Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jeg vil stadig være sygeplejerske, men …

Jeg har hørt folk sige, at sygeplejersker ikke skal tale deres fag ned. Det synes jeg simpelthen er en fej påstand.

Der manglede ikke advarsler, den dag jeg fortalte, at jeg ville uddanne mig til sygeplejerske. Om højt arbejdstempo, ringe løn og alt for lidt frihed.

Det er tre år siden nu. Lønnen er i mellemtiden steget med et lille nøk, men resten er blevet værre. Samtidig taler alle partierne i Folketinget om behovet for at uddanne flere sygeplejersker. Men hverdagen på mange af landets hospitaler og på uddannelserne spænder ben.

Forleden så jeg dokumentaren ”Jeg svigter mine patienter” på DR. Her løb sygeplejersken Stine rundt på akutmodtagelsen i Køge og gjorde en beundringsværdig indsats. Men vi mødte også nogle af mine medstuderende. En af de sygeplejerskestuderende sagde lige ud, at hun aldrig ville arbejde på et hospital. Sådan har alle det ikke, men jeg tror, tanken har strejfet de fleste. Min oplevelse er, at mange overvejer at skifte uddannelse, mens andre vil bruge sygeplejerskeuddannelsen til andet end sygepleje. Og så er der alle dem, der hænger i og vil være sygeplejersker, men som kræver ordentlige arbejdsvilkår. Sådan har jeg det.

Jeg vil gerne have mulighed for at give patienterne den behandling, de fortjener.

Jeg bliver vred, når jeg møder endnu en sygeplejerske, som er gået ned med stress. Det er nemlig grundlæggende sådan, at sundhedspersonalet betaler prisen for manglende politiske prioriteringer på sundhedsområdet. Det er dybt urimeligt. Flere sygeplejersker er begyndt at råbe op om forholdene på deres arbejdspladser. De fortæller om en hverdag, hvor man slider en hel dag uden pauser. De fortæller om frygten for at begå fatale fejl, når opgaverne er mange, og tiden knap.

Der er nogle, der bliver provokerede af opråbene. Jeg har hørt folk sige, at sygeplejersker ikke skal tale deres fag ned. De skræmmer de unge væk og taler dårligt om sygeplejerskefaget. Det synes jeg simpelthen er en fej påstand. Arbejdspres, stresssygemeldinger og travlhed er ikke kommet, fordi nogle sygeplejersker har talt om det. De taler om det, fordi det er virkeligheden. Det er fint, at alle politiske partier har et mål om at uddanne flere sygeplejersker. Men det sker ikke, medmindre der sker forandringer. Sygeplejerskeuddannelsen optager for få studerende, og samtidig falder hver fjerde fra undervejs. Det er selvfølgelig for mange.

En af de årsager, der ofte bliver nævnt, er ”praksischokket”. Det henviser til et fagligt chok og en grundlæggende tvivl, som mødet med virkeligheden på sygehusene kan give de sygeplejerskestuderende. Resultatet er frafald. Det er umuligt helt at undgå. Nogle studerende har en rosenrød forestilling om, hvad en sygeplejerske laver, og andre indser, at de slet ikke bryder sig om at være så tæt på syge mennesker. De stopper selvfølgelig. Mødet med en presset sundhedsvirkelighed får mange til at tænke sig om en ekstra gang. F.eks. når man står alene med meget syge patienter med en halv sygeplejerskeuddannelse i rygsækken og ikke ved, hvad man skal gøre. Eller når man føler, man står i vejen, mens alle har travlt, og man alligevel bliver nødt at spørge, om man giver en patient den rigtige medicin. Det er oplevelsen af, at det, der står i lærebøgerne om god sygepleje, er der bare ikke tid til.

Sygeplejerskeuddannelsen er sat i et budgetmæssigt krydspres af den nuværende regering. For mens 42 pct. af uddannelsen foregår i praktik på hospitaler og kommuner, er resten på skolerne. På sygeplejerskeuddannelsen kommer man frem til 2022 til at spare, hvad der svarer til et helt semester. Det er et halvt års læring og erfaring. Vi har brug for flere sygeplejersker på vores hospitaler og i kommunerne. Det kan de fleste blive enige om. Jeg tror bare kun, at det lykkes, hvis flere sygeplejerskestuderende kan se et langt og godt arbejdsliv i sundhedsvæsnet. Det kræver, at tiden til omsorg og faglighed kommer tilbage.

Jeg vil stadig gerne være sygeplejerske, men jeg vil også have mulighed for at give patienterne den behandling, de fortjener. Og jeg vil ikke være vidne til, at mine kolleger bliver presset, til de ikke kan mere.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er folketingsmedlem for SF, valgt i Vestjyllands storkreds, og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende (orlov) og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe Munk kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj. Privat bor hun på Fur.
Seneste blogs
Af Jens Kindberg
05.12.19, 22:40
Det kan ændres med et politisk holdningsskift. Læs mere
Af Signe Munk
05.12.19, 14:30
Det kniber fortsat med at tage ansvar for den globale opvarmning. Den rammer ikke de største syndere hårdest – tværtimod. Og på COP 25 skal de rigeste lande igen holdes op på løfter om at spytte i bøssen. Læs mere
Af Harun Demirtas
05.12.19, 14:13
Jeg væmmes over de politikere, der sætter sig imod, at vi hjælper afviste udlændinge - bare fordi de er dem, de er. Og selv om mange frivillige er villige til at hjælpe. Læs mere
Af Nauja Lynge
04.12.19, 11:24
Vi har ikke brug for flere hovsaløsninger, som ikke indeholder andet end en ommøblering af dækstolene på Titanic. Læs mere
Af Rune Lund
04.12.19, 09:59
Hvor er det skønt, at vi er sluppet af med den borgerlige regering! Læs mere
Af Isabella Arendt
04.12.19, 08:22
1 pædagog mere for hvert 185. barn. Det er en ommer, SF. Det er en ommer, kære regering. At ville være børnenes statsminister er en titel, man skal fortjene – i børnehøjde – ikke et slogan, man kan lyve om i valgkampen. Læs mere
Af Alex Vanopslagh
03.12.19, 20:38
Denne finanslov gør velfærden dyrere under påskud af at hjælpe borgerne. Men allerede til næste års finanslov - og de mange, der kommer efter - vil vi opleve, at velfærden stadig er utilfredsstillende trods de øgede antal milliarder. Kuren mod den evige fordyrelse af den offentlige sektor er mere frit valg, mindre bøvl og bureaukrati, mere tillid og meget mere konkurrence. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
03.12.19, 20:12
At sige andet end at det er en udskiftning af befolkningen, når næsten to-tredjedele af indbyggerne i svenske Botkyrka har udenlandsk baggrund er konspiratorisk. Læs mere
Af Utku H. Güzel
03.12.19, 19:52
Hvorfor ødelægge planen, når den hvide mand allerede har opdelt verden imellem sig? Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
03.12.19, 15:47
Dansk politi oplever allerede konsekvenserne - og det bliver kun værre Læs mere