Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

De unge er gode nok, men de ved det ikke

Jeg er stolt af det danske velfærdssamfund - men skuffet over, at vi ikke er bedre til at passe på de mange unge, der føler sig pressede.

Alt for mange studerende på vores videregående uddannelser trives ikke. I denne uge kom det frem, at hver tredje studerende på en videregående uddannelse ofte er anspændt eller nervøs på grund af studierne. Jeg er overbevist om en ting. Det er ikke, fordi de studerende er mindre kompetente eller mindre flittige end tidligere. Alligevel er det tydeligt, at vi står med en generation af studerende, som i alt for høj grad ikke føler sig gode nok. Men hvad skal vi gøre, det er det store spørgsmål.

Historien om unge, som føler sig pressede, er ikke ny. Den lægger sig i rækken af undersøgelser om unge, som ikke føler sig gode nok. Unge, som er stressede eller angste i højere grad end tidligere generationer. Er det præstations- og perfekthedskulturen? Er det, fordi de yngre generationer er bedre til at snakke om psykisk mistrivsel og erkender, når de mistrives? Eller er det en helt tredje årsag? Måske er det en stor og forvirrende blanding af det hele.

Når jeg bliver påvirket af den voksende mistrivsel blandt unge, er det blandt andet, fordi jeg bliver skuffet. Jeg er stolt af det danske velfærdssamfund. Jeg er stolt af de danske værdier. Så når vi på denne måde svigter så stor en del af de unge, går det imod, hvad jeg mener, det danske velfærdssamfund står for. Vi skal begynde at handle. Jeg mener, at der er flere oplagte steder at gå i gang.

Først og fremmest skal vi sige højt, at unge er gode nok. Stoppe med at påstå, at nutidens unge ikke er robuste nok. Det er simpelthen den mest urimelige anklage at lægge på unge mennesker i dag. Vi lever i en verden smækfyldt med komplekse problemer, global konkurrence om at være bedst og i en velfærdsstat, hvor vi skal være mere og mere produktive. Der er i mine øjne ingen grund til at gøre de unges mistrivsel til et spørgsmål om, at de bare skal tage sig sammen eller blive mere robuste. Vi skal heller ikke kamme over i en overfladisk rosekultur, hvor alt er fantastisk, men bare bekræfte de unge i, at de er gode nok. Men ord gør det ikke alene. Vi må også erkende, at uddannelsessystemet er blevet strammet på en måde, så det kan være svært at stå af præstationskulturen. Vi skal have skabt et uddannelsessystem, hvor normalen er, at de unge i høj grad trives.

I et forsøg på at effektivisere uddannelsessystemet har vi i alt for høj grad gjort de studerende til et tal i et regneark, der ikke må blive for stor en udgift. De unge bliver skyndet gennem uddannelsen hurtigt for at komme ud på arbejdsmarkedet og yde deres bidrag. For eksempel er der de seneste mange år blevet sparet alvorligt mange penge på uddannelsernes budgetter. Mens der er blevet færre til at undervise de studerende, så er kravene intakte. Det er stadig de samme læringsmål, som skal nås, og det samme pensum, man skal igennem. Man skal stadig være en lige så dygtig sygeplejerskestuderende, antropolog eller gymnasieelev, men der er blevet færre til at hjælpe og vejlede de unge og studerende til at blive det. Selv om man skal tage ansvar for sit eget studieliv, så må vi også politisk tage et større ansvar for, at der er mulighed for tilstrækkelig hjælp og undervisning. Derfor skal der investeres i uddannelsernes budgetter igen.

Der skal også være hjælp at hente, når de unge bliver i tvivl om, hvorvidt de slår til. Eller hvis de mærker en begyndende angst. Derfor er tilbud om studenterrådgivning, men også psykologtilbud vigtige. Vi kender endnu ikke den præcise effekt af at tilbyde gratis psykologhjælp til unge, men jeg er overbevist om, at det kan forebygge nogle slemme tilfælde af angst og stress, hvis unge hurtigt og gratis kan få psykologhjælp. Derfor er et udvidet tilbud om gratis psykologhjælp også en hjælp til de unges trivsel.

Vi må ikke acceptere, at så mange unge ikke trives; vi må politisk tage ansvar for, at unge føler, de er gode nok. For det er de.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er folketingsmedlem for SF, valgt i Vestjyllands storkreds, og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende (orlov) og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe Munk kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj. Privat bor hun på Fur.
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
22.11.19, 12:30
Det er så fristende at tro, at vi kan tie antisemitismen ihjel. Det kan vi ikke – og det skal vi ikke. Og handlingsplaner er ikke nok. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
22.11.19, 10:44
Alle de store, fine ord om klima fra regeringen ender i ingenting. Læs mere
Af Signe Munk
21.11.19, 14:30
Det er oplagt at integrere klimaet i alle uddannelser. For det berører alle områder – og klimaet kommer kun til at fylde endnu mere. Læs mere
Af Isabella Arendt
21.11.19, 13:19
Kampen om Sjælsmark stod længe og hårdt. Alt for mange år har børn været fanget i fængselslignende forhold og hvor deres trivsel og psyke langsomt er ødelagt. Det er dog ikke hele krigen, der er vundet. Læs mere
Af Jens Kindberg
21.11.19, 11:32
For nylig udskød EU optagelsesforhandlingerne med Nordmakedonien og Albanien på grund af Mette Frederiksen. Læs mere
Af Søren Gade
20.11.19, 08:55
Det er ikke rimeligt, at borgere fra andre EU-lande efter én måneds arbejde i Danmark kan få fuld adgang til danske dagpenge og tage dem med til hjemlandet i op til seks måneder. Jeg mener, at danske velfærdsydelser tilhører danskerne. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.11.19, 23:03
Vi kender alt for lidt til hinanden indenfor Rigsfællesskabet Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.11.19, 22:28
Venstres formand har udtrykt sig stærkt problematisk på Venstres landsmøde. Læs mere
Af Peter Kofod
19.11.19, 09:27
Schengens grænsekontrol fungerer ikke, og folk kan let komme ind på falske visa. Alligevel bliver vi ved med at betro EU opgaven. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.11.19, 21:50
Hitler havde en skør pseudovidenskabelig teori om udbytning af arbejderne. Ligesom Marx. Læs mere