*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Nedskæringer på uddannelse er provinsfjendsk

Jeg synes, VLAK-regeringen har gjort én klog ting i deres snart to år ved magten. Udflytningen af de knap 3900 statslige arbejdspladser. Så kan Københavnerne være imod alt det, de har lyst til. For vi ved, at der er to ting, som afgør, om danskerne og særligt unge flytter til en by. Arbejde og uddannelse. MEN hvad jeg ikke begriber er hvorfor VLAK så sparer vores uddannelser i stykker? For det skader provinsen.

Jeg synes, VLAK-regeringen har gjort én klog ting i deres snart to år ved magten. Udflytningen af de knap 3900 statslige arbejdspladser. Så kan Københavnerne, Dansk Magisterforening og DJØF være imod alt det, de har lyst til. Jeg er enig med regeringen i behovet for at flytte akademiske arbejdspladser ud i landet. Det vil betyde, at de højtuddannede og unge med DJØF’ske ambitioner også kan se en fremtid i Viborg, Hjørring og Sønderborg.

Men hvad jeg ikke begriber er, at regeringen med den ene hånd udflytter arbejdspladser, men kvæler uddannelsesinstitutionerne med den anden. Det modarbejder jo hinanden. For der skal både være arbejdspladser og uddannelse, hvis det skal lykkes at modvirke centralisering og affolkning af det Danmark, der findes udenfor Århus og København.

VI ved, at der er to ting, som afgør, om danskerne og særligt unge flytter til en by. Arbejde og uddannelse.

Og vi ved, at dimittender ofte bliver boende tæt på, hvor de er uddannet. Derfor er det så pokkers vigtigt at styrke uddannelserne i provinsen i stedet for at spare dem ihjel.

Men desværre kører regeringen grønthøsteren hen over uddannelserne. Uddannelsesinstitutionerne fået besked på at spare to procent om året i fem år. Det presser særligt professionshøjskolerne, som har de små uddannelsessteder ude i provinsen.

Ikke nok med at de generelle besparelser er provinsfjendske, så har regeringen forslået at skære i tilskuddet til regional uddannelsesdækning. Det betyder, at man i Midt – og Vestjylland vil mangle flere millioner og kun vil opnå tilskud til halvdelen af deres uddannelsessteder uden for Århus.

Nok er der færre sygeplejerskestuderende i Viborg end i København og færre lærerstuderende i Nørre Nissum end i Aarhus, men vi har ligeså meget brug for uddannede lærere i landkommunerne som i storbyerne. Og tilflytningen af unge til Aarhus og København er i forvejen massiv.

Besparelserne betyder på sigt at Via University vil være nødt til at lukke uddannelser. Det bliver i Viborg, Holstebro, Skive, Randers og Holstebro, mens Århus går fri. Ikke fordi de synes det smart, men fordi den økonomi, regeringen prioriterer til uddannelse, ikke giver dem andre muligheder.

Erhvervslivet og kommunerne efterspørger ellers uddannede unge. For eksempel skal Viborg til at uddanne it-ingenører, fordi det lokale erhvervsliv efterspørger det. Lærerne, som uddannes i Skive og Nørre Nissum, arbejder i Viborg, Skive og Holstebro kommune. Det betyder altså noget for erhvervslivet og kommunerne, at uddannelserne ligger tæt på-

Vil regeringen helt i mål med at skabe et Danmark i balance, så hæv grundtilskuddet til dækning af det regionale uddannelsestilbud og fjern 2% nedskæringer. Når det sker, vil jeg indrømme, at I har gjort to kloge ting på to år – hvad kan det ikke blive til?!

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Om temaet

Flytningen fra land til by er taget til de seneste år. Jyllands-Posten undersøger, om Danmark er ved at knække over.

Annonce
Redaktionen anbefaler

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her