<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Biodiversitetskrisen kan ikke udskydes – det samme gælder en naturpakke


Mandag offentliggjorde regeringen i sit finanslovsudspil, at naturpakken bliver udskudt til næste år. Men biodiversitetskrisen kan ikke bare udskydes et år, og derfor skal en naturpakke heller ikke. Der skal handles nu. Vi står midt i en alvorlig biodiversitetskrise, hvor arter forsvinder op mod tusinde gange hurtigere end før menneskets tid. Det er derfor afgørende, at der sikres mere vild natur, større sammenhængende naturområder og mere urørt skov i Danmark.

Biodiversitetskrisen har store konsekvenser for de økosystemer, som opretholder alt liv på jorden. Den globale bestand af vilde dyr er faldet med 60 pct. over de seneste 40 år, og over en million arter er i risiko for at uddø. Ifølge IUCN’s rødliste er 25 pct. af en lang række af plante- og dyregrupper i øjeblikket truet af global udryddelse. Nogle tænker nok, at det ikke står så galt til i Danmark. Men det gør det i høj grad. For krisen er ikke kun stor på globalt plan. Herhjemme er dyr som ræven, skovmåren, løvsangeren og mange flere i fare for at blive udryddet.

For et år siden var Socialdemokratiet klar til at etablere 15 nye naturnationalparker på i alt 60.000 hektar og 75.000 hektar urørt skov. I 2018 sikrede Naturpakken fra 2016, at statens areal af urørt skov steg til 22.800 hektar. På baggrund af finansloven for sidste år er der lavet en ny aftale, der resulterer i yderligere 6.000 hektar urørt skov. Der er altså stadig langt fra de 28.800 hektar, vi er nået op på nu, til målet om 75.000 hektar. Derfor har vi brug for en naturpakke.

Jeg mener derfor, at der bør og skal være plads til en naturpakke dette år. Og uanset om finansministeren mener, at det er muligt at finde pengene i finansloven eller ej, kan arbejdet stadig godt begynde. Vi skal have en natur- og biodiversitetslov med bindende mål, og vi vil have nedsat et biodiversitetsråd, så vi allerede i dag kan begynde på det arbejde, der skal hjælpe Danmark med at styrke beskyttelsen af truede arter. Vi skal både have mere forskelligartet skov og mere vild natur. Grundlæggende skal skoven og naturen fylde mere, mod at markerne fylder mindre. Det er dog ikke nok bare at rejse ny skov. Biodiversiteten skal fremmes med mere urørt skov. Vild natur og skov betyder områder, hvor vi ikke går ind og rydder op i væltede træer og lignende. De skal have lov til at ligge og rådne i skovbunden og blive et naturligt levested for blandt andet svampe og insekter, der stortrives i den sande natur.

De fleste danskere mener, at der skal være større områder med vild natur og skov, og samtidig mener 77 pct., at naturen gerne må være endnu vildere, end den er i dag. Det viser en undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Danmarks Naturfredningsforening. Så danskerne er klar, nu mangler vi bare regeringen.

Den Danske Rødliste er en videnskabelig opgørelse af arter af dyr, planter og svampe. Den senest opdaterede liste omfatter 13.277 arter med information om, hvor truede de er. Over 41 pct. af de vurderede arter er rødlistet, altså truet i enten mindre eller større grad. Hele 386 arter er helt forsvundet fra Danmark. En af grundene er manglen på skov og naturområder, hvor der kommer naturlige forstyrrelser fra især græssende dyr. Det bliver vi nødt til at lave om på.

Vi står ikke kun midt i en klimakrise, men også i en biodiversitetskrise, der har store konsekvenser for tusindvis af dyre- og plantearter. Den største årsag til disse arters tilbagegang er, at der mangler plads. Alligevel har regeringen valgt at udskyde en naturpakke til næste år. Det er ikke til at fatte. Natur- og skovområderne er en vigtig kilde til biodiversitet, men der er ikke nok af det. Derfor har vi brug for en naturpakke. Ikke om et år, men nu.


Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er folketingsmedlem for SF, valgt i Vestjyllands storkreds, og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende (orlov) og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe Munk kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj. Privat bor hun på Fur.
Seneste blogs
Af Utku H. Güzel
22.01.21, 18:09
Sandheden er bare, at problemerne i det store mægtige land er blevet så store og tydelige for os alle sammen, at en farverig indsættelsesceremoni med kendte ansigter ikke kan rette op på tingene. Læs mere
Af Annika Smith
22.01.21, 15:13
At kendisser valfarter til Dubai er forkert - men desværre ikke ulovligt Læs mere
Af Marie Høgh
22.01.21, 12:00
I begæret efter at bekræfte, hvor ufejlbarlige vi er, kaster vi os hovedløst over fortiden – og glemmer, at ingen er uden fejl. Til alle tider. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.01.21, 18:09
Det glæder mig, at Altinget har læst mine analyser Læs mere
Af Martin Ågerup
21.01.21, 16:10
Hvis en beboer på et plejehjem falder, må plejepersonalet ikke træde til og forhindre faldet Læs mere
Af Søren Gade
21.01.21, 15:00
Det er på tide, at regeringen og Folketinget giver vores erhvervsliv et velment plaster til dets styrtblødende sår. For vi har et ansvar over for det danske erhvervsliv og for de mange mennesker, hvis levebrød er på spil. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
21.01.21, 09:48
Nok er Biden mere venlig, men europæerne skal fortsat bidrage mere Læs mere
Af Rune Lund
19.01.21, 13:50
Det er forudsætningen for, at S kunne danne regering Læs mere
Af Mikael Jalving
19.01.21, 09:21
Virksomheder går konkurs som aldrig før, mænd bliver sure, rejser sydpå eller migrerer, mens kvinder kan noget med rød maling. Læs mere