Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jeg kan et ord, som kan skræmme de fleste mænd væk

Feminister hader ikke mænd. Feminister er ikke skidesure. Feminister tænker ikke kun på kvinder.

Der er et ord, som kan skræmme de fleste mænd væk. Og mange kvinder får også et opgivende åh-nej-hvorfor-sagde-du-nu-det-blik i øjnene. Det sker, hvis du siger: »Jeg er feminist«. Så tager de fleste en dyb indånding. Det er ærgerligt, men det er virkeligheden, som jeg oplever den.

Jeg siger højt, at jeg er feminist, men jeg ved også, at det altid kræver en forklaring. For mig er feminisme et frihedsprojekt, som handler om ligestilling mellem kønnene. Men desværre oplever jeg ofte, at ordet nærmere får manges tanker hen på kvinder, der bekæmper mænd. Eller på sure feminister, der raser mod verden. Det er nogle ærgerlige stereotyper, som ligestillingsdebatten ikke er tjent med. Så lad mig slå fast. Feminister hader ikke mænd. Feminister er ikke skidesure. Feminister tænker ikke kun på kvinder.

Debatten om feminisme er ofte skinger. Og jeg tror, det får mange til at bakke ud af debatten eller benægte, at de er feminister, bare for at få fred. Og det bliver desværre en barriere for at tage den saglige debat. Det er måske også derfor, ligestillingen på områder som lønudvikling, pension, barselsfordeling og samfundsmæssige topposter i mange år har stået bomstille.

Men der er masser af grunde til at tage en ordentlig debat. For selv om Danmark gudskelov ikke er Saudi-Arabien på ligestillingsfronten, så er vi ikke totalt ligestillede. Og her snakker jeg ikke om, at landsholdet ikke må råbe store patter, at vi skal have kønsneutrale lyskryds eller at vi skal mene, at køn bare er en samfundsmæssig konstruktion. Nej.

Blog: Jeg er feminist og fodboldspiller, og det går nok at synge om store patter

Jeg taler om ligeløn. Om retten til at være dygtig uden blive kaldt en tolvtalspige eller karrierekvinde. En ordentlig lovgivning for ofre for voldtægt. Ret til at fædre kan få mere barsel med deres børn. Bedre rettigheder for mænd i familiesager. Opgør med religiøse tolkninger, der placerer kvinder i et underdanigt forhold til mænd.

Et arbejdsmarked, som er reelt ligestillet, er for mig særligt afgørende. Vores arbejde er nøglen til frihed. Og det er farvet af køn. Overordnet set er kvinder bagud på løn og muligheder for topposter sammenlignet med mænd. Der er en kønsmæssig lønforskel mellem mænd og kvinder på syv pct., når man tager højde for uddannelse, branche og erfaring. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Og når man ser på topstillinger i Danmark, er pladserne oftest fyldt ud af mænd. Der er 1,6 gange så stor sandsynlighed for, at en mand bliver topleder, som der er for en kvinde. Og det har ikke ændret sig de seneste seks år.

Jeg siger højt, at jeg er feminist, men jeg ved også, at det altid kræver en forklaring.

Men det er ikke kun kvinder, som bliver ramt af et skævt arbejdsmarked. Det er også mændene. Når mænd kun har ni pct. af barslen i gennemsnit, så mister mange mænd muligheden for vigtige oplevelser med deres børn. Men mænd bliver også begrænset på andre måder. Lad mig også give et lille eksempel fra mit eget liv. Jeg uddanner mig til sygeplejerske. Et fag som kvinder i flere hundrede år har formet. Det har mærket både lønnen og forståelsen af faget.

I dag er 3,5 pct. af sygeplejersker mænd. I mine øjne ville det være fedt med flere mandlige sygeplejersker. Italien har f.eks. 25 pct. mænd i sygeplejen. Men hvorfor har udviklingen ikke rykket sig siden 1978? Jeg tror, årsagen skal findes i, at samfundet f.eks. ser omsorg som en særlig kvindelig egenskab. Og hvis en mand vælger at være sygeplejerske, så må det jo nødvendigvis også betyde, at han er homoseksuel. Det er jo absurd. Men det er desværre stereotypen.

Og så tænker du måske, at det er ligegyldigt, om der kommer flere mandlige sygeplejersker. Men pointen er større end det. Det handler om, at ligestillingen gavner det simple forhold, at man kan gøre det, man har lyst til, og ikke bare det, der er tradition for. Og det gavner både mænd og kvinder.

Feminismen er altså for frihed og lighed. Ikke for at undertrykke nogen, hverken mænd eller kvinder.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er folketingsmedlem for SF, valgt i Vestjyllands storkreds, og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende (orlov) og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe Munk kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj. Privat bor hun på Fur.
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
18.10.19, 14:19
Der hvor kvaliteten er lav, kan højere normeringer forstærke den ringe kvalitet Læs mere
Af Anna Thygesen
18.10.19, 11:00
Religion skal ikke fylde mere end nu, og hvis vi skal til at vurdere, hvornår en eller anden udtalelse er religionskritik eller ej, så ender vi på en glidebane. Læs mere
Af Utku H. Güzel
18.10.19, 07:02
Hvor meget ved vi egentlig om konflikten, udover det mainstream-medierne fortæller os? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.10.19, 20:38
Nej, selvfølgelig ikke, men derfor kan hun godt vise tegn på mere sund fornuft end de sidste fem statsministre tilsammen. Læs mere
Af Isabella Arendt
17.10.19, 16:24
Hver gang man definerer noget, så putter man det i en kasse, lukker låget på kassen og skærer det væk, som måtte stikke udenfor i sprækkerne. Læs mere
Af Mathias U. Vinholt
17.10.19, 15:20
Selvom der er fuld blus på arbejdsmarkedet, kan vi så se hinanden i øjnene og påstå, at fællesskabet er klar til at gribe os, hvis dampen går af kedlerne? Læs mere
Af Andreas Høstgaard Poulsen
16.10.19, 21:47
Tyrkiet og USA splitter NATO-alliancen fra hinanden. Dette understreger behovet for et stærkere europæisk samarbejde, som kan gøre EU mere uafhængig af NATO. Læs mere
Af Nauja Lynge
16.10.19, 21:15
Han ser Rigsfællesskabet, Canada og Norge som modvægt til uhindret stormagtskonkurrence. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
16.10.19, 18:56
Religionsfrihed og religionskritik er to sider af samme sag. Læs mere
Af Søren Gade
16.10.19, 17:00
Vi er blevet så trygge, at nogle bliver unaturligt skeptiske over for vaccination og fokuserer på bivirkninger i stedet for effekten. Læs mere