Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Coronakrisen viser os hverdagens helte

Vi skal rose hinanden, for danskerne har gjort det, som skulle til. Det, man bør, og ikke det, man har lyst til. Vi er mennesker med sociale behov, så isolation er faktisk ret svært for de fleste. Men det går godt.

Coronavirus er nok en mikroskopisk organisme, men den har store konsekvenser for den hverdag, vi kender, og det liv, som vi holder af. Uanset hvordan man vender eller drejer det, så udfordrer den fælles kamp mod corona os alle. Alligevel afslører krisen hver dag danskernes heltedåd. Der er samfundssind. Øde gader i indre København, lukkede restauranter og handlede i supermarkederne med to meters afstand afslører et Danmark, som kæmper sammen mod corona.

Det er ikke alles navne, som vil finde vej til historiebøgerne. Alligevel skal vi huske på, at der er mange heltegerninger i denne tid. De tusindvis af danskere, som har meldt sig til frivilligt at hjælpe Røde Kors, de forældre, der hjemmepasser utålmodige unger, og pizzamanden, der holder gang i det lokale foderbræt med takeaway, er i mine øjne helte, i stort og småt. I denne tid er alles bidrag til at få brudt coronavirussens smittekæde helt afgørende. For uden vores fælles indsats kan ingen sejre.

Der er ingen tvivl om, at vi vil huske denne tid mange år frem. Særligt nogle personer vil stå frem i vores hukommelse. Vi er kommet på fornavn med corona-generalen, Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm, Mette Frederiksens ro og håndfasthed er kommet hjem i alles stuer, og sundhedspersonalet bliver hyldet på behørig vis. Vi vil huske de exceptionelle indsatser. Læger, der arbejder næsten afbrudt, politiske ledere, som igangsætter historiske tiltag i enstemmighed, eller forskere, som søger efter en vaccine.

Men de store bedrifter skal ikke fortrænge æren i de små. Så her er et heltekvad til alle danskere, som gør deres bidrag til, at fællesskabet kan komme gennem krisen bedst muligt. Et heltekvad til de forældre, der hjemmepasser børn og klarer arbejdet digitalt i en 70 kvm Nørrebro-lejlighed med fire vægge og uden have. Til socialrådgiverne, som holder kontakten med udsatte borgere over telefonen og hjælper udsatte børn på vej i en fundamental forandret hverdag. Og et kæmpe klap på skulderen til teenagere, som er ved at eksplodere af irritation over deres forældre og mangler en god fest med vennerne.

Coronakrisen kræver af os alle, at vi lægger vores hverdag om. Vi burde dele billeder og ros på Facebook af, at vi har husket at spritte vores hænder af for ottende gang i dag. Eller at vi igen i dag har holdt os i gang med virtuelle personalemøder med en svingende internetforbindelse, og at et barn for 14. dag i træk har fundet på en ny afledning til kedsomheden. Ikke fordi nogle har gjort mere end andre, men fordi danskerne har gjort det, som skulle til. Man har gjort det, man bør, og ikke det, man har lyst til. For selv om de fleste danskere jo trods alt bare blevet bedt om at blive hjemme så meget som muligt, vaske hænderne ordentligt og undgå for meget kontakt med andre, så er det ikke nødvendigvis nemt. Vi er mennesker med sociale behov, så isolation er faktisk ret svært for de fleste.

For at se den daglige heltegerning skal man prøve at se på dem, som ikke lever op til deres del af samfundskontrakten. Det fåtal af danskerne, som stadig samles alt for mange sammen, eller vandpibecaféen, som nægtede at lukke, eller værst af alt kriminelle, som stjæler værnemidler fra sygehusene. Jo, der er også skurke i denne tid. Men flest helte.

Når vi ikke ser hinanden særlig meget, så er det svært at se det store billede af den fælles helteindsats, vi har i gang. Vi møder ikke vores kollegaer på arbejdspladsen, ser ikke vores familier eller venner, som vi plejer. Men når smittekurven begynder at flade ud, så kan vi se, at hver vores lille heltegerning time for time har bidraget til den store. Derfor er den vigtig, og derfor fortjener den daglige indsats i alle de danske hjem også et heltekvad.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er folketingsmedlem for SF, valgt i Vestjyllands storkreds, og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende (orlov) og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe Munk kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj. Privat bor hun på Fur.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
05.04.20, 10:30
Den er ikke nogen selvfølge, velfærdsstaten. Derfor skal vi passe på den og sørge for, at den ikke går amok og smadrer sig selv indefra. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
04.04.20, 20:43
Men det kommer Basil Fawlty nu til alligevel en del gange. Læs mere
Af Jens Philip Yazdani
03.04.20, 22:40
Mens vi står syngende sammen, holder vi eksplicit og med åbne øjne andre udenfor. Vi hylder vores fællesskab med den ene hånd, mens vi med den anden holder andre ude. Og det giver mig sgu en smule kvalme. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
03.04.20, 21:58
Kirkeministeren kæmper mere for Folkekirken, end nogle af kirkens stridsmænd gør. Det er rystende, at de bremsede hende. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
03.04.20, 15:26
Folkemødet kunne afholdes til efteråret. Og mindre end det kæmpe arrangement, det har udviklet sig til, kunne måske være helt befriende. Læs mere
Af Nauja Lynge
03.04.20, 15:03
Økonomisk vækst er ikke det eneste omdrejningspunkt for udvikling. Vi kunne også erkende, at vores forbrug skal reduceres, så vi kan blive ved med at leve et godt liv. Læs mere
Af Marie Høgh
03.04.20, 14:00
Mens vi går rundt i vores karantænetilstand og venter på, at det her går over, er der mange, der grubler over, om coronakrisen vil ændre os og vores adfærd. Om vi bliver bedre mennesker af at have stået denne krise igennem. Næppe, er svaret. Læs mere
Af Martin Ågerup
03.04.20, 12:35
Regeringen bør fremlægge en transparent og regelbaseret exit-strategi fra det nedlukkede Danmark. Læs mere