Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Gode daginstitutioner er en del af samfundskontrakten

Når forældre landet over går på gaden, handler det om mere end flere pædagoger.

Lørdag er der indkaldt til demonstrationer for bedre daginstitutioner i Danmark. Initiativtagerne kalder det et forældreoprør. Bag demonstrationerne står en række forældre, som vil have flere voksne og pædagoger i vuggestuen eller børnehaven. De vil være trygge, når de afleverer deres børn. Og de skal være trygge. Når danskerne fra høj til lav går på arbejde og betaler deres skat, så skal velfærdsstaten levere ordentlige daginstitutioner, der tager sig godt af deres børn. Ellers skrider samfundskontrakten.

Samfundskontrakten er solidarisk, fordi de rigeste betaler mest til fælleskassen. Men alle betaler og får gavn af velfærden. Vi kan ikke blive ved med at kræve lange arbejdsdage og høje skatteindtægter, hvis vi ikke giver ordentlig velfærd tilbage. Så risikerer vi, at solidariteten forsvinder. Daginstitutioner skal være for alle. Og det er de i dag. Langt de fleste danske børn går i dag i enten vuggestue eller børnehave. For en fællesskabselsker som mig er det ret fantastisk. Men sådan har det ikke altid været.

I 1965 opfinder de danske politikere daginstitutionerne, som vi kender dem i dag. Ikke blot et sted for de udsatte børn, men derimod tilbud om pasning, omsorg og udvikling for alle børn. Det gode dagtilbud gav den praktiske mulighed for, at middelklassens kvinder kom på arbejdsmarkedet, og at arbejderklassens kvinder ikke længere skulle få passet børn af nød, mens de knoklede. Det skal vi ikke gå tilbage på.

En ny undersøgelse fra Bureau 2000 viser, at hver femte institution på intet tidspunkt har mere end to ansatte til en børnegruppe på omkring 20 børn i dag. Og tre ud af fire pædagoger står ofte helt alene med børnegrupper på op til 17 børn, viser tal fra Bupl. Kommer der fortsat til at mangle voksne i daginstitutionerne, kommer der til at mangle tid til omsorg, tid til udvikling og læring og tid til at hjælpe det enkelte barn, og så frygter jeg, at der kommer til at ske to ting.

Der kommer flere private daginstitutioner. For hvad sker der altid, når den fælles velfærd svigter? Det private kommer med et alternativ. Selv om der også er egenbetaling i de offentlige daginstitutioner, så vil private pasningstilbud gavne familier med høje indtægter, der kan betale for et bedre tilbud. De kan betale for flere pædagoger i det private, mens de enlige mødre, lavindkomstfamilierne og arbejdsløse må nøjes.

Alternativt kommer de familier, hvor husstandens indkomst er solid, til at lade den ene forældre blive hjemme. I 39 af landets kommuner er der allerede mulighed for tilskud til hjemmepasning. Eftersom der stadig befinder sig et væsentligt løngab mellem kønnene – i mændenes favør – så skal man ikke have meget fantasi for at forestille sig, at det er kvinder, som holder en pause fra arbejdsmarkedet.

Mange siger, at lige børn leger bedst. Det tror jeg ikke på. Men vi har mest lyst til at være sammen med nogle, som ligner os selv. Det er tryggest. Derfor er det en gave for vores sammenhængskraft, at vi bliver tvunget til at rende ind i folk fra alle dele af samfundet. At børn leger med dem, som ikke lige ligner deres naboer eller egen familie. Men hvordan vil det gå med sammenhængskraften, hvis fællesskabets institutioner bliver svækket?

Det er ikke svært at forestille sig, at de forældre, som går sammen om hjemmepasning, finder andre, som ligner dem selv. Også selv om det måske ikke er hensigten. Eller at man i en privat institution benytter sig af muligheden for takke nej til de børn, man ikke ønsker. Præcis som en privatskole har ret til.

Jeg tror, at det vil være endnu en mavepuster for vores samfundskontrakt og vores sammenhængskraft.

Når forældre landet over går på gaden, handler det om mere end flere pædagoger. Gode daginstitutioner er nemlig en del af samfundskontrakten.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er folketingsmedlem for SF, valgt i Vestjyllands storkreds, og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende (orlov) og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe Munk kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj. Privat bor hun på Fur.
Seneste blogs
Af Camilla Burgwald
19.08.19, 12:26
“Hvor mange bedste venner har du?”  Allerede for 15 år siden, var det mest almindelige svar på dette spørgsmål "INGEN" i en undersøgelse blandt amerikanere. Tyve år tidligere var det mest almindelige svar på samme spørgsmål "to" (2). Hvad i alverden skete der imellemtiden? Og sker det også her? Læs mere
Af Mikael Jalving
18.08.19, 06:00
Det er frikvarter i det røde kabinet. Den udlændingepolitik, som statsministeren gik til valg på, er allerede ædt op af dårlige undskyldninger. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.08.19, 16:53
Nej, det er netop ikke falske nyheder, der er problemet. Det er alt det, som de etablerede medier ikke fortæller om. Læs mere
Af Sonja Mikkelsen
17.08.19, 12:33
Det må være det spørgsmål, man står med efter denne uges store fokus på, hvilke personer der tegner Venstre. Læs mere
Af Louis Jacobsen
17.08.19, 11:38
Nye digitale platforme åbner en vifte af muligheder, og fremtidens arbejdsmarked kan blive sindssygt spændende. Men for at det skal blive så spændende som muligt for os, der udfører arbejdet, er det vitalt, at vi tager det organiserede arbejdsmarked med ind på det nye digitale arbejdsmarked. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.08.19, 17:32
Vi er ikke så langt, at der i dag er et decideret tredje arbejdsmarked for LGBT+ personer lige nu, men hvis politikerne ikke handler snart og søsætter initiativer, må det altså ikke overraske nogen, hvis vi snart får et LGBT+ arbejdsmarked Læs mere
Af Nauja Lynge
16.08.19, 13:16
Tag rigsfællesskabet alvorligt, inden vi bliver til grin i hele verden. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
16.08.19, 11:23
Man aner jo aldrig om Trumps tale er det ene eller det andet Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
16.08.19, 09:04
Den politiske debat er nerven i demokratiet. De opgaver, der skal løses for Danmark, er som oftest komplicerede og kræver både debat og omtanke. Læs mere