Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Modeugen bør være iført grønt fra top til tå

Sko og tøj står for omkring 8 pct. af den menneskeskabte klimapåvirkning i verden. Det betyder, at tekstilindustrien udleder mere CO2 end for eksempel fly- og shippingbranchen.

I denne uge er der modeuge i København. Der er masser af fokus på design og dyre brands og heldigvis også lidt snak om den belastning, tøjproduktion har på miljøet. Det er ikke nyt. Snakken om den bæredygtige tøjproduktion har vi hørt før, men desværre er langt størstedelen af tøjbranchen stadig en gigantisk belastning for klima og miljø.

Jeg er glad for, at modeugen i år har ladet et bæredygtigt dansk mærke åbne modeugen. Men i virkeligheden burde det bæredygtige tøj jo gennemsyre hele ugen og alle de shows, der bliver sat op. Det vil være på sin plads ikke bare at nævne problemet, men at sætte fuldt fokus på det.

Sko og tøj står for omkring 8 pct. af den menneskeskabte klimapåvirkning i verden. Det betyder, at tekstilindustrien udleder mere CO2 end for eksempel fly- og shippingbranchen. Udledningen og produktionen er kun steget det seneste årti. På 15 år er produktionen af tøj fordoblet, og vi bruger desværre tøjet i kortere tid.

Man skal ikke være professor for at regne ud, at det er uholdbart med tøjindustriens træk på klodens ressourcer. Vi står aktuelt i en situation, hvor vi globalt udleder mere CO2, end kloden kan holde til, og hvert år laver vi overtræk på klodens ressourcer.

Når tøjproduktion er så stor en miljø- og klimasynder, skyldes det blandt andet, at vi i de rige lande køber alt for meget. For selv om der selvfølgelig bliver brugt mere tøj, når verdens befolkningstal stiger, så er det langtfra hele forklaringen. Overforbruget i Vesten er enormt. Her i Danmark køber vi i gennemsnit 16 kilo tøj om året, men 30 pct. af det, der ligger i vores skabe, bruger vi ikke.

Der er åbenlyst brug for, at vi som forbrugere hanker op i vores tøjvaner. Men tøjindustrien skal også ændres grundlæggende.

Selvfølgelig kan vi som forbrugere i nogen grad vende tøjvirksomhederne ryggen ved at købe genbrug. Vi kan reparere mere og i det hele taget købe mindre nyt. Men selv om vi tænker på miljøet og køber genbrug, og selv om kunderne stiller krav til, at tøjleverandører skal have øget fokus på miljø og klima, er det svært at forestille sig, at det ændrer tøjbranchen grundlæggende i det tempo, vi har brug for.

Til sammenligning tog det 25 år for danske forbrugere at stoppe salg af burhønseæg i butikkerne gennem ændrede forbrugsvaner.

I dag er tøj for ringe. Det holder ikke længe, bliver forvasket og går i stykker. Det er faktisk for billigt. Det betyder, at både miljø, klima og tekstilarbejdernes ringe arbejdsvilkår i udviklingslandene betaler prisen.

I Danmark indsamles der hvert år i omegnen af 40.000 tons tøj til genbrug. Det er primært de frivillige organisationer, som indsamler tøjet. De gør et godt stykke arbejde, men vi bør indsamle langt mere tøj både for at øge udvalget i genbrugsbutikkerne og for at øge genanvendelsen af tekstil til nyt tøj fra modevirksomhederne. Brugt tøj kan få nyt liv, og derfor er det et stort problem, at alt for meget tøj i dag ender sine dage i affaldsforbrændingen.

Tøjbranchens udfordringer med at blive bæredygtig tårner sig op, og derfor er der brug for handling både i Danmark og internationalt.

Desværre er det på sin vis økonomisk uklogt at være en bæredygtig tøjvirksomhed. Hvis tøjets holdbarhed bliver bedre, køber vi jo mindre, og så falder indtjeningen. Derfor er der brug for internationale standarder for holdbarheden af tøj og højere afgifter på udledning af CO2.

Jeg er overbevist om, at den danske modebranche mener det alvorligt, når den siger, at den vil være bæredygtig. Og jeg er med på, at tøjbranchens problemer ikke alene er modeugens skyld. Men problemerne er så alvorlige, at det er på tide at droppe branchens fokus på forbrug og dyre mærker. Modeugen bør i stedet dedikeres til at udvikle og promovere den bæredygtige tøjproduktion og samtidig komme med branchens egne forslag til, hvordan den bliver langt mere bæredygtig.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er folketingsmedlem for SF, valgt i Vestjyllands storkreds, og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende (orlov) og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe Munk kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj. Privat bor hun på Fur.
Seneste blogs
Af Gitte Seeberg
25.08.19, 20:09
Hvad der er rigtigt og forkert i aviserne, skal nok tages med et vis forbehold. Når magtkampene virkelig raser, er alle involverede ambassadører eller soldater om man vil, for de forskellige interesser og fløje, der er i et parti. Læs mere
Af Mikael Jalving
25.08.19, 06:05
I det 21. århundrede sætter narcissismen verdensrekord hver eneste dag. Læs mere
Af Mathias U. Vinholt
23.08.19, 18:24
Manglen på faglært arbejdskraft er en tikkende bombe under vores velfærdssamfund. Hvis vi vil have flere unge til at vælge erhvervsskolerne, så skal der snart andre indsatser end Facebook-kampagner og busreklamer op af værktøjskassen. Læs mere
Af Casper Hedegaard
23.08.19, 13:34
Jakob Ellemann-Jensen er udråbt til favorit som næste næstformand for Venstre, men måske har Inger Støjberg i virkeligheden det bedste kort, når det kommer til stykket. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
23.08.19, 12:42
Og han siger, at vi skal finde os i det, når bare det sker langsommere. Læs mere
Af Rune Lund
23.08.19, 11:01
Den tidligere regering har helt bevidst undladt at tilføre de nødvendige midler til Skatteforvaltningen, fordi den hellere ville bruge penge på at sætte skatten ned for de rigeste. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
23.08.19, 10:46
I dag er det 30 år siden, at balterne tog hinanden i hånden fra Vilnius til Tallinn Læs mere
Af Anna Thygesen
23.08.19, 10:30
Vi kender jo alle udtrykket ”magt korrumperer”, og der er altså et eller andet om snakken. Læs mere
Af Signe Munk
22.08.19, 14:05
Især unge i udsatte positioner bliver ofre for kviklånene. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
21.08.19, 22:11