Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

De unge er gode nok, men de ved det ikke

Jeg er stolt af det danske velfærdssamfund - men skuffet over, at vi ikke er bedre til at passe på de mange unge, der føler sig pressede.

Alt for mange studerende på vores videregående uddannelser trives ikke. I denne uge kom det frem, at hver tredje studerende på en videregående uddannelse ofte er anspændt eller nervøs på grund af studierne. Jeg er overbevist om en ting. Det er ikke, fordi de studerende er mindre kompetente eller mindre flittige end tidligere. Alligevel er det tydeligt, at vi står med en generation af studerende, som i alt for høj grad ikke føler sig gode nok. Men hvad skal vi gøre, det er det store spørgsmål.

Historien om unge, som føler sig pressede, er ikke ny. Den lægger sig i rækken af undersøgelser om unge, som ikke føler sig gode nok. Unge, som er stressede eller angste i højere grad end tidligere generationer. Er det præstations- og perfekthedskulturen? Er det, fordi de yngre generationer er bedre til at snakke om psykisk mistrivsel og erkender, når de mistrives? Eller er det en helt tredje årsag? Måske er det en stor og forvirrende blanding af det hele.

Når jeg bliver påvirket af den voksende mistrivsel blandt unge, er det blandt andet, fordi jeg bliver skuffet. Jeg er stolt af det danske velfærdssamfund. Jeg er stolt af de danske værdier. Så når vi på denne måde svigter så stor en del af de unge, går det imod, hvad jeg mener, det danske velfærdssamfund står for. Vi skal begynde at handle. Jeg mener, at der er flere oplagte steder at gå i gang.

Først og fremmest skal vi sige højt, at unge er gode nok. Stoppe med at påstå, at nutidens unge ikke er robuste nok. Det er simpelthen den mest urimelige anklage at lægge på unge mennesker i dag. Vi lever i en verden smækfyldt med komplekse problemer, global konkurrence om at være bedst og i en velfærdsstat, hvor vi skal være mere og mere produktive. Der er i mine øjne ingen grund til at gøre de unges mistrivsel til et spørgsmål om, at de bare skal tage sig sammen eller blive mere robuste. Vi skal heller ikke kamme over i en overfladisk rosekultur, hvor alt er fantastisk, men bare bekræfte de unge i, at de er gode nok. Men ord gør det ikke alene. Vi må også erkende, at uddannelsessystemet er blevet strammet på en måde, så det kan være svært at stå af præstationskulturen. Vi skal have skabt et uddannelsessystem, hvor normalen er, at de unge i høj grad trives.

I et forsøg på at effektivisere uddannelsessystemet har vi i alt for høj grad gjort de studerende til et tal i et regneark, der ikke må blive for stor en udgift. De unge bliver skyndet gennem uddannelsen hurtigt for at komme ud på arbejdsmarkedet og yde deres bidrag. For eksempel er der de seneste mange år blevet sparet alvorligt mange penge på uddannelsernes budgetter. Mens der er blevet færre til at undervise de studerende, så er kravene intakte. Det er stadig de samme læringsmål, som skal nås, og det samme pensum, man skal igennem. Man skal stadig være en lige så dygtig sygeplejerskestuderende, antropolog eller gymnasieelev, men der er blevet færre til at hjælpe og vejlede de unge og studerende til at blive det. Selv om man skal tage ansvar for sit eget studieliv, så må vi også politisk tage et større ansvar for, at der er mulighed for tilstrækkelig hjælp og undervisning. Derfor skal der investeres i uddannelsernes budgetter igen.

Der skal også være hjælp at hente, når de unge bliver i tvivl om, hvorvidt de slår til. Eller hvis de mærker en begyndende angst. Derfor er tilbud om studenterrådgivning, men også psykologtilbud vigtige. Vi kender endnu ikke den præcise effekt af at tilbyde gratis psykologhjælp til unge, men jeg er overbevist om, at det kan forebygge nogle slemme tilfælde af angst og stress, hvis unge hurtigt og gratis kan få psykologhjælp. Derfor er et udvidet tilbud om gratis psykologhjælp også en hjælp til de unges trivsel.

Vi må ikke acceptere, at så mange unge ikke trives; vi må politisk tage ansvar for, at unge føler, de er gode nok. For det er de.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er folketingsmedlem for SF, valgt i Vestjyllands storkreds, og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende (orlov) og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe Munk kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj. Privat bor hun på Fur.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
31.05.20, 10:00
Unionen, der var helt væk i de første måneder af coronakrisen, er tilbage. Nu med en chokdoktrin. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.05.20, 17:21
Hvad der ligner en helt uacceptabel handling fra politimandens side, ”berettiger” åbenbart mord og skud mod politiet. Læs mere
Af Nauja Lynge
29.05.20, 21:52
Det er helt hen i vejret, da både Færøerne og Grønland er dele af den danske stat, og der er ikke nogen henstilling til, at man ikke rejser til disse dele af Rigsfællesskabet. Læs mere
Af Mikael Jalving
29.05.20, 16:34
Steder som Skt. Klemens ved Odense bliver stille og roligt underlagt stupid dominanskultur. Læs mere
Af Marie Høgh
29.05.20, 13:30
Selv folk, jeg troede var borgerlige helt ind i knoglerne, er blevet småsocialdemokratiske af coronakrisen. Læs mere
Af Nauja Lynge
28.05.20, 23:10
En demokratisk nation har krav på svar og gennemsigtighed. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
28.05.20, 13:34
Nye Borgerlige står som eneste parti udenfor den aftale, som nu tvinger unge på indvandrertunge gymnasier. Læs mere
Af Harun Demirtas
28.05.20, 13:22
Mens borgerlige partier som De Konservative, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti kaster sig over og opdigter historier om statsborgerskab for at score billige point, er vi almindelige borgere, der gennemgår det tåbelige og uoverskuelige system, nødt til at gå til tasterne for at nuancere debatten, hver gang de åbner munden og udtaler sig om emnet. Læs mere
Af Søren Gade
28.05.20, 13:00
Danskerne skal ikke betale for de gældsproblemer, som EU’s sydeuropæiske lande kæmper med – og som ikke er skabt af coronakrisen. Vi skal hjælpe de trængte lande. Men uden at blive til grin for egne penge. Læs mere
Af Jens Kindberg
27.05.20, 12:19
Lad os stoppe mudderkastningen, Uhrskov, og i stedet debattere, hvorfor borgerlige bør tage afstand til Generation Identitær. Læs mere