Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

De unges drukvaner er hele samfundets ansvar

Vi skal turde tage livtag med alkoholkulturen for de unge og for hinanden.

Unge i dag føler sig alt for ofte presset til at drikke. I en rundspørge blandt 600 unge mellem 20-25 år udtaler 86 pct., at deres venner har forsøgt at få dem til at drikke mere alkohol, selv om de havde sagt nej. Skal vi hjælpe de danske unge til at drikke alkohol senere og drikke mindre, så kommer vi ikke uden om, at vi voksne også må se indad.

Vi skal både tale om vores alkoholkultur og begrænse de unges adgang til alkohol. Hvis vi gerne vil have, at de unge lærer at styre alkoholpromillen bedre, fra de begynder at drikke, hvorfor så ikke sige, at alt over en øl ikke er for unge.

Alkohol er en del af dansk kultur. Når noget skal fejres, så er der alkohol. Og siger nogen nej tak, så må det enten være, fordi vedkommende er gravid eller særligt mådeholden. Vi kan købe alkohol på hvert et gadehjørne, danskerne er europamestre i at drikke mange genstande på en gang, og vores unge bliver smittet af de voksnes dårlige vaner. Alt imens alkoholindtaget er højt, så er der en kæmpe stor berøringsangst, når det kommer til at snakke om den negative side af alkoholindtaget.

Drukvaner er ikke kun forældrenes og de unges ansvar. Det er hele samfundets ansvar.

Mange vaner bliver grundlagt i ungdomsårene, og jeg er overbevist om, at senere alkoholdebut og et mere mådeholdent forhold til alkohol i ungdomsårene farver voksenlivet positivt. For de 13-16-årige er debutalderen de seneste år blevet højere, og antallet af drukture reduceret. Men de nyeste tal fra Skolebørnsundersøgelsen tyder dog på, at den positive udvikling nu er stoppet. Måske ses endda en mindre stigning i forbruget, især blandt drenge. Det er ikke godt nok.

Sundhedsmæssigt skader alkohol hjernens udvikling, og derfor er stærk alkohol til teenagere en farlig cocktail. Men for meget alkohol for tidligt skader ikke kun de unges fysiske udvikling, men også livsmulighederne. Der er en negativ sammenhæng mellem et højt alkoholindtag og øget frafald og et lavere karaktergennemsnit. Ungdomslivet bliver altså ikke federe af for mange shots og drinks; det giver faktisk også udfordringer. Måske er det derfor, at unge faktisk mener, at alkoholforbruget blandt unge er for højt, og ønsker en ny alkoholkultur.

Desværre bliver bolden alt for tit sendt over til den enkelte. Mange mener, at vi ikke skal blande os i hinandens alkoholvaner; det er den enkeltes ansvar. Men en person ændrer ikke en hel samfundskultur; det gør mange mennesker. Drukvaner er ikke kun forældrenes og de unges ansvar. Det er hele samfundets ansvar.

Derfor skal der strammes op på alkoholregler til børn og unge. Vi ved, at høje aldersgrænser for salg af alkohol, som håndhæves, og høje priser på alkohol betyder færre børn og unge, der drikker alkohol. Samtidig har forældre og voksne en vigtig opgave i at turde tale om drukpres, hvorfor et nej til at drikke alkohol er helt fint, og de negative sider af alkoholen.

Det handler både om, at man gør dumme ting, når man har drukket for meget, og at folk alt for ofte kommer til skade i en brandert. Og så til det værste: For alt for mange mennesker er alkohol ikke bare noget, man drikker, når man skal fejre noget. Det bliver for nogle en livspartner, der kan dulme negative følelser, angst eller livets nedture. Det er alle dem, for hvem alkoholismen stjæler deres liv. Alkoholisme er i dag enormt tabulagt, ikke bare at lide af, men også at tale om. Og hvis vi ikke som samfund får lært at skelne mellem det at nyde alkohol, drikke for meget og være afhængig af alkohol, så svigter vi både alkoholikerne, deres pårørende og den næste generation.

Hvis vi kan mindske risikoen for, at unge senere i livet udvikler misbrug, så er det indsatsen værd. Og noget tyder på, at tidlig alkoholdebut og højt alkoholforbrug i ungdommen er forbundet med en højere risiko for at udvikle alkoholproblemer og andet misbrug som voksen.

Vi skal turde tage livtag med alkoholkulturen for de unge og for hinanden.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er folketingsmedlem for SF, valgt i Vestjyllands storkreds, og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende (orlov) og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe Munk kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj. Privat bor hun på Fur.
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
22.02.20, 00:34
Den danske SU er i forvejen den mest generøse i verden Læs mere
Af Nauja Lynge
21.02.20, 18:06
Den danske fregats deltagelse i den franske hangarskibsgruppe vil blive opfattet som dansk forståelse for den nye franske strategi. Og det kræver, at den danske politik i relation til det arktiske råd revideres. Læs mere
Af Marie Høgh
21.02.20, 13:45
Hvis samtykkeloven bliver en realitet, kvæles det personlige ansvar, tilliden og friheden i slipstrømmen på #MeToo, der næres af mistillid mellem kønnene. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.02.20, 19:18
Her kommer min kommentar helt uden Debatten. Læs mere
Af Søren Gade
20.02.20, 15:30
Hvorfor er vores unge blevet så kropsfikserede? Påvirkning fra medierne og influencere bærer med deres deres udstilling af nogle ofte absurde idealer en stor del af skylden for det, der kan ende galt. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.02.20, 16:54
Voldtægt skal stadig bevises, og det vil ofte være påstand mod påstand. Læs mere
Af Henrik Højlund
19.02.20, 14:23
Færre melder sig ud af folkekirken, viser de nyeste tal. Men folkekirken er efterhånden blevet så diffus og harmløs, at den gør sig selv overflødig. Læs mere
Af Rune Lund
19.02.20, 10:16
En enkelt lov har ødelagt din velfærd for milliarder af kroner Læs mere
Af Mikael Jalving
18.02.20, 12:03
Man er ikke ”krænkelsesparat”, fordi man kritiserer noget for at være dumt eller skadeligt. Læs mere
Af Jens Philip Yazdani
18.02.20, 07:55
Hvis vi vil komme fattigdommen i Danmark til livs, må vi anerkende, at den også eksisterer blandt ungdommen. Første skridt er at opgøre den, så studerende regnes med; det næste er at fordoble SU’en - og så skal boligerne være til at betale. Læs mere