Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Klimastudenter er fremtidens studerende

Det er oplagt at integrere klimaet i alle uddannelser. For det berører alle områder – og klimaet kommer kun til at fylde endnu mere.

Vi skal tænke klimaet ind i alle dele af samfundet for at kunne lave den grønne omstilling. Men de gode tiltag og ideer kommer ikke af sig selv. Det er derfor helt oplagt at sætte klima på pensummet i uddannelserne fra folkeskole til færdiguddannet.

I stedet for at nogle få er eksperter, så skal vi fremover alle sammen have mere viden om klimaet. Igennem vores vej i uddannelsessystemet skal vi opbygge viden om, hvordan vi skal forstå klimaforandringerne, og hvad vi kan gøre for sikre den grønne omstilling med vores fag og uddannelse.

Ligesom det er svært at forestille sig, at man ikke berører økonomi på den ene eller andet måde i forhold til ens fag, når man uddanner sig. Så skal man heller ikke komme uden om at forholde sig til klimaet.

Der skal være klimaundervisning på læreruddannelsen, så fremtidens folkeskoleelever kan få en grundlæggende viden om klimaforandringer. Der skal være undervisning i byggematerialers klimaaftryk i byggefagsuddannelserne, og antropologerne skal forholde sig til menneskers reaktioner på klimaforandringer.

Nu er det ikke længere et spørgsmål om, hvorvidt klimaforandringer er et faktum, men om, hvad vi kan gøre for at begrænse konsekvenserne. Det kan derfor ikke gå hurtigt nok med at få klimaet ind på uddannelserne. Vi skal ruste de studerende til en fremtid, hvor klimadagsordenen vil fylde endnu mere end i dag, og hvor spørgsmålet ikke er, om vi skal gøre noget, men hvordan.

Det er vigtigt at sætte klima på skoleskemaet, fordi viden giver handlekraft og forståelse for en klimadebat, som til tider kan være svært gennemskuelig og nedslående. Så ved at få rykket klimadebatten ind i klasseværelserne kan det give unge og studerende et fagligt og oplyst grundlag at diskutere og handle ud fra.

Flere steder i Danmark rykker uddannelsesinstitutionerne allerede, men generelt sker der for lidt, og det er for ukoordineret.

I Sønderborg Kommune har alle folkeskoler klima på skoleskemaet. De erfaringer skal vi lære af. Det er nemlig helt oplagt, at vi får taget fat i folkeskolen, og derfor bør vi både se på, hvordan klima kan blive en del af de forskellige fag, og om der skal oprettes et selvstændigt fag. For eksempel kunne der være fokus på en klimavenlig kost med flere grøntsager i hjemmekundskab, eller vi kan oprette et timeløst fag om klima – ligesom det er i dag med seksualundervisning og færdselslære.

Lemvig Gymnasium vil fra 2020 uddanne de allerførste klimastudenter. Det vil sige, at de studerende fra næste sommer vil kunne melde sig ind på en naturvidenskabelig retning, hvor deres studentereksamen har fokus på klimaudfordringer og klimaanalyse. Idéen er, at retningen skal hjælpe de unge med at kunne navigere i klimadebatten og finde videre vej i de naturvidenskabelige uddannelser.

Andre efterspørger bæredygtighed og klima i deres uddannelse. For eksempel var en gruppe landbrugsstuderende i år ude at efterspørge mere fokus på klimavenlig og bæredygtig landbrugsdrift. Det er jo oplagt, når vi ønsker, at landbruget skal reducere deres udledninger af drivhusgasser, så skal de studerende også uddannes i at anvende landbrugsmaskiner, holde husdyr eller dyrke afgrøder på en klimavenlig måde.

Der er selvsagt enkelte videregående uddannelser, hvor det ikke giver mening at få klimavidenskaben presset ind. Men når vi i dag har uddannelser, som er helt afgørende i den grønne omstilling, hvor de studerende ikke generelt bliver rustet til en grøn fremtid, så er der stor plads til forbedring. Der skal sættes et arbejde i gang, som finkæmmer vores uddannelser i klimaets tjeneste. Det vil styrke de studerendes viden og give samfundet flere løsninger på klimakrisen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er folketingsmedlem for SF, valgt i Vestjyllands storkreds, og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende (orlov) og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe Munk kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj. Privat bor hun på Fur.
Seneste blogs
Af Jens Kindberg
05.12.19, 22:40
Det kan ændres med et politisk holdningsskift. Læs mere
Af Signe Munk
05.12.19, 14:30
Det kniber fortsat med at tage ansvar for den globale opvarmning. Den rammer ikke de største syndere hårdest – tværtimod. Og på COP 25 skal de rigeste lande igen holdes op på løfter om at spytte i bøssen. Læs mere
Af Harun Demirtas
05.12.19, 14:13
Jeg væmmes over de politikere, der sætter sig imod, at vi hjælper afviste udlændinge - bare fordi de er dem, de er. Og selv om mange frivillige er villige til at hjælpe. Læs mere
Af Nauja Lynge
04.12.19, 11:24
Vi har ikke brug for flere hovsaløsninger, som ikke indeholder andet end en ommøblering af dækstolene på Titanic. Læs mere
Af Rune Lund
04.12.19, 09:59
Hvor er det skønt, at vi er sluppet af med den borgerlige regering! Læs mere
Af Isabella Arendt
04.12.19, 08:22
1 pædagog mere for hvert 185. barn. Det er en ommer, SF. Det er en ommer, kære regering. At ville være børnenes statsminister er en titel, man skal fortjene – i børnehøjde – ikke et slogan, man kan lyve om i valgkampen. Læs mere
Af Alex Vanopslagh
03.12.19, 20:38
Denne finanslov gør velfærden dyrere under påskud af at hjælpe borgerne. Men allerede til næste års finanslov - og de mange, der kommer efter - vil vi opleve, at velfærden stadig er utilfredsstillende trods de øgede antal milliarder. Kuren mod den evige fordyrelse af den offentlige sektor er mere frit valg, mindre bøvl og bureaukrati, mere tillid og meget mere konkurrence. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
03.12.19, 20:12
At sige andet end at det er en udskiftning af befolkningen, når næsten to-tredjedele af indbyggerne i svenske Botkyrka har udenlandsk baggrund er konspiratorisk. Læs mere
Af Utku H. Güzel
03.12.19, 19:52
Hvorfor ødelægge planen, når den hvide mand allerede har opdelt verden imellem sig? Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
03.12.19, 15:47
Dansk politi oplever allerede konsekvenserne - og det bliver kun værre Læs mere