Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Generationers kamp mod forurening skal slutte her

Grønne ildsjæle har i årtier kæmpet for at få fjernet de store miljøbomber, vi kalder generationsforureninger. Nu har vi endelig sort på hvidt, at der skal ryddes op efter fortidens synder.

Nogle af de største forureningssager i Danmark er så voldsomme, at kampen for at få ryddet op i årtier har været forgæves. Men i denne uge nåede vi en milepæl i kampen for at få ryddet op. Et enigt folketing har pålagt regeringen, at den hurtigst muligt skal finde pengene til at rense de 10 største generationsforureninger. Det er kæmpe stort, og det var aldrig sket uden den kamp, som miljøaktivister og grønne politikere har kæmpet siden tresserne og halvfjerdserne.

Jeg håber, min generation bliver den sidste, der skal leve med og kæmpe imod de her massive jordforureninger.

Indtil nu er problemerne blevet skubbet videre uden at blive løst, og imens er giften sivet ud i klitterne og Vesterhavet ved Høfde 42 på Harboøre Tange og i Kærgaard Klitplantage. Og kemikalierne fra det gamle Grindstedværk er skyllet ud i Grindsted Å og sivet ud i jorden under byen.

De eksempler står desværre ikke alene.

Oprydning efter ti største forureninger vil koste 2,7 milliarder

Forureningen er så massiv, at oprensningen er både dyr, omfattende og teknisk krævende. Derfor har grønne politikere som Margrete Auken og Steen Gade kæmpet en hård og ofte forgæves kamp mod tidligere regeringer om at få løst problemerne. Den første, der råbte op, er bedst kendt som Rav-Aage. Han var fisker i Thyborøn og havde bemærket stanken og den gule farve i vandet ved Høfde 42 på Harboøre Tange, hvor Cheminova dumpede deres gift. Derfor begyndte han at stille spørgsmål. Det gjorde ham ikke populær på hjemegnen, men han fik siden helt fortjent ridderkorset for sit utrættelige arbejde med at komme forureningen til livs. Det var især hans kamp, der fik Cheminova til at stoppe dumpningen af giftdepoter i 1962 efter at have hældt mere end 1.300 tons ud i klitterne. Det var så vigtigt, at Rav-Aages kamp bar frugt dengang. Tænk, hvor galt det kunne være gået, hvis ingen havde råbt op.

Men det endelige opgør med de store forureninger har desværre vist sig at tage tid. Lang tid. Ligesom forureningsproblemerne er sendt videre til børn og børnebørn, er miljøkampen og sværdslagene med skiftende regeringer gået i arv her i Folketinget.

Debat: Det er vigtigt at rense generationsforureninger

I dag, hvor vi så endelig har nået en milepæl i kampen, føler jeg virkelig, at jeg står på skuldrene af Margrete Auken, Steen Gade, Pia Olsen Dyhr og alle de grønne græsrødder, der i årtier har kæmpet en kamp, der ofte så ud til at ville være forgæves.

Længe ventet undersøgelse: Grindsted-borgere er - trods årtiers forurening - ikke mere syge end andre

Nu har et samlet folketing vedtaget, at regeringen hurtigst muligt skal finde pengene, så vi kan rense de 10 værste forureningssager, bl.a. Høfde 42, Kærgaard Klitplantage, Colstrup-grunden i Hillerød og forureningen efter Grindstedværket.

Det er en kæmpe sejr for alle, der har kæmpet gennem årene. Og ikke mindst for naturen og miljøet. Nu er der endelig udsigt til, at vi i min generation kan undgå at sende problemerne videre endnu en gang.

Men det betyder ikke, at kampen er slut. Vi skal holde regeringen fast på, at snarest muligt betyder handling nu, og vi skal også videre med de forureningssager, der ikke bliver gjort op med i første runde. Det kæmper vi videre med. Og det samme gør regionerne, som nu reelt får mulighed for at tage kampen op mod nogle af de forureningssager, som er lidt mindre. Indtil videre har deres penge været for få, og alt for ofte er de gået til at komme lidt videre med de store forureninger uden en chance for at komme i mål.

Jeg er så glad for, at det lykkedes at tvinge regeringen til handling, og at et samlet folketing nu står bag. Det var en stor dag i folketingssalen, men det bliver endnu større, når gravemaskinerne og kemikalieeksperterne går i gang med at fjerne giften fra vores natur.

Jeg håber, at min generation bliver den sidste, der skal leve med og kæmpe imod de her massive jordforureninger. Og hvem ved, måske kan kommende generationer igen fiske i Grindsted Å og bade i Vesterhavet ved Høfde 42. Det håber jeg.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er folketingsmedlem for SF, valgt i Vestjyllands storkreds, og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende (orlov) og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe Munk kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj. Privat bor hun på Fur.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
11.07.20, 11:00
Biologi betyder også noget, og tak for det. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
11.07.20, 10:21
Vi bliver nødt til at forholde os til om udlændinge skal bestemme, hvem der må være i Danmark. Læs mere
Af Marie Høgh
10.07.20, 16:30
Det er bekymrende, at det eneste, der kan samle borgerligheden, er kampen mod islam. For hvis der er noget, vores egen kultur har brug for, er det et selvopgør. Læs mere
Af Martin Ågerup
09.07.20, 16:51
Sidste blog i sommerserien: Sådan kan de borgerlige trække Danmark i en blå retning Læs mere
Af Peter Kofod
09.07.20, 15:20
Angela Merkel risikerer at ødelægge Europa med sin planlagte reform af EU´s asylpolitik. Hendes "wir schaffen das"-politik spøger stadig. Læs mere
Af Isabella Arendt
09.07.20, 11:42
Del 2 i mine tanker her hen over sommeren. Tanker om borgerligheden i fremtiden og de borgerlige partiers mulighed for at finde noget at være fælles om. I dag skal det handle lidt om, at vi har glemt at sætte borgerens magt i centrum. Vi skal kæmpe for folkestyret helt lokalt og sikre, at der ikke er længere i skole, end at børnene kan cykle dertil. Læs mere
Af Utku H. Güzel
08.07.20, 19:10
For mig forekommer det vildt hyklerisk, at man kan støtte en diktator som Erdogan samtidig med, at man brokker sig over frihedsrettigheder herhjemme i Danmark. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.07.20, 13:54
Hvor kært at sidestille en demokrat som undertegnede med en kommunist og derfor antidemokrat og voldsparat. Læs mere
Af Nauja Lynge
07.07.20, 18:55
Lad mig slå fast: Langt de fleste unge grønlændere klarer sig godt og bruger deres stemme på en god måde. Men tiden er for farlig til, at vi kan lade enkelte grønlændere bruge ord som ”decolonize” til at piske en stemning op under betegnelsen kunst. Læs mere