Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Modeugen bør være iført grønt fra top til tå

Sko og tøj står for omkring 8 pct. af den menneskeskabte klimapåvirkning i verden. Det betyder, at tekstilindustrien udleder mere CO2 end for eksempel fly- og shippingbranchen.

I denne uge er der modeuge i København. Der er masser af fokus på design og dyre brands og heldigvis også lidt snak om den belastning, tøjproduktion har på miljøet. Det er ikke nyt. Snakken om den bæredygtige tøjproduktion har vi hørt før, men desværre er langt størstedelen af tøjbranchen stadig en gigantisk belastning for klima og miljø.

Jeg er glad for, at modeugen i år har ladet et bæredygtigt dansk mærke åbne modeugen. Men i virkeligheden burde det bæredygtige tøj jo gennemsyre hele ugen og alle de shows, der bliver sat op. Det vil være på sin plads ikke bare at nævne problemet, men at sætte fuldt fokus på det.

Sko og tøj står for omkring 8 pct. af den menneskeskabte klimapåvirkning i verden. Det betyder, at tekstilindustrien udleder mere CO2 end for eksempel fly- og shippingbranchen. Udledningen og produktionen er kun steget det seneste årti. På 15 år er produktionen af tøj fordoblet, og vi bruger desværre tøjet i kortere tid.

Man skal ikke være professor for at regne ud, at det er uholdbart med tøjindustriens træk på klodens ressourcer. Vi står aktuelt i en situation, hvor vi globalt udleder mere CO2, end kloden kan holde til, og hvert år laver vi overtræk på klodens ressourcer.

Når tøjproduktion er så stor en miljø- og klimasynder, skyldes det blandt andet, at vi i de rige lande køber alt for meget. For selv om der selvfølgelig bliver brugt mere tøj, når verdens befolkningstal stiger, så er det langtfra hele forklaringen. Overforbruget i Vesten er enormt. Her i Danmark køber vi i gennemsnit 16 kilo tøj om året, men 30 pct. af det, der ligger i vores skabe, bruger vi ikke.

Der er åbenlyst brug for, at vi som forbrugere hanker op i vores tøjvaner. Men tøjindustrien skal også ændres grundlæggende.

Selvfølgelig kan vi som forbrugere i nogen grad vende tøjvirksomhederne ryggen ved at købe genbrug. Vi kan reparere mere og i det hele taget købe mindre nyt. Men selv om vi tænker på miljøet og køber genbrug, og selv om kunderne stiller krav til, at tøjleverandører skal have øget fokus på miljø og klima, er det svært at forestille sig, at det ændrer tøjbranchen grundlæggende i det tempo, vi har brug for.

Til sammenligning tog det 25 år for danske forbrugere at stoppe salg af burhønseæg i butikkerne gennem ændrede forbrugsvaner.

I dag er tøj for ringe. Det holder ikke længe, bliver forvasket og går i stykker. Det er faktisk for billigt. Det betyder, at både miljø, klima og tekstilarbejdernes ringe arbejdsvilkår i udviklingslandene betaler prisen.

I Danmark indsamles der hvert år i omegnen af 40.000 tons tøj til genbrug. Det er primært de frivillige organisationer, som indsamler tøjet. De gør et godt stykke arbejde, men vi bør indsamle langt mere tøj både for at øge udvalget i genbrugsbutikkerne og for at øge genanvendelsen af tekstil til nyt tøj fra modevirksomhederne. Brugt tøj kan få nyt liv, og derfor er det et stort problem, at alt for meget tøj i dag ender sine dage i affaldsforbrændingen.

Tøjbranchens udfordringer med at blive bæredygtig tårner sig op, og derfor er der brug for handling både i Danmark og internationalt.

Desværre er det på sin vis økonomisk uklogt at være en bæredygtig tøjvirksomhed. Hvis tøjets holdbarhed bliver bedre, køber vi jo mindre, og så falder indtjeningen. Derfor er der brug for internationale standarder for holdbarheden af tøj og højere afgifter på udledning af CO2.

Jeg er overbevist om, at den danske modebranche mener det alvorligt, når den siger, at den vil være bæredygtig. Og jeg er med på, at tøjbranchens problemer ikke alene er modeugens skyld. Men problemerne er så alvorlige, at det er på tide at droppe branchens fokus på forbrug og dyre mærker. Modeugen bør i stedet dedikeres til at udvikle og promovere den bæredygtige tøjproduktion og samtidig komme med branchens egne forslag til, hvordan den bliver langt mere bæredygtig.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er folketingsmedlem for SF, valgt i Vestjyllands storkreds, og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende (orlov) og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe Munk kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj. Privat bor hun på Fur.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
17.01.20, 22:04
Måske er det på tide at vise vores egen styrke – og måske er det, hvad han provokerer os til. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
17.01.20, 11:30
Jakob Ellemann-Jensens reaktion over for Kristian Jensen var nødvendig, for den tidligere næstformand har – igen – opført sig forbløffende illoyalt. Den eneste sejrherre er Mette Frederiksen. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.01.20, 15:16
Alle dømte er arabere, afghanere eller andre fra ikkevestlige lande. Læs mere
Af Søren Gade
16.01.20, 14:59
Den svenske EU-kommissær Ylva Johansson er stolt af den meget lempelige svenske asylpolitik. Jeg begriber ikke, hvordan hun kan få sig selv til at rose, hvad enhver kan se har været en fiasko. Det er derfor dybt bekymrende, at netop hun skal stå i spidsen for et nyt asylsystem i Europa Læs mere
Af Annika Smith
15.01.20, 12:58
Lad os droppe fløjkrigen og kæmpe for børnene sammen Læs mere
Af Nauja Lynge
15.01.20, 12:44
Kronprins Frederik er en vigtig ingrediens for sammenhængskraften i rigsfællesskabet. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.01.20, 09:57
Kirkegårdene skal være stillesteder og sansehaver i stedet for at tjene som støjende legepladser. Læs mere
Af Jens Kindberg
15.01.20, 07:22
Vælgerne ved, hvad De Konservative står for. Hos Venstre er man i fuld gang med at udvande borgerligheden. Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
14.01.20, 16:16
Politikere behøver ikke opfinde den dybe tallerken hvert nytår. Læs mere