Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Den gode nyhed er, at det, der gør os mest glade, ikke belaster klimaet

Jeg tror, der er masser af plads til gode liv og lykke i et bæredygtigt samfund.

Det er ikke ligefrem opløftende at læse Jyllands-Postens klimareportager fra Tuvalu, Namibia og Delhi. Det viser en verden under hastig klimaforandring. Derfor er det også helt klart, at vi må omstille vores samfund.

Debatten handler ofte om, hvad vi skal gøre mindre af, og det kan være ret trist at høre på, hvordan vi skal spise mindre kød, flyve mindre og lade bilen stå. Det lyder jo ikke særlig sjovt. Alligevel tror jeg, der er masser af plads til gode liv og lykke i et bæredygtigt samfund. Det er nemlig så heldigt, at de ting, der gør os allermest lykkelige, også er ret klimavenlige.

Danskerne ligger alt for højt, når det gælder CO2-udledning. Opgørelser viser, at en gennemsnitsdansker har et CO2-aftryk på 17 tons. Det er blandt andet vores forbrug af varer, transport og energi, der er højt. Tallet er selvfølgelig ret usikkert, men set i forhold til, at klimapanelet i FN siger, at udledningen per borger i verden skal ligge på 2-3 tons i 2050 for at holde temperaturstigningerne under 2 grader, så er det helt sikkert, at vi har noget at indhente.

Det er selvfølgelig ikke sådan, at en grøn omstilling af vores samfund kun er forbundet med liv og glade dage. Det er svært, trælst og udfordrende at ændre vaner.

Lige nu har vi desværre et politisk flertal i Danmark, som ikke præsenterer en vej ud af vores klimabelastende overflodssamfund, hvor flere og flere bokser med dårligt psykisk helbred. Det er ærgerligt, fordi den grønne omstilling af samfundet er dybt afhængig af nye politiske tiltag.

Svenske forskere undersøgte for en del år siden sammenhængen mellem, hvor meget lykkefølelse folk oplevede ved en aktivitet, og hvor meget den belastede klimaet. De fandt frem til, at de aktiviteter som gør os mest lykkelige, har et lavt energiforbrug. Vi oplever for eksempel høj lykkefølelse af socialt samvær, sex og motion. Det er jo gode nyheder.

De svenske forskere fandt også ud af, at den tid, vi bruger på transport eller at se fjernsyn, giver mindre lykkefølelse og selvfølgelig har et højt energiforbrug. Det betyder ikke, at vi kan nøjes med det ene, for selvfølgelig skal vi se fjernsyn, og vores transport hænger jo delvist sammen med, at vi skal passe vores arbejde eller skole, og at vi nogle gange må transportere os for at være sammen med dem, vi holder af.

Lykken er ikke sådan at sætte på formel, men det er alligevel tankevækkende, om alt i det samfund, vi har bygget op i dag, er klimabelastningen værd. Vores store forbrug af varer, den CO2-osende transportsektor og de kødtunge spisevaner kunne nok godt laves om, uden at det gør os ulykkelige.

Vores forbrug af varer er stort. Hvis resten af verden forbrugte ressourcer som os, var klodens ressourcer til et år opbrugt i marts. Vi køber ind og smider ud. Mon ikke vi kunne være glade, selv om vi genbrugte mere og fik repareret vores computer i stedet for at købe en ny? En stor del af vores klimabelastning i Danmark kommer fra transportsektoren. Det gælder både biler, godstransport, kollektiv transport og fly. Mon ikke vi kunne være lige så glade for at køre i elbil, tage bussen på biogas lidt oftere eller hoppe på cyklen ind til byen i stedet for at køre. Og mon ikke vi ville have det fint med at skifte nogle af vores ferier ud med en togtur sydpå i stedet for at tage flyveren.

En anden akilleshæl i klimaregnskabet er fødevarerne. Selv om der er mange mellemregninger, når vi gør klimaregnskabet op, ved vi, at oksekød har en større klimabelastning end gulerødder. Og mon ikke vi kunne blive glade for lidt flere grønsagsretter og lidt mindre kød. Det er jo ikke sådan, at vi bliver ulykkelige, hvis vi af og til får indisk mad, hvor kødandelen er markant mindre.

Vi ved, at klimaforandringerne vil skabe store problemer med sult, klimaflygtninge og naturkatastrofer. De problemer kommer til at give store økonomiske udgifter, men også meget ulykke. Det er selvfølgelig ikke sådan, at en grøn omstilling af vores samfund kun er forbundet med liv og glade dage. Det er svært, trælst og udfordrende at ændre vaner. Alligevel tror jeg på, at vi kan gøre det, uden at vi bliver ulykkelige af den grund.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er folketingsmedlem for SF, valgt i Vestjyllands storkreds, og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende (orlov) og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe Munk kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj.
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
17.07.19, 21:38
Under én af ud ti muslimske indvandrere bliver integreret Læs mere
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere
Af Anna Thygesen
12.07.19, 13:30
Vi skal ikke fordømme folk, der forsøger at begå selvmord. De skal have hjælp, og så skal vi tale om det med hinanden og vores børn, for det eneste, der ikke virker, er tavshed og tabuisering. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.07.19, 11:29
Det yderste højres sande ansigt viser sig, når det russiske flag bliver luftet Læs mere
Af Signe Munk
11.07.19, 16:00
Skønhedsindustrien, samfundet og vi selv har et fælles ansvar for de skønhedsidealer, som lægger et enormt præstationspres på især unge. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.07.19, 10:18
Min ringe person har netop fået tre dages karantæne. Læs mere
Af Jens Kindberg
10.07.19, 00:02
De fleste af os har vel været i berøring med hospitalsvæsnet. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.07.19, 22:14
Af hjertet tak, Harun Demirtas, du fremskynder det tidspunkt, hvor omfattende hjemsendelser på grundlovens og retsstatens grund vil finde sted. Læs mere