Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Klimakamp er ikke kun for københavnere

Regningen for klimaets fremtid skal fordeles ligeligt.

Det kan godt være, at der er flere veganere i København end herovre vestpå. Men klimakampen er ikke et storbyfænomen. Der er stor forskel på, om man bor på Østerbro eller i Østervrå, på Nørrebro eller i Nørre Snede. Men selv om der helt sikkert er flere veganere i København, og der nok bliver spist mere stegt flæsk i Jylland, er klimakampen ikke kun noget, der bekymrer storbydanskerne.

Vi skal ikke bruge klimadebatten til at sætte falske modsætninger op imellem folk. Men nogle gange føler jeg, der er en underforstået opfattelse af, at den modsætning alligevel findes. Det synes jeg er ærgerligt.

Det er tid til at begrave forestillingen om, at det er et storbyfænomen at være klimabevidst.

Langt de fleste danskere ønsker en ambitiøs klimapolitik. Viljen er der.

Klimabekymringen går på tværs af den danske befolkning, og 72 pct. af danskerne bakker op om den ambitiøse målsætning om at reducere CO2-udledningen med 70 pct. i 2030, viste en undersøgelse fra Gallup for nylig. Det er sindssygt vigtigt og måske lidt overset, at det helt tydeligt er en fælles kamp. Men vores indsats for klimaet skal tilpasses forskellighederne. I dag er der to uligheder i Danmark, som særligt udfordrer vores sammenhængskraft. Den sociale og den geografiske ulighed.

De kan blive voldsomt forstærkede, når klimakrisens regning skal betales, hvis vi ikke laver en klog omstilling. Vores bundne grønne arbejdsopgave er, at vi skal begrænse vores udslip af drivhusgasser. Det betyder, at alle værktøjer skal i brug. Men finten er, at det skal kombineres, så regningen for klimakrisen fordeles ligeligt.

Frankrig er et skræmmeeksempel på, hvad der kan ske, hvis man ikke får alle med. Her gik de gule veste på gaden med massive protester på grund af nye afgifter på diesel og benzin. Det har skræmt mange og bliver ofte brugt som et argument imod at indføre grønne afgifter.

Men i Frankrig var de nye afgifter bare dråben, der fik bægeret til flyde over hos nogle almindelige lønmodtagere, som lever med en lav løn i et land, hvor den kollektive transport er skåret ned, og inflationen er eksploderet. Jeg kan godt forstå, at de blev utilfredse i Frankrig. Men det var ikke afgifterne, men uligheden, som var så uretfærdig. Derfor skal den grønne omstilling ske ud fra et princip om, at de geografiske forskelle også i Danmark må betyde forskellig lovgivning. For eksempel skal en vejafgift i Danmark være markant højere inde i København end i Vestjylland. I København er der masser af alternativer og kortere afstande. Man kan nemt hoppe på metroen eller cyklen. Herude i provinsen er det sværere at undvære en bil, når vi skal have hverdagen til at hænge sammen.

Den økonomiske og geografiske ulighed hænger sammen, og den økonomiske ulighed i Danmark er desværre kun steget i flere årtier. Der er stor forskel på, om man kan leve med, at noget bliver dyrere. Det er derfor helt essentielt, at vi laver sociale kompensationer, når vi indfører flyafgifter, at vi giver et tilskud til at få pillet oliefyret ned og sat en klimavenlig varmepumpe op. Her skal vi selvfølgelig sørge for, at tilskuddet går til dem, der har mindst. Direktørerne må selv betale.

Paradoksalt nok viser en ny undersøgelse fra Megafon, at de rigeste, som udleder mest CO2, er mindst villige til at begrænse deres forbrug til fordel for klimaet. Det understreger for mig, at solidariteten ikke mangler i bunden af samfundet og hos danskerne, som de er flest. Det er i toppen, den mangler.

Lad os lige et øjeblik se bort fra forestillingerne om, hvor i Danmark klimabevidstheden er størst, og i stedet se på, hvad der faktisk sker. Mange af de grønne arbejdspladser i Danmark ligger for eksempel vest for Storebælt, og den danske vindenergi bliver i stor stil hentet ud for den jyske vestkyst. Det er tid til at begrave forestillingen om, at det er et storbyfænomen at være klimabevidst. Selvfølgelig findes der hårdnakkede benægtere, men flertallet af danskerne er klar til klimahandling. Også jyderne.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er folketingsmedlem for SF, valgt i Vestjyllands storkreds, og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende (orlov) og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe Munk kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj. Privat bor hun på Fur.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
13.10.19, 20:20
På skjulte pladser og ved store klassikere mødes mennesker om at opleve arkitekturen. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.10.19, 06:02
Først kæmpede venstrefløjen for økonomisk socialisme, derpå for multikulti. Nu gælder det klimakampen, den nye religionserstatning. Læs mere
Af Harun Demirtas
12.10.19, 16:22
Jeg føler mig dansk, du føler dig dansk! Hvorfor føles det altid nemmere at bede et menneske, der har udenlandske rødder at forlade Danmark, til trods for at vedkommende har et hjerte, der slår kun for Danmark? Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
11.10.19, 12:14
Privatskoler er for alle – ikke kun de rige Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
11.10.19, 11:05
Statsministeren tør slet ikke være realist. I stedet sætter hun sin lid til, at forskerne ad åre kommer med idéer til løsninger. Ansvaret væltes over på forskerne. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.10.19, 17:09
Og rådgiver for Enhedslisten forsvarer politisk motiveret hærværk, hvis det tjener et højere formål, defineret af venstreekstremister. Læs mere
Af Signe Munk
10.10.19, 14:30
Regningen for klimaets fremtid skal fordeles ligeligt. Læs mere
Af Søren Gade
10.10.19, 13:52
Tyrkiets militære offensiv mod Syrien udstiller ikke kun, at landet ingen midler skyr i denne sag og blæser højt på alliancen mellem Natos lande. Den udstiller også EU’s magtesløshed over for Tyrkiet Læs mere
Af Gitte Seeberg
10.10.19, 13:15
Svaret på at bekæmpe kriminalitet er ikke, at vi undergraver de frihedsrettigheder, vi har. De tiltag, der iværksættes for at bekæmpe kriminalitet, må og skal være proportionale i forhold til de problemer, vi som samfund står overfor. Læs mere
Af Mikael Jalving
10.10.19, 11:54
Mere overvågning løser ikke problemernes årsag, som er den importerede volds- og kriminalitetskultur. Læs mere