Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kapitalfonde skal tøjles nu, Jens Rohde

Jens Rohde og De Radikale skal skynde sig at komme på bedre tanker og holde sig til aftalen i forståelsespapiret.

Voldsomme huslejepriser i de største danske byer har i det seneste lange stykke tid været årsag til en ophedet debat. Den væsentligste årsag til de ekstremt høje huslejepriser er udenlandske kapitalfondes opkøb af billige lejeboliger. ​

Deres forretningsmodel er lige så urimelig, som den er effektiv. De opkøber billige boliger, renoverer derefter lejlighederne lige nok til at kunne hæve huslejen flerfold. Det betyder at kapitalfondene kan tjene styrtende med penge, mens danskerne betaler. Og det kan de gøre ganske lovligt. De kan gøre det under dække af den såkaldte paragraf 5.2 i lejeloven. Kapitalfonde som Blackstone køber de ældre, smukke og ikke mindst billige lejeboliger, sætter dem minimalt i stand og hæver derefter huslejen voldsomt. Finten betyder, at fremtidige lejere kan risikere at betale en husleje på 21.000 i en lejebolig, der i dag koster 7.000.

Det er helt usmageligt, og det er ufatteligt, at vi ikke har gjort noget ved det tidligere. I medierne er hele denne misere blevet gjort til en københavnerting, men i virkeligheden kan det ramme hele Danmark. En større undersøgelse viser, at af de lejeboliger, der potentielt kunne renoveres og dermed falde under kapitalfondenes 5.2-finte, er cirka 60 procent af dem beliggende i én af de store bykommuner, herunder Aalborg og Aarhus. Så også jyder kan i den grad blive ramt af denne finte – specielt de unge og studerende.

Det er en skræmmende tendens, at udenlandske kapitalfonde helt ureguleret kan hæve huslejen. En tendens, der ender med at rive de største danske byer midtover. Den ender med at ødelægge den sammenhængskraft, der er så unik ved Danmark og de danske byer. Vi skal sætte en stopper for udenlandske kapitalfonde, som malker danske lejere for enorme mængder penge. Det kræver enten afskaffelse af paragraffen 5.2, et loft over det afkast, som kapitalfonde må trække ud af lejerne, eller at der laves en karensperiode, der bestemmer, at man ikke må benytte sig af 5.2-finten før man har ejet ejendommen i et bestemt antal år.​

Netop det redskab var i boligministerens pakke, da han var nødsaget til at indstille forhandlingerne omkring den aftale, der skulle stoppe udenlandske kapitalfondes opkøb. De Radikale og borgerlige partier har nemlig strittet imod netop en karensperiode. De er løbet fra forhandlingsbordet og en løsning, der kan dæmme op for kapitalfondene.

Uden en karensperiode, ingen løsning på kapitalfondenes overtag. Det handler ikke om en modvilje mod renoveringer, og i virkeligheden handler det om meget mere end en dyr husleje.

Det handler om, hvilket Danmark vi ønsker at se i fremtiden. Selv om det fremstår som et københavnerproblem, berører det os alle. Finten bruges over hele landet, og de enormt høje huslejepriser forringer vores mulighed for at bo i den by, vi gerne vil, tage den uddannelse, vi allerhelst vil have, få ønskejobbet eller stifte familie i de rammer, man altid har drømt om. Vi bliver nødt til at tage hånd om det kæmpestore og stadig stigende problem. Vi bliver nødt til at værne om det lejeboligmarked, vi har, og stå bag lejerne. Selv om lejerne og deres pengepung er de helt store tabere, vil det påvirke os alle. Så derfor skal vi fortsætte kampen mod kapitalfondenes grådighed og deres helt frie tøjler. Lad os nu få lavet en aftale, der sikrer lejerne og giver os tøjlerne tilbage i hænderne igen.

Derfor skal Jens Rohde og De Radikale skynde sig at komme på bedre tanker, droppe aftalebruddet og i stedet holde sig til aftalen i forståelsespapiret om, at kapitalfondene skal tøjles og der skal sættes en stopper for deres udnyttelse af de danske lejere.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.