Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Atomkraft? Ikke nu igen …

Vi skal væk fra olie, gas og kul. Vi skal have en gennemgående grøn omstilling i vores energiforsyning, så vi ikke længere er afhængige af fossile brændsler. Konsekvensen af dette valg er, at vi skal sætte noget andet i stedet. For hvordan skal vi varme vores huse op? Hvordan skal vi få lys i vores hjem? Hvordan skal vi få strøm på vores elbiler? For nogle synes svaret at være atomkraft i Danmark. Et forslag, man skulle synes hørte fortiden til. Det er dyrt, langsommeligt, og det giver atomaffald.

Jeg er af den klare overbevisning, at vi i Danmark allerede har gang i og har satset på det rigtige vej i energiomstillingen med fokus på vedvarende energi. Særligt vores store satsning på vindenergi. Vi er ikke mål, men på vej.

Alligevel dukker diskussionen om atomkraft til stadighed op, men i mine øjne er det på tide at stede diskussionen til hvile. Atomkraft er simpelthen ikke det, vi skal satse på i Danmark. Vi kan kigge på de få atomkraftanlæg, der er ved at blive opført rundtom i Europa. I Finland er det nyeste atomkraftprojektet, Olkiluoto, 12 år forsinket og 2,5 gange dyrere end først antaget. I Frankrig er projektet Flamanville 10 år forsinket og 3 gange dyrere end forventet. Vi har ikke 10-12 år til at handle på klimakrisen.

Udbygningen af havvind går i et helt andet højt tempo. Senest med opførslen af havvindmølleparken Horns Rev 3 tog det tre år, og dette var endda før den officielle melding. Nu er der tre nye havvindmølleparker i støbeskeen med Thor som den første, der skal opføres. Der er endda planer om at arbejde videre med to energiøer.

Atomkraft fremføres ofte som noget, der kan supplere vind- og solenergi, som jo afhænger af, om det blæser, og solen skinner. Problemet er, at atomkraft er ikke velegnet til at levere energi i spidsbelastning. På grund af de store kapitalomkostninger er atomkraft (endnu) dyrere, hvis ikke det kører som basis i strømforsyningen. Endnu en årsag til, at vi ikke bare kan putte atomkraft oven på grøn strøm fra sol og vind.

Man møder ofte spørgsmålet om, hvad man så gør en vindstille, kold aften. Der skal stadig bruges energi. Her kan svaret simpelthen igen ikke være atomkraft. Svaret er løsninger, der er skræddersyet til at løse netop dette problem. I Danmark skal vores grundkilde i den grønne strømforsyning være sol og vindenergi kombineret med lagring af strømmen i ”power-to-x”-teknologier, brug af biogas, et intelligent elsystem og handel med strøm på tværs af grænserne i Europa.

Debat: Der er bedre alternativer end en kæmpe vindmølleø – hvorfor ikke prøve atomkraft eller CO2-filtre?

Power-to-x”-teknologier er måder at omdanne sol- og vindenergi til for eksempel brint eller en gas, som så kan udnyttes andetsteds eller lagres. Så teknologierne er ganske enkelt til stede, men det kræver, at vi tør satse og udvikle på dem, for det er i min optik vejen frem. Heldigvis arbejdes der mange steder med at fremme eksempelvis ”power-to-x”-teknologierne. Det giver ingen mening, at vi bliver ved med at skulle trækkes med denne teoretiske diskussion af atomkraft. Det er på ingen måde konstruktivt altid at skulle forholde sig til løsninger, vi ved fungerer, som vindenergi, og med en løsning som atomkraft, der er uendeligt meget usikkerhed forbundet med. Vi ved ikke, hvor længe opførslen vil tage, vi ved ikke, hvor dyrt det bliver. Desuden er der affald fra atomkraftværker, som ikke kan negligeres. Og bare den lille mængde atomaffald, vi i dag har, ved vi ikke, hvad vi skal gøre med. Så lad os nu endelig lægge den til hvile.

Debat: Der mangler voksensnak om atomkraft

Lad os få sat gang i klimahandlingen med de løsninger og teknologier, vi kan stole på, og skabe et fælleseuropæisk intelligent elsystem, så vi kan hjælpe hinanden på tværs af landegrænser. En teoretisk diskussion om atomkraft mindsker ikke CO2-udledningen eller dækker vores energibehov. Det gør klimahandling og investeringer i reelle grønne energikilder.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er folketingsmedlem for SF, valgt i Vestjyllands storkreds, og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende (orlov) og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe Munk kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj. Privat bor hun på Fur.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
24.02.20, 18:13
Tal fra den nye tænketank Unitos viser tydeligt, at det er på høje tid at sende de personer, som har kvitteret for let adgang til Danmark med kriminalitet og klanmentalitet, væk herfra. Læs mere
Af Jens Kindberg
24.02.20, 13:38
Er danske politikere virkelig så langt fra almindelige borgere, som den tidligere statsminister afslører i et indlæg på Facebook, hvor han brokker sig over p-forholdene i København. Læs mere
Af Utku H. Güzel
23.02.20, 14:43
Selvom det står klart, at krigen i Syrien er skabt af udefrakommende grunde, og at de vestlige lande har en meget stor finger med i spillet, så prøver man fortsat at skabe en anden historie. Det er til at brække sig over. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.02.20, 10:30
Dannelse skal hverken afspejle eller efterligne demokratiet, men hæve det, kvalificere det, ja, muliggøre det. Læs mere
Af Martin Ågerup
22.02.20, 00:34
Den danske SU er i forvejen den mest generøse i verden Læs mere
Af Nauja Lynge
21.02.20, 18:06
Folketingets partier har givet samtykke til, at dansk fregat indgår i fransk hangarskibsgruppe, selvom franske interesser ikke flugter med de danske. Det kræver, at Danmark justerer sin arktiske politik. Læs mere
Af Marie Høgh
21.02.20, 13:45
Hvis samtykkeloven bliver en realitet, kvæles det personlige ansvar, tilliden og friheden i slipstrømmen på #MeToo, der næres af mistillid mellem kønnene. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.02.20, 19:18
Her kommer min kommentar helt uden Debatten. Læs mere
Af Søren Gade
20.02.20, 15:30
Hvorfor er vores unge blevet så kropsfikserede? Påvirkning fra medierne og influencere bærer med deres deres udstilling af nogle ofte absurde idealer en stor del af skylden for det, der kan ende galt. Læs mere