Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Danskerne findes i mange modeller

Skønhedsindustrien, samfundet og vi selv har et fælles ansvar for de skønhedsidealer, som lægger et enormt præstationspres på især unge.

Er der noget at sige til, at præstationspres rammer vores unge? De kan ikke tænde for en computer, gå forbi en reklame eller åbne for de sociale medier uden at se på et væld af perfekte mennesker med perfekte liv – og ikke mindst: perfekte kroppe.

Åleslanke modeller med store øjne, Colgate-smil og lange ben pryder forsiden af modemagasinerne. Et uopnåeligt skønhedsideal. Skønhedsindustrien gjorde ikke mit kropslige selvværd meget godt, da jeg var yngre. Det er kun blevet værre for unge kvinder i dag.

Evnen til at sige »pyt!« til de tynde kvinder på reklamerne på busstoppestedet melder sig heldigvis med alderen. Alligevel irriterer det mig, at hverken skønhedsindustrien eller den fremvoksende branche af ”influencers” på sociale medier trækker på skuldrene af deres ansvar for de unges velvære. Men de er ikke alene om ansvaret: De krav, vi stiller til hinanden, vokser også, og vi må hver især påtage os vores del af skylden, hvis status quo skal brydes.

En undersøgelse fra Center for Ungdomsforskning viser, at næsten 15 pct. af alle unge kvinder er utilfredse med deres egen krop. Og der er ingen tvivl om, at det er teenagepigerne, det går værst ud over. De vokser op i et konkurrencesamfund, hvor uopnåelige idealer fylder, og middelmådigheden ofte har svære kår.

Der er intet nyt i, at vi mennesker vil tage os pænt ud, men i dag er billedmængden uendelig, og den digitale virkelighed forvrænger vores virkelighedsopfattelse, så vi ender med at bilde os selv ind, at tynde taljer og perfekte numser er standarden.

Det giver sig selv, at det er svært ikke at blive påvirket. Og særligt ikke som et ungt menneske. Problemet er bare, at så meget af vores fysik er genetisk, at idealerne er uopnåelige. Det presser selvværdet og bliver usundt.

Skønhedsidealer ændres over tid og står derfor aldrig helt fast. I dag skal man både være tynd og trænet. Og hver sommer ser jeg de store overskrifter med tilbud om fitnessabonnementer med spørgsmålet: »Er du klar til bikinisæsonen?« Industrien ignorerer ikke blot sit ansvar – den tjener sine penge på at minde danskerne om deres dårlige selvværd.

Modebranchen fremmer et urealistisk skønhedsideal med unge modeller med en kropsvægt, der passer til en størrelse 34. Det er ikke bare modellernes skyld, men derimod den branche, som sætter standarten for en model. De må tage et ansvar for, hvordan de skader sundheden ved at kræve kropsmål, som skyder helt ved siden af den gennemsnitlige dansker.

Men en ting er, hvordan modellerne faktisk ser ud, noget andet er, hvordan de fremstilles på reklamesøjlerne. For selv om vi alle ved, at modelbillederne er blevet redigeret, så ved vi sjældent hvor meget. Ofte forstørres øjne, lår gøres mindre, og alle rynker fjernes. Det tænker hjernen ikke på, når vi ser vores egen utilfredsstillende refleksion i spejlbilledet.

Derfor skal det være reglen, at vi bliver gjort opmærksomme på det optiske bedrag, ikke undtagelsen. I Københavns Kommune tog man sidste år initiativ at stille krav til firmaer, som anvendte kommunens reklamestandere. Brugte de billeder af modeller, som efterfølgende var redigeret, så skulle det angives på reklamen. En god begyndelse på at skabe positive forandringer kunne være at udbrede det til resten af Danmark.

Til sidst så må jeg også sige, at pilen peger på os selv. På mig selv. Og på dig. Alle os, som I et væk lægger billeder på Facebook, Instagram og Twitter med filtre, eller som er taget oppefra, for at man ser mest tynd ud. Vi har også selv et ansvar.

Skønhedsidealer ændres over tid og er noget, vi i fællesskab påvirker. Vi får alle en mere tilfredsstillende tilværelse, hvis naturlighed bliver udgangspunktet. Og så må vi insistere på, at danskerne findes i mange modeller. Unge piger og drenges opfattelse af, hvornår de er gode nok, er nemlig ikke noget, som skabes ud af det blå. Det skabes af det samfund, vi byder dem.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er folketingsmedlem for SF, valgt i Vestjyllands storkreds, og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende (orlov) og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe Munk kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj. Privat bor hun på Fur.
Seneste blogs
Af Katrine Winkel Holm
18.09.19, 08:18
Venstrefløjen er imod, fordi det giver kvinder større frihed til at gå hjemme - så meget for venstrefløjens snak om kvinderettigheder Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
17.09.19, 19:38
Bliver vores ytringsfrihed reelt ødelagt, og hvorfor reagerer magthaverne ikke? Læs mere
Af Nauja Lynge
17.09.19, 13:35
Men både republikanerne og Trump har vist nødvendigheden af en mere ligeværdig stat, hvis rigsfællesskabet skal bevares. Læs mere
Af Isabella Arendt
17.09.19, 06:35
Tomater fra Spanien, grise fra Danmark, køer, der prutter, og den evige dårlige samvittighed, når det kommer til økologi. Vi aner jo faktisk ikke, hvad bæredygtighed er. Læs mere
Af Utku H. Güzel
16.09.19, 21:18
Vi bliver nemlig ikke betragtet som meget andet end arbejdskraft og forbrugere i dette system. Læs mere
Af Louis Jacobsen
16.09.19, 18:33
Der har været en del debat omkring en vikar i Københavns lufthavn og personens valg af fagforening. Ligesom det frie fagforenings valg er et faktum så er det også et faktum at dit frie valg kan have konsekvenser for alle muligt andre end dig selv. Læs mere
Af Harun Demirtas
15.09.19, 17:20
Mette Thiesens synspunkter siger meget mere om hendes falske kærlighed til Danmark, end det siger om mig og min danskhed Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
15.09.19, 13:45
Vi nærmer os hastigt en helt ny situation i Sverige. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.09.19, 11:30
Hvordan står det til med fagforeningsfriheden, Mette Frederiksen? Læs mere
Af Mikael Jalving
15.09.19, 07:00
En muterende virus spreder sig fra Silicon Valley og FN til danske universiteter. Den politiske korrekthed. Læs mere