*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Tre gode grunde til at fjerne 2%-kravet, Kristian Jensen!

Det var ikke nok at smide udtrådte løbesko på Finansministeriets trappe. Men ministeren må forstå, at der er grænser for, hvor meget man kan øge tempoet på sygehusene.

For en måned siden fik Kristian Jensen sækkevis med udtrådte løbesko leveret på finansministeriets hovedtrappe. Afsenderen var sygeplejersker fra hele landet, der ville vise, at løbesko er blevet deres fortrukne fodtøj på de danske sygehuse. 

Årsagen er klar. Tempoet er blevet skruet op med 2% årligt de seneste 15 år. Jeg gav også finansministeren mine egne ildelugtende løbesko i håb om, at det ville gøre indtryk.

Men ak nej, under de nuværende forhandlinger om sygehusøkonomien, har finansministeren netop meldt ud, at 2%-kravet står ved magt.

Hvis sure løbesko ikke gør det, så lad mig prøve med lidt mere kontante argumenter. 

Kære Kristian, her er tre gode grunde til at afskaffe 2%-kravet.

For det første: Hav lidt tillid til os på sygehusene

Spørger man befolkningen, hvem de har mest tillid til, så ligger sygeplejersker i top. Politikerne ligger næst lavest - kun overgået af brugtvognsforhandlere. 

Jeg ved ikke, hvordan Kristian Jensen har det, men måske han skulle overveje, om befolkningens tillid til sundhedspersonalet kunne smitte lidt af på hans måde at lede det offentlige på. Regeringens ønske om at videreføre 2%-kravet er et mistillid-statement, når alle faggrupper tigger om at få det afskaffet. De gør det ikke, fordi de er dovne, men fordi det ikke hænger sammen ude på alt for mange afdelinger at skulle fortsætte med at se flere og flere patienter, uden at der kommer flere kollegaer. 

For det andet: 2%-kravet har udtjent sin mission

Flere i min familie har tjent i det offentlige sundhedsvæsen siden 80’erne. Spørger man dem, så er der ingen tvivl om, at der var brug for, at sygehuskulturen fik et spark bagi for 15 år siden. Faghierakier skulle brydes op. Ineffektive traditioner skulle udfordres. En ny ledelseskultur skulle udvikles. Kravet om at producere mere og sætte patienten i fokus har bidraget til at udvikle sundhedsvæsnet. Men nu har 2% kravet udtjent sin mission. Og vil finansministeren ikke lytte til fagfolk, så spørg dog eksperterne. Sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen er enig. Eller se på virkeligheden. 2%-kravet i kombination med en økonomi finansieret ved ensidigt fokus på aktivitet betyder, at Vejle Sygehus for eksempel straffes økonomisk for at tilse flere patienter, end de plejer. Det sker, fordi de slår flere undersøgelser og lægesamtaler sammen på en dag og derved ser patienterne færre gange samlet set. Det er klogt, men ikke nogen god forretning for sygehuset, sådan som styringen er skruet sammen i dag.

For det tredje: 2%’s kravet giver ballade i baglandet - og har der ikke været nok af det? 

Måske er der opbakning til linjen hos Liberal Alliance, men i Venstres egne rækker er modstanden stor. Regionsrådsformand Stephanie Lose (V) opfordrer også regeringen til at afskaffe 2%’s kravet. Det er altså ikke kun socialister som mig, der råber op. Desuden må man antage, at Dansk Folkeparti ikke kørte en kampagne mod 2%-kravet for sjov. 

Gør det stadig ikke indtryk, så kunne Kristian Jensen smutte en tur forbi et af de danske sygehuse og tage et virkelighedstjek. Jeg er sikker på, at den hvide kittel også vil klæde en finansminister. Men jeg er nok nødt til at opfordre ministeren til at huske løbeskoene. 

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er næstformand i SF og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj.
Seneste blogs
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
13.12.17, 15:32
Hvis ikke en skole må understrege, at julen udspringer af det kristne budskab, så er vi ude på det værdirelativistiske overdrev. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
13.12.17, 12:29
Drengebørn tager skade, hvis deres mødre har været udsat for ftalater under graviditeten. Alligevel har regeringen sammen med De Radikale og Dansk Folkeparti fjernet afgiften på de skadelige ftalater. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her