*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Sygehusansattes opråb om mindre travlhed røg i syltekrukken

Regeringens politik understreger, hvorfor syltekrukken og sneglen stadig har sin berettigelse på Christiansborgs ældgamle vægge. I stedet for at indføre en ny styringsmodel for sygehusene, beder regnedrengene i finansen nu sygeplejersker, læger, portører og SOSU’er om at snøre løbeskoene ekstra stramt endnu et år.

I vandrehallen på Christiansborg er væggene dekoreret med et sirligt mønstret bånd. I båndet gemmer sig små motiver og billeder, som er malerens provokerende kommentar til politikerne. Der er en snegl, en mår og en syltekrukke.

I går fik de danske regioner vredet armen rundt af Finansminister Kristian Jensen. Økonomiaftalen for sygehusenes økonomi det næste år betyder nemlig, at 2%-kravet står ved magt et år mere. Imens skal det undersøges, om man kan komme med et forslag til en ny styringsmodel.

Regeringens politik understreger, hvorfor syltekrukken og sneglen stadig har sin berettigelse på Christiansborgs ældgamle vægge.

For i stedet for at have udarbejdet ny styringsmodel for sygehusene frem mod disse økonomiforhandlingerne, så beder regnedrengene i finansen nu sygeplejersker, læger, portører og SOSU’er om at snøre løbeskoene ekstra stramt endnu et år. Imens de selv snegler sig afsted i arbejdet med at afskaffe 2%-kravet.

I syltekrukken ligger buzz-ord som ”work smarter, not harder”, ”bæredygtig økonomisk udvikling” og ”sammenhængsreform”. Alt sammen meget fint, hvis det ikke var fordi regeringen viser en åbenlys arrogance overfor de ansatte på gulvet. Lægeforeningen, Yngre Læger, FOA og Dansk sygeplejeråd har alle sammen råbt op, men de blev ikke hørt.

Regeringen kunne i stedet have vist mod og respekt for de ansatte ved at sige: ”Ok, I vil ikke have 2%-kravet. Jamen, så giver vi jer mulighed for at finde løsninger på sygehusene, afdelingerne og regionen. Så ser vi, om I har nogle gode bud på, hvordan vi leder et moderne sundhedsvæsen”. Men det skete ikke. I stedet er syltekrukken fundet frem.

I økonomiaftalen ligger også 500 millioner kroner til flere kollegaer på landets sygehuse i 2018. Det er selvfølgelig meget godt. Men det svarer til en budgetudvidelse på 0,5 procent, som er et økonomisk tilskud i bundkategorien. Det er blandt de laveste økonomiske vækstrater i 20 år. Kun i kriseårene 2010 og 2011 oplevede sundhedsvæsnet en lavere vækst.

Det virker underligt, at Finansministeren for få uger siden stolt kunne fortælle, at Danmark er langt væk fra krisetilstande. Økonomien er i overskud, ja, faktisk så meget at der er flere milliarder at dele ud, og på den lange bane i 2025 viser overskuddet 35,6 milliarder.

Men ak. Alligevel var der var ikke råd til at sørge for, at der kan sikres personale nok til at sænke travlheden på vores sygehusgange. De sygehusansattes opråb røg i syltekrukken. 

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er næstformand i SF og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj.
Seneste blogs
Af Harun Demirtas
16.12.17, 20:09
Skal vi nu skabe et land, hvor hver enkelt skal opdrages til altid at handle for egennytte og ego, hvor det altid skal en tur igennem regnebrættet, før man kan række en hånd til nogen? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.12.17, 16:11
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her