Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Drop fantasien om at undgå CO₂-afgifter

Afgifterne er den bedste løsning, hvis vi laver dem klogt. Uanset om ministeren mener, det er fantasiløst eller ej.

Klimaministeren kalder det ”en lille smule fantasiløst” altid at pege på CO₂-afgifter, når vi taler om, hvordan vi skal nå vores klimamålsætning. Tja. Jeg synes, det er enormt fantasifuldt, hvis han tror, vi kan nå i mål uden. Uden en høj afgift på udledning af drivhusgasser bliver det ikke kun svært. Det bliver også ekstra dyrt at løse klimakrisen og nå 70 procent målsætningen i 2030. Derfor er det godt nok ærgerligt, at Dan Jørgensen, som sidder med ansvaret for, at vi kommer i mål, skyder ideen om CO2-afgifter ned, som han gjorde det i Børsen forleden.

Jeg er sådan set enig med klimaministeren i én ting. Nemlig at en afgift ikke kan stå alene, sådan som nogle økonomer har en tilbøjelighed til at hævde. Der er også brug for meget andet. Men pointen ved afgifterne er, at hvis vi laver dem klogt, så vil de i sig selv være nok til at mange ting sker. Det vil bedre kunne betale sig at spare på energien, og det vil langt flere steder være en fordel at droppe de fossile brændstoffer og gå over til el og anden vedvarende energi. Det vil også sætte skub i udviklingen af mere grønne produktionsmetoder.

Det betyder, at vi politikere kan begrænse omfanget af tilskudsordninger, som jo koster penge. Og hvis vi skal finansiere dem er der ikke rigtig nogen vej uden om at sætte andre skatter i vejret, for regeringen har – heldigvis – bundet sig til et løfte om at bevare og styrke velfærden. Vi får uden tvivl brug for at diskutere tilskud og regulering, men jeg synes, det er klogest at tage den diskussion, når principperne for fremtidens afgifter er på plads. Det ville være tosset at bruge skattekroner på tilskud til ting, der kommer af sig selv, hvis vi laver klogt udformede afgifter. For tro mig. De afgifter, vi allerede har i dag, er mildt sagt ikke ret klogt udformede i forhold til klima.

Vi skal selvfølgelig undgå, at afgifterne rammer fordelingsmæssigt skævt. Det kan ske ved at øge den grønne check, børnechecken eller sænke el-afgiften. Tænketanken Kraka har fremlagt en model, der friholder alle med små indkomster og kun har minimale konsekvenser for resten af befolkningen. Det viser, at det sagtens kan lade sig gøre.

Vi skal også undgå at lukke danske virksomheder eller få dem til at flytte til udlandet. Det kan ske ved at lave et bundfradrag i afgiften og indfase den langsomt, samtidig med at virksomhederne får hjælp til omstilling. Det har både Klimarådet og Kraka foreslået. Det er vist den model, klimaministeren kalder en Georg Gearløs-model.

Ministeren mener, at modellen ikke findes noget sted i verden. Og altså er en ny opfindelse på linje med Georg Gearløs fra Anders And-bladene og hans meget fantasifulde værker. Men det er ikke helt rigtigt. Den findes faktisk i forvejen, også i Danmark, nemlig i form af EU’s CO₂-kvoteordning, hvor mange virksomheder får tildelt et bundfradrag i form af gratis CO₂-kvoter. Forskellen er sådan set bare, at virksomhederne ikke skal betale CO₂-afgifter til EU, men købe kvoter, hvis de har brug for flere end dem, de får gratis. Så det er næsten at fornærme Georg Gearløs, hvis ministeren antyder, at han ikke opfinder nye ting, men bare hugger ideer, der allerede er i brug.

Jeg synes ærligt talt ikke, klimaministeren er ret overbevisende, når han taler for, hvorfor vi bør undgå afgifter. Hans argumenter er simpelthen ikke gode nok. Desuden er det jo helt traditionel økonomisk tækning at regulere økonomien og adfærd med afgifter, som S-regeringen for eksempel gør med den netop vedtagne plastikafgift.

Det kan godt være, det er fantasiløst at foreslå CO₂-afgifter. Men jeg har stadig til gode at høre de hårdtslående argumenter for at lade være. Afgifterne er simpelthen den bedste løsning, hvis vi laver dem klogt. Uanset om ministeren mener, det er fantasiløst eller ej.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er folketingsmedlem for SF, valgt i Vestjyllands storkreds, og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende (orlov) og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe Munk kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj. Privat bor hun på Fur.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
28.05.20, 23:10
En demokratisk nation har krav på svar og gennemsigtighed. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
28.05.20, 13:34
Nye Borgerlige står som eneste parti udenfor den aftale, som nu tvinger unge på indvandrertunge gymnasier. Læs mere
Af Harun Demirtas
28.05.20, 13:22
Mens borgerlige partier som De Konservative, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti kaster sig over og opdigter historier om statsborgerskab for at score billige point, er vi almindelige borgere, der gennemgår det tåbelige og uoverskuelige system, nødt til at gå til tasterne for at nuancere debatten, hver gang de åbner munden og udtaler sig om emnet. Læs mere
Af Søren Gade
28.05.20, 13:00
Danskerne skal ikke betale for de gældsproblemer, som EU’s sydeuropæiske lande kæmper med – og som ikke er skabt af coronakrisen. Vi skal hjælpe de trængte lande. Men uden at blive til grin for egne penge. Læs mere
Af Jens Kindberg
27.05.20, 12:19
Lad os stoppe mudderkastningen, Uhrskov, og i stedet debattere, hvorfor borgerlige bør tage afstand til Generation Identitær. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
27.05.20, 09:34
Generation Identitær er aldrig fanatiske, de er realistiske og har nu præsenteret et gennemarbejdet forslag til remigration. Læs mere
Af Isabella Arendt
27.05.20, 09:33
Af hensyn til smittefaren er der mange steder indført minimumsnormeringer, selvom “Børnenes Statsminister” ikke mener, det er vigtigt. Vores børn trives som aldrig før og pædagogerne har fået ordentlige forhold. Tænk, hvis man kunne tage hensyn til børnenes trivsel også efter krisen? Men det tror jeg ikke, “Børnenes statsminister” har planer om. Læs mere
Af Nauja Lynge
26.05.20, 18:13
De fleste er med på nedlukningen, men nu må det være tid at kræve svar: Hvem anbefalede at lukke Danmark ned?   Læs mere
Af Peter Kofod
26.05.20, 11:41
Først den ene vej og så den anden vej. Det synes at være logikken bag den konservative stemmeafgivelse de sidste to måneder. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
26.05.20, 10:31
Vi betaler til en radio, ingen mennesker lytter til. Træk stikket på Radio Loud og giv os Radio24Syv tilbage Læs mere