<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Trump har inficeret USA med mistillid

Om ikke andet har fire år med Donald Trump bevist, at ord betyder noget. Og hvor meget de kan splitte, hvis man vil polariseringen, splittelsen, frem for samtalen.

Jeg er rystet over det, der skete i Washington D.C. onsdag aften. Og præsidenten har et kæmpe ansvar for, at det kom så vidt. Med sine taler om fake news. Med sine øgenavne til politiske modstandere. Med sine frontale angreb på demokratiets institutioner. Det har været lige så uværdigt for amerikansk præsident, som vi frygtede, inden han satte sig til rette i Det Ovale Kontor.

Jeg har aldrig rigtig givet så meget for kommunikationsfolk, som rejste rundt med parolen om, at ord skaber virkelighed. Man kan ikke skabe meningsfulde konstruktioner af ren luft. Men den holdning er jeg nødt til at genoverveje. Donald Trump har i lang tid præsenteret amerikanere for usandheder og had med total ligegyldighed over for demokratiet. Demonstranternes voldelige indtrængen i Kongressen viste, at det har sat uhyggelige spor. Ord betyder noget. Og ord betyder i særdeleshed noget, når man har et stort talerør og en magtfuld position.

Jeg har med en blanding af forskrækkelse og forundring fulgt Donald Trumps gøren og laden som præsident. Hans cocktail af at tale splittelse og mistillid ind i alle sager og samtidig bruge de sociale medier til at levere falske påstande har været uhyggeligt effektiv. Og da jeg så nyheden om, at det folkevalgte parlament blev stormet, blev jeg oprigtig forskrækket. Så galt kan det gå, når en leder vedholdende undergraver tilliden til demokratiet og skaber fjendebilleder.

Demonstranterne er et fåtal af amerikanerne. Og jeg vælger at tro på, at det også er et fåtal af Trumps tilhængere, som bakker de fanatiske demonstranter op. Men jeg er overbevist om, at det aldrig var sket, hvis Trump ikke vedholdende frontalt havde angrebet det amerikanske demokrati og havde påstået valgsvindel uden et eneste håndgribeligt bevis. Han har fodret mistilliden, og han har derfor indirekte retfærdiggjort for nogle amerikanere, at hårde midler skulle tages i brug.

Donald Trump har i lang tid præsenteret amerikanere for usandheder og had med total ligegyldighed over for demokratiet.

Ord betyder noget. Derfor var Joe Bidens tale til amerikanerne vigtig. Han taler om et andet ”vi”. Et demokratisk ”vi”, hvor man respekterer lovgivningen og demokratiet, og hvor anstændighed hersker. Netop det skal genetableres i USA og være modgiften til splittelsen. Det skaber håb.

Jeg besøgte for første gang USA i 2018 op til midtvejsvalget for at tage en tur gennem, hvad mange dengang kaldte Trump-land. Vi besøgte bl.a. Pittsburgh og Columbus, hvor jeg mødte mennesker, som havde stemt på Trump. Ganske almindelige arbejdere med lav løn og ikke ret meget sikkerhed i livet. Jeg var interesseret i deres holdninger til klima og grønne arbejdspladser, og de var ikke imod grøn omstilling, men de var for at bevare kul og skifergas, fordi det var der, de arbejdede, og det, de levede af. Mine forestillinger om, at alle Trump-tilhængerne var benægtere af klimaforandringer holdt ikke stik, for deres begrundelse var en anden. Det handlede om arbejdspladser og tryghed.

Den oplevelse lærte mig, at mistilliden kan vokse, når folk, der er uenige, ikke bruger demokratiets vigtige værktøj, nemlig samtalen. At prøve at forstå hinanden. Tillid er den lim, som binder et samfund sammen. Det er en grundlæggende følelse, som gør, at vi kan håndtere at være uenige, samtidig med at det demokratiske samfund består. Det kommer ikke af sig selv, og det kræver noget af alle, særligt magtfulde politikere.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.