Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kviklån er syg kapitalisme

Især unge i udsatte positioner bliver ofre for kviklånene.

Forleden skrev en sygeplejerske i psykiatrien til mig med et nødråb. Han beskrev, hvordan patienter på hans afdeling med svære psykiske sygdomme gang på gang faldt i gældsfælder. Han så, hvordan mennesker i en udsat position blev ofre for kviklånenes kortsigtede fristelser og langsigtede gældsproblemer.

I dag kan alle desværre optage et kviklån på små tusinde kroner, hvor kviklånsfirmaerne kan opkræve absurde renter på op til 750 pct. på et år. Det er lovligt, men kviklån er syg kapitalisme, og de forsvinder ikke af sig selv. Derfor må politikerne gribe ind, så det bliver slut med frie tøjler til kviklånsfirmaer. Kapitalismen skal reguleres, for ellers gavner den ikke det fælles bedste.

I dag er der rig mulighed for, at smarte erhvervsfolk sender unge mennesker med psykisk sygdom og enlige mødre i et gældshelvede. Kviklånsfirmaernes modsvar er, at de ikke har tvunget danskerne til at gøre brug af kviklån. Deres påstand er, at det er folks eget frie valg, om de vil tage et kviklån.

Det er jo ikke lodret forkert, men det er amoralsk. For det første er det jo åbenlyst, at et menneske, som har behov for at låne små tusinde kroner ikke i forvejen har lønkontoen proppet med millioner. For det andet kræver det indsigt at forstå lånevilkårene, før den første rykker for renter dukker op i mailboksen.

Kigger man på, hvem der gør brug af kviklånene, er målgruppen også tydelig. Næsten halvdelen af alle kviklån, der blev optaget sidste år, blev optaget af mænd mellem 18 og 29 år. Kviklånsfirmaerne lever af impulsive handlinger, ønsket om hurtige penge og uvidenhed. For dem er moral er en by i Rusland. Kapitalismen passer ikke på mennesker, derfor må staten gøre det. En ureguleret kapitalisme gavner de få og de rigeste.

Det er da også en god forretning at tilbyde kviklån for ejerne af virksomheder. Og det er en branche i vækst. I 2018 blev der udstedt 78 pct. flere kviklån end året før. Den udvikling vender ikke af sig selv. Derfor er der brug for, at der bliver grebet ind politisk med et loft over den årlige rente, som er rimelig.

Ikke nok med at kviklån er et forfærdeligt produkt, kviklånsfirmaerne er også ublu i deres markedsføring. For nylig var der et eksempel på, at firmaet Turbolån gjorde brug af ”Paradise Hotel”-stjernen Lenny Pihl, der på sin Instagram-profil opfordrer til et hovedløst kviklån. Pihl er en såkaldt influencer, som pakker reklamer ind i mere eller mindre uskyldige opfordringer til at gøre som ham for at være som ham.

Vi skal have strammet reglerne for, hvor og hvordan man kan reklamere for de her vanvittige lån. Eksempelvis skal kviklånsreklamer ikke køre i den samme blok, hvor der kører reklamer for spil eller gambling. Det er jo en syg kombination, som helt bevidst driver rovdrift på mennesker i en udsat position.

Vi skal selvfølgelig spørge os selv, hvor grænsen for det personlige ansvar går. Det er selvsagt ikke statens ansvar at forhindre folk i at gøre noget dumt, men det er statens ansvar at minimere risikoen for, at folk gør noget så dumt, at muligheden for at komme på ret køl igen er minimal.

Når folk optager kviklån, sker det ofte, at de bliver fanget i en gældsspiral, hvor de bliver nødsaget til at optage et nyt lån for at dække det tidligere. Det graver gældsspiralen dybere og dybere, men de har ikke noget valg, fordi kviklånsfirmaerne opkræver de tårnhøje renter, uanset om folk kan betale eller ej. Ud over et loft over den årlige rente bør der også sættes grænser for, hvor mange kviklån folk kan have kørende på en gang.

Drømmen om hurtige penge og mere økonomisk frihed, når man er ung eller lever i fattigdom, vil ikke forsvinde, fordi vi får greb om kviklånsfirmaerne. Men vi kan beskytte folk mod fristelsen og de uoverskuelige gældsproblemer, der følger med et kviklån, som det er i dag.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er folketingsmedlem for SF, valgt i Vestjyllands storkreds, og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende (orlov) og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe Munk kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj. Privat bor hun på Fur.
Seneste blogs
Af Jens Kindberg
28.02.20, 14:11
Visionerne døde med Jens Kramer Mikkelsens farvel til politik. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
28.02.20, 13:40
Den nuværende regering kom til magten ved at strø om sig med tomme løfter; åbningstalens moraliseren er gjort grusomt til skamme af virkeligheden. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
28.02.20, 08:31
TV-medierne spreder bevidst uberettiget frygt om Coronavirus. De to landsdækkende kanaler spiller på vores bekymring. Læs mere
Af Nauja Lynge
28.02.20, 07:36
Vi diskrimineres og udsættes for fordomme og skal som minimum høres omkring rigsfællesskabets fremtid. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
27.02.20, 16:30
Vi skal stoppe med at belønne de forkerte. Udligningsreformen burde lade pengene følge borgerne i stedet for det uigennemskuelige flytteri af penge mellem kommunerne. Læs mere
Af Signe Munk
27.02.20, 14:30
Vi er for dårligt forberedte på det, der har ramt os lige nu – og som vil ramme os oftere. Vi skal have en samlet plan for, hvad vi gør ved de klimaforandringer, der truer med at drukne os. Læs mere
Af Rune Lund
27.02.20, 13:08
Flere multinationale selskaber har igen ikke betalt en eneste krone i skat Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
26.02.20, 21:58
Når det bliver krænkende adfærd at behandle et menneske som et frit og ansvarligt individ. Læs mere
Af Henrik Højlund
26.02.20, 21:51
En finsk politiker er genstand for politiundersøgelse, fordi hun går imod (LGBT)strømmen. Et varsel for Danmark? Læs mere