dine indre dramaer udspille sig med nationen som publikum. Mens du forsøger at lede landet. Jeg har selv været i politik og ved af erfaring, at der kan være meget mere på spil end rene politiske målsætninger.  Læs mere
Af Signe Munk
19.09.19, 17:32
Vi skal turde tage livtag med alkoholkulturen for de unge og for hinanden. Læs mere