<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Slut med postnummer-diskrimination

Markedet løfter simpelthen ikke opgaven med at sikre, at det er muligt at bosætte sig uden for de større byer. Det er en falliterklæring. Vi risikerer, at yderområderne bliver endnu yderligere.

Den seneste uge har jeg gået rundt med armene over hovedet af ren begejstring. Forleden var min lille hjemø, Fur, nemlig på forsiden af vores lokale avis, Skive Folkeblad, fordi hussalget på Fur slår rekorder. Det er vildt gode nyheder, for det giver ikke sig selv, at man kan købe og sælge huse i landdistrikterne.

Mens man kan gå og teoretisere om liberale principper for långivning, så sygner alt for mange lokalsamfund hen.

Hvis du spørger mig, er årsagen til de stigende hussalg selvfølgelig, at Fur er skøn. Men en del af forklaringen er også, at tilflyttere faktisk kan låne til et huskøb. For selv om mange nationale banker ikke vil, så gør lokale bankers viden om øen, at de gerne hjælper med lån. Og det lokale udviklingsråd sørger for at rådgive tilflyttere i den retning, så tilflyttere kan forfølge deres drømme. Det er godt, men det er desværre ikke virkeligheden i alle landdistrikter. Det er et kæmpe problem, at man i flere af landets landdistrikter ikke kan låne til fast ejendom hos banker og realkreditinstitutterne. Det er både synd for dem, der vil købe, og dem, der vil sælge.

Jeg har diskuteret problematikken i flere år, og det står lysende klart, at markedet ikke løfter opgaven. Man skal ikke spørge mange gange blandt ejendomsmæglere og ude i lokalsamfundene, før eksemplerne på postnummer-diskrimination pibler frem. For selv om familier opfylder alle krav, og de har fundet en dejlig bolig til en god pris, så får de desværre ofte et nej i banken. Dog sommetider med tilbuddet om, at banken gladeligt låner dem penge, hvis de finder en bolig lidt tættere på de store provinsbyer.

For blot et år siden meldte direktøren for Boligone og Realmæglerne, at de havde overordentlig svært ved at sælge boliger i landdistrikterne, og at problemet var pengeinstitutterne.

Der er desværre stadig mange, som lever i en drøm om, at vi trygt kan overlade problemet til de fri markedskræfter. Det er bare ikke virkeligheden. Og mens man kan gå og teoretisere om liberale principper for långivning, så sygner alt for mange lokalsamfund hen.

I Folketinget giver vi gerne penge til at rive boligerne ned på landet, men der er endnu ikke givet en håndsrækning, som sikrer, at flere kan købe. Det er, som om alt for mange partier på Christiansborg er mere optaget af at lukke landdistrikterne pænt ned frem for at få dem til at overleve. Det er jo en falliterklæring. Vi risikerer, at yderområderne bliver endnu yderligere.

Der er brug for, at staten går ind og hjælper med lånemuligheder. Det kan ske ved at oprette et selvstændigt statsligt realkreditinstitut med det formål at låne ud i landdistrikterne til huskøb og virksomheder. Der skal selvfølgelig ikke lånes ud til højre og venstre og med bind for øjnene, men der skal være fokus på, at vi som samfund ønsker et Danmark, som udvikler sig i hele landet.

Jeg tror, at rigtig mange mennesker gerne vil vælge et liv herude, hvor man kan se stjernerne på himlen om aftenen. Derfor er lånemulighederne en stor del af den knude, vi skal løse, hvis vi vil skabe den mulighed for flere. Det vil nemlig fjerne rigtig mange bekymringer, som er helt naturlige, før man flytter til en mindre landsby, hvis man ved, at der er større chance for, at huse kan blive købt og solgt.

Jeg er så glad for at bo på Fur, og at vi lige nu bliver endnu flere på min lille ø. Sådan håber jeg også, det bliver for mange andre lokalsamfund – og det skal bedre lånemuligheder hjælpe på vej.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er folketingsmedlem for SF, valgt i Vestjyllands storkreds, og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende (orlov) og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe Munk kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj. Privat bor hun på Fur.
Seneste blogs
Af Rune Lund
05.12.20, 00:33
- bilaftale mangler ambitioner. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
04.12.20, 16:41
Intet er for langt til venstre for TV2’s journalist (og for så mange andre journalister) Læs mere
Af Alex Vanopslagh
04.12.20, 13:28
Mette Frederiksens stort anlagte frikommuneforsøg viser desværre endnu en gang, at hun altid sætter systemet over borgeren. Prisen er dyr og dårlig velfærd. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
04.12.20, 13:25
Konkurrence på velfærdsområdet er en god ting Læs mere
Af Christina Egelund
04.12.20, 13:08
Folketinget har en enestående mulighed for at vise, at det ikke længere lader sig blænde af hverken politisk farve eller venskaber når det kommer til at genrejse retsstaten. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
04.12.20, 10:12
Usmageligt forsøg på politisk indblanding i drabssagen på Bornholm. Pressionsgrupper skal holde deres politiske fingre fra retssager, mens retssystemet arbejder. Det bliver tydeligvis sværere og sværere for flere og flere. Læs mere
Af Nauja Lynge
04.12.20, 09:14
Afvisning af Ted Hui understreger, hvor lidt regeringen har tilovers for demokratiet. Læs mere
Af Utku H. Güzel
03.12.20, 19:47
Det er nemlig sådan, at de fine værdier, som de vestlige lande prædiker, desværre ikke omfatter alle. Det bør være tydeligt for enhver at se, at nogle lande og dermed også befolkninger er legitime mål for vestlige aggressioner. Læs mere
Af Annika Smith
03.12.20, 16:20
At stille bind og tamponer frit til rådighed på offentlige toiletter kan derfor også kun gå for langsomt Læs mere