Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Løkke fremtvinger centralisering igen

Jeg har ingen tiltro til Lars Løkke, når han taler om det nære sundhedsvæsen. Vi har jo set det før. Løkke snakker om at bringe alting tættere på borgerne, men virkeligheden bliver det stik modsatte. Han var arkitekten bag strukturreformen i 2007, som blev præsenteret som »en enkel offentlig sektor tæt på borgerne«. Men i virkeligheden dækkede det over betydelig centralisering i de år, der fulgte.

Siden 2007 er der blevet 20 sygehuse færre, og samtidig er fire ud af ti politistationer lukket. Samtidig oprettede Løkke storkommuner, som tog politikerne længere væk fra borgerne. Det skal ikke gentage sig. Men desværre giver Løkkes forslag til en sundhedsreformen mig bange anelser.

Jeg blev selv valgt til byrådet i 2009 i Viborg. Kommunen havde 90.000 borgere og var en sammenlægning af fem og en halv kommune. En mastodont. Forventningen var stordriftsfordele, når man byggede en kæmpe kommune, men overordnet set er det svært at dokumentere. Faktisk viser en større undersøgelse fra KORA, at der ikke er systematiske økonomiske effekter af kommunesammenlægningerne.

Til gengæld er der siden 2007 lukket folkeskoler, politistationer, sygehuse og plejehjem på stribe. Og der er færre kommuner i dag end for tyve år siden, hvor man kan tage en kort eller mellemlang uddannelse. Samtidig oplever alt for mange danskere, at den velfærdsstat, de også bidrager til, er rykket længere væk.

Regeringen vil nu nedlægge regionsrådene og bytte dem ud med et embedsmandsstyre. Samtidig vil de oprette en række meget store sundhedsfællesskaber, hvor borgmestre skal tovtrække om sundhedsopgaver. Det tyder ikke ligefrem på et opgør med centraliseringen.

Der er selvfølgelig flere årsager til centraliseringen. De to væsentlige grunde er efter min overbevisning en stram økonomisk ramme til velfærden kombineret med en tyrkertro på besparelser gennem stordriftsfordele og de strukturmæssige omlægninger, som kom med strukturreformen i 2007.

Det er svært at forestille sig, at centraliseringen vil stoppe med sundhedsreformen. Sygehusområdet er de sidste ti år blevet centraliseret. Der er lukket 20 sygehuse rundt om i Danmark, og flere er planlagt, når supersygehusene står helt færdige. Det positive er, at vi har fået er en topfaglig specialisering og kraftcentre rundt om i Danmark, men meget kan dog stadig løses lokalt. Derfor har kommunerne også opbygget og udbygget de lokale sundhedshuse.

Men hvis man nedlægger regionerne, vil staten så have samme interesse i at bevare et lokalt sygehus, som et regionsråd har? I Silkeborg har borgerne f.eks. kæmpet i regionsrådet i mange år, for at sygehuset kan overleve.

Man kan godt forsøge at erstatte de mistede offentlige arbejdspladser, men selv om jeg er enig i udflytningen af statslige arbejdspladser, så er det ikke nok. At tro at det fikser centraliseringen, det er at stikke sig blår i øjnene. Udfordringen er større, og regeringen modarbejder sig selv. De massive nedskæringer på uddannelsessektoren betyder lige nu fyringer af mange undervisere rundt om i landet.

Nogle mener, at centraliseringen og urbaniseringen er uundgåelige. Folk flytter mod de større byer, og sådan er det. Det er jeg uenig i. Danmark er det mest centraliserede land i Nordeuropa, og det påvirker, hvor folk bosætter sig. Urbaniseringen er da også langt større i Danmark end f.eks. Norge. I Norge har man fortsat mange mindre kommuner, og man har ført en aktiv landdistriktspolitik.

Centraliseringen har altså skubbet på urbaniseringen, og den er så blevet brugt som begrundelse for mere centralisering. Det mønster skal vi bryde nu, og det første skridt er at bibeholde regionsrådene og det regionale demokrati. Næste skridt er at udvide demokratiet, oprette flere nære velfærdstilbud og fordele de statslige arbejdspladser bedre rundt i landet.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er folketingsmedlem for SF, valgt i Vestjyllands storkreds, og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende (orlov) og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe Munk kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj. Privat bor hun på Fur.
Seneste blogs
Af Signe Munk
22.08.19, 14:05
Især unge i udsatte positioner bliver ofre for kviklånene. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
21.08.19, 22:11
Af Rune Lund
21.08.19, 14:31
Der er masser af penge at hente til velfærd og grøn omstilling uden at brandbeskatte den almindelige dansker. Læs mere
Af Mikael Jalving
21.08.19, 10:24
Udlændingespørgsmålet er det eneste sted, hvor debatten er løssluppen. Alt andet lukkes ned. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.08.19, 10:12
Danmark tager ikke rollen som arktisk stat alvorlig. Derfor lever fantasier om køb af Grønland i bedste velgående. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.08.19, 17:35
De politisk korrekte må jo ligefrem sukke efter hvid identitetspolitik. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
20.08.19, 16:02
Indenfor rigsfællesskabet kan vi hjælpe hinanden i stedet for at sælge hinanden Læs mere
Af Nauja Lynge
20.08.19, 10:44
Den ene går gennem rigsfællesskabet. Det andet - et reelt køb kan kun ske efter Grønlands løsrivelse. Læs mere
Af Martin Ågerup
20.08.19, 09:32
DR har kun øje for en socialistisk fortælling om omfordeling Læs mere