<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kære Dan Jørgensen, vil du gå forrest eller hænge i bremsen?

Klimaministeren har sit livs chance for at blive husket som ham, der turde gå forrest i klimakampen. Men lige nu lyder han ikke som en, der mente det, da han sagde ja til at nedbringe klimaaftrykket med 70 pct.

Hvor ville jeg bare ønske, at klimaminister Dan Jørgensen havde ret. Hvis vi bare kunne leve videre, som vi gør, investere massivt i forskning og stole trygt på, at teknologien nok skal redde os i sidste ende og sikre, at vi når vores målsætning om at reducere CO2-udledningen med 70 pct. inden 2030. Så kunne vi blive ved med at fylde vejene med flere benzin- og dieselbiler og flyve lige så tosset, vi ville, uden at bekymre os det mindste om klimaet. For det skal nok ordne sig. Men det kan vi jo ikke.

Jeg bliver ærligt talt træt af, at regeringen skal trækkes og slæbes frem, hver eneste gang vi diskuterer klimaafgifter. På den måde minder de desværre lidt for meget om deres forgængere i regeringskontorerne.

Jeg synes, Dan Jørgensen bør sige klart og tydeligt, om regeringen mente det, da de gik med på målsætningen om 70 pct.s reduktion i 2030. Eller havde de ikke lige overvejet konsekvenserne af den beslutning? Vi kan ikke bare shoppe rundt i vores muligheder for at reducere klimaaftrykket og lade være med at gøre noget, når det kommer til at koste penge, eller erhvervslivet og landbruget bliver bekymrede. Hvis vi skal nå i mål, og det skal vi, så skal vi bruge alle værktøjerne i skuffen. Vi står foran en total grøn omstilling af vores samfund, og Dan Jørgensen har chancen for at blive husket som den minister, der gik forrest og gjorde Danmark til det grønneste land i verden. Et land, som inspirerer andre med løsninger, som både gavner klimaet og skaber beskæftigelse. Men lige nu virker det mere, som om han arbejder for at blive husket som ham, der hang i bremsen.

Klimaministeren gør i JP meget ud af at tegne et billede af SF, Enhedslisten og Radikale som rabiate, uansvarlige og uden blik for, at den grønne omstilling kan komme til at gå ud over dem, der har færrest penge i forvejen. Han må simpelthen ikke have læst SF’s forslag godt nok. Det gennemsyrer alt, hvad vi laver, at der skal være en social balance, og vi viger ikke fra princippet om, at det er forureneren, der betaler, og de bredeste skuldre, der skal bære det tungeste læs. Netop derfor vil vi for eksempel hæve den grønne check, så der også bliver råd til en årlig flyrejse for dem med de laveste indkomster, når vi foreslår at sætte en klimaafgift på flybilletter.

Men vi kommer ikke udenom, at alle skal bidrage til den grønne omstilling. Og Dan Jørgensen kommer ikke udenom, at den ikke kommer af sig selv. Så ja, oksekød og lammekød bør være dyrere, så flere får lyst til at vælge for eksempel svinekød, kyllingekød eller grøntsager i stedet. Og ja, vi vil udfase benzin- og dieselbilerne, så man allerede om et par år ikke kan købe nye store biler, som ikke er grønne. Det er nødvendigt, hvis vi skal have udskiftet bilparken. Men i mellemtiden kan man jo sagtens købe en god brugt bil. Og så er det bare vigtigt at understrege, at de samlede omkostninger ved at købe en ny elbil i stedet for en fossilbil ikke er større, når man regner forbrug og reparationer med. Det har vi Eldrup-kommissionens ord for.

Jeg bliver ærligt talt træt af, at regeringen skal trækkes og slæbes frem, hver eneste gang vi diskuterer klimaafgifter. På den måde minder de desværre lidt for meget om deres forgængere i regeringskontorerne. Men den går ikke længere. Vi skal nå vores mål. Det var ikke for sjov, at tusindvis af danskere gik på gaden for at kræve klimahandling op til valget, og det var ikke for sjov, at vi skabte et grønt håb, da vi blev enige om at stå fast på de 70 pct. Det her handler jo ikke bare om en politisk uenighed. Det handler om, at vi står midt i en klimakrise, som er dybt alvorlig. Og vi kan heller ikke bruge argumentet om, at Danmark jo er så lille, at det ikke betyder noget, til en fløjtende fis. Ja, Danmark er en lille brik i det store spil. Men skulle det så betyde, at vi ikke kan gøre vores del og løfte vores ansvar? Det er lige modsat. Danmark kan netop gå forrest. Vi kan skabe de løsninger, der hjælper verden med at løse klimakrisen og nå i mål. Men det kræver, at vi skubber på, og at vi tør stille krav. Det kræver en klimaminister, som går forrest.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er folketingsmedlem for SF, valgt i Vestjyllands storkreds, og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende (orlov) og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe Munk kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj. Privat bor hun på Fur.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
24.10.20, 18:00
Der er mere og mere hykleri over bevægelsen. Tag nu ham der Frank Jensen. Hvorfor blev han nu for meget – efter 30 år? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.10.20, 16:54
Og indtil coronaen ramte, var vækstraterne samtidig høje. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
23.10.20, 15:58
Hviderussernes frihedskamp bør være en folkesag Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
23.10.20, 12:00
Den mistænkeliggørelse af troende mennesker, som Mette Frederiksens nye "kirkepoliti" er udtryk for, er ubehagelig og fremkalder for den historiekyndige meget grimme billeder. Læs mere
Af Nauja Lynge
22.10.20, 20:41
Peger danske forskeres undersøgelse på, at brug af mundbind ikke har den store virkning? Er det derfor, de ikke kan få undersøgelsen ud?   Læs mere
Af Utku H. Güzel
22.10.20, 18:10
Det at være et menneske er i dag blevet nedligeret til kun at handle om at arbejde og opnå individuel succes og hele tiden forbruge uden at tænke på andre mennesker, klimaet eller andre dyrearter. Læs mere
Af Søren Gade
22.10.20, 13:30
Hvis vores velfærdssamfund skal bestå, skal vi stoppe med at se blindt til, når EU-borgere uhæmmet tager for sig af retterne. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.10.20, 13:50
Hvis han har, er både målinger og medier til grin. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
21.10.20, 08:53
Tegningerne er en central del af den nyere Danmarkshistorie. Det skal alle skolebørn kende til. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
21.10.20, 07:51
Hvorfor er justitsministeren så dårligt orienteret om fængselsbetjentenes forhold. Hvorfor snakker ministeren uden at handle. Læs mere