Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Danskerne findes i mange modeller

Skønhedsindustrien, samfundet og vi selv har et fælles ansvar for de skønhedsidealer, som lægger et enormt præstationspres på især unge.

Er der noget at sige til, at præstationspres rammer vores unge? De kan ikke tænde for en computer, gå forbi en reklame eller åbne for de sociale medier uden at se på et væld af perfekte mennesker med perfekte liv – og ikke mindst: perfekte kroppe.

Åleslanke modeller med store øjne, Colgate-smil og lange ben pryder forsiden af modemagasinerne. Et uopnåeligt skønhedsideal. Skønhedsindustrien gjorde ikke mit kropslige selvværd meget godt, da jeg var yngre. Det er kun blevet værre for unge kvinder i dag.

Evnen til at sige »pyt!« til de tynde kvinder på reklamerne på busstoppestedet melder sig heldigvis med alderen. Alligevel irriterer det mig, at hverken skønhedsindustrien eller den fremvoksende branche af ”influencers” på sociale medier trækker på skuldrene af deres ansvar for de unges velvære. Men de er ikke alene om ansvaret: De krav, vi stiller til hinanden, vokser også, og vi må hver især påtage os vores del af skylden, hvis status quo skal brydes.

En undersøgelse fra Center for Ungdomsforskning viser, at næsten 15 pct. af alle unge kvinder er utilfredse med deres egen krop. Og der er ingen tvivl om, at det er teenagepigerne, det går værst ud over. De vokser op i et konkurrencesamfund, hvor uopnåelige idealer fylder, og middelmådigheden ofte har svære kår.

Der er intet nyt i, at vi mennesker vil tage os pænt ud, men i dag er billedmængden uendelig, og den digitale virkelighed forvrænger vores virkelighedsopfattelse, så vi ender med at bilde os selv ind, at tynde taljer og perfekte numser er standarden.

Det giver sig selv, at det er svært ikke at blive påvirket. Og særligt ikke som et ungt menneske. Problemet er bare, at så meget af vores fysik er genetisk, at idealerne er uopnåelige. Det presser selvværdet og bliver usundt.

Skønhedsidealer ændres over tid og står derfor aldrig helt fast. I dag skal man både være tynd og trænet. Og hver sommer ser jeg de store overskrifter med tilbud om fitnessabonnementer med spørgsmålet: »Er du klar til bikinisæsonen?« Industrien ignorerer ikke blot sit ansvar – den tjener sine penge på at minde danskerne om deres dårlige selvværd.

Modebranchen fremmer et urealistisk skønhedsideal med unge modeller med en kropsvægt, der passer til en størrelse 34. Det er ikke bare modellernes skyld, men derimod den branche, som sætter standarten for en model. De må tage et ansvar for, hvordan de skader sundheden ved at kræve kropsmål, som skyder helt ved siden af den gennemsnitlige dansker.

Men en ting er, hvordan modellerne faktisk ser ud, noget andet er, hvordan de fremstilles på reklamesøjlerne. For selv om vi alle ved, at modelbillederne er blevet redigeret, så ved vi sjældent hvor meget. Ofte forstørres øjne, lår gøres mindre, og alle rynker fjernes. Det tænker hjernen ikke på, når vi ser vores egen utilfredsstillende refleksion i spejlbilledet.

Derfor skal det være reglen, at vi bliver gjort opmærksomme på det optiske bedrag, ikke undtagelsen. I Københavns Kommune tog man sidste år initiativ at stille krav til firmaer, som anvendte kommunens reklamestandere. Brugte de billeder af modeller, som efterfølgende var redigeret, så skulle det angives på reklamen. En god begyndelse på at skabe positive forandringer kunne være at udbrede det til resten af Danmark.

Til sidst så må jeg også sige, at pilen peger på os selv. På mig selv. Og på dig. Alle os, som I et væk lægger billeder på Facebook, Instagram og Twitter med filtre, eller som er taget oppefra, for at man ser mest tynd ud. Vi har også selv et ansvar.

Skønhedsidealer ændres over tid og er noget, vi i fællesskab påvirker. Vi får alle en mere tilfredsstillende tilværelse, hvis naturlighed bliver udgangspunktet. Og så må vi insistere på, at danskerne findes i mange modeller. Unge piger og drenges opfattelse af, hvornår de er gode nok, er nemlig ikke noget, som skabes ud af det blå. Det skabes af det samfund, vi byder dem.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er folketingsmedlem for SF, valgt i Vestjyllands storkreds, og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende (orlov) og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe Munk kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj. Privat bor hun på Fur.
Seneste blogs
Af Lars Boje Mathiesen
28.05.20, 13:34
Nye Borgerlige står som eneste parti udenfor den aftale, som nu tvinger unge på indvandrertunge gymnasier. Læs mere
Af Harun Demirtas
28.05.20, 13:22
Mens borgerlige partier som De Konservative, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti kaster sig over og opdigter historier om statsborgerskab for at score billige point, er vi almindelige borgere, der gennemgår det tåbelige og uoverskuelige system, nødt til at gå til tasterne for at nuancere debatten, hver gang de åbner munden og udtaler sig om emnet. Læs mere
Af Søren Gade
28.05.20, 13:00
Danskerne skal ikke betale for de gældsproblemer, som EU’s sydeuropæiske lande kæmper med – og som ikke er skabt af coronakrisen. Vi skal hjælpe de trængte lande. Men uden at blive til grin for egne penge. Læs mere
Af Jens Kindberg
27.05.20, 12:19
Lad os stoppe mudderkastningen, Uhrskov, og i stedet debattere, hvorfor borgerlige bør tage afstand til Generation Identitær. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
27.05.20, 09:34
Generation Identitær er aldrig fanatiske, de er realistiske og har nu præsenteret et gennemarbejdet forslag til remigration. Læs mere
Af Isabella Arendt
27.05.20, 09:33
Af hensyn til smittefaren er der mange steder indført minimumsnormeringer, selvom “Børnenes Statsminister” ikke mener, det er vigtigt. Vores børn trives som aldrig før og pædagogerne har fået ordentlige forhold. Tænk, hvis man kunne tage hensyn til børnenes trivsel også efter krisen? Men det tror jeg ikke, “Børnenes statsminister” har planer om. Læs mere
Af Nauja Lynge
26.05.20, 18:13
De fleste er med på nedlukningen, men nu må det være tid at kræve svar: Hvem anbefalede at lukke Danmark ned?   Læs mere
Af Peter Kofod
26.05.20, 11:41
Først den ene vej og så den anden vej. Det synes at være logikken bag den konservative stemmeafgivelse de sidste to måneder. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
26.05.20, 10:31
Vi betaler til en radio, ingen mennesker lytter til. Træk stikket på Radio Loud og giv os Radio24Syv tilbage Læs mere
Af Henrik Højlund
25.05.20, 19:46
Vi er en del, der hele tiden har rumlet med en skepsis overfor nedlukningen, fordi vi mere eller mindre intuitivt har anet, at den på den lange bane kunne koste langt mere, end det ville have kostet, hvis vi havde beholdt en del af samfundsåbenheden. Læs mere