Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Lad os nu give kvinder reel ligestilling i folkekirken

Når vi taler om demokratiske grundprincipper som ligestilling, så har religionen vigepligt for demokratiet.

Jeg er medlem af folkekirken, og jeg er feminist. Kan vi blive enige om, at det er på tide, at vi dropper folkekirkens fripas til at forskelsbehandle kvinder og mænd? For sådan et har folkekirken faktisk.

For nylig lavede Jyllands-Posten en undersøgelse blandt kvindelige præster i Danmark. Den viste, at hver fjerde kvinde følte sig diskrimineret pga. deres køn. Det er langt ude i en folkekirke, hvor vi har haft kvindelige præster siden 1948. Men folkekirken er speciel.

Folkekirken har nemlig en dispensation for ligebehandlingsloven. Den giver menighedsråd mulighed for at sortere kvindelige ansøgere til præsteembeder fra pga. deres køn, hvis de kan tilføje en teologisk begrundelse. Det må man ikke på nogen anden arbejdsplads i Danmark.

Den danske folkekirke er en institution med en særlig position i samfundet, en tradition for forskellighed, og den er en del af den danske kulturarv. Det skal vi værne om, men det gør ikke folkekirken urørlig.

Så længe det er Folketinget, der sætter rammerne for folkekirken, og så længe præster er statsansatte, skal vi kræve, at folkekirken fungerer på grundlæggende demokratiske værdier. Det gælder også ligestilling. Jeg er med på, at vi ikke kan tvinge konservativt religiøse mennesker til at bakke op om ligestilling. Men vi kan lade være med at understøtte det som stat.

Jeg ved, at der er uvilje i mange teologiske kredse mod at fjerne dispensationen. Det er en sag med dilemmaer for religiøse mennesker. Men jeg kan ikke som politisk menneske vende det blinde øje til, at Folketinget giver folkekirken opbakning til at gøre kvinder mindre værd. Selv om jeg er troende.

Jeg hører flere, som mener, at folkekirken kan miste dele af dens bevægelser, hvis man ændrer loven. Det er få meget konservative dele af folkekirken, som tror på en tolkning af Bibelen, hvor kvinder ikke kan være præster.

Og det kan da godt være, at de mest konservative strømninger vil forlade folkekirken og oprette en frikirke, hvor de kan praktisere deres forstokkede tolkning af forholdet mellem kvinder og mænd. Men jeg vil ærligt talt hellere miste dem og måske til gengæld styrke danskernes generelle opbakning til folkekirken. For danskerne er i det store hele heldigvis for ligestilling, og når de ser en folkekirke, som forsvarer retten til diskrimination, så tror jeg, filmen knækker for de fleste. Det er i hvert fald min bedste fornemmelse.

Når vi har set nogenlunde konstant nedgang i, hvor mange der er medlem af folkekirken, er det værd at spørge sig selv, om retten til kønsdiskrimination er vejen frem, hvis man vil knække den kurve. Jeg tror det ikke.

Andre mener, at kulturændringen kommer af sig selv. Mænd, som ikke vil give hånd til kvindelige præster og opbakningen til en kvindefjendsk tolkning af Bibelen, er en uddøende race. Det grundlæggende spørgsmål er selvsagt, om man tror på den forventning. Jeg håber, de har ret. Men på den anden side har kvindelige præster været en del af folkekirken i 70 år, og jeg må bare konstatere, at diskriminationen endnu ikke er forsvundet. Så hvor længe skal vi vente?

Hvis Folketinget blander sig, er det så at blande politik og religion sammen? Ja, måske. Men det gør grundloven allerede, og virkeligheden er bare, at de to diskussioner er dybt filtret ind i hinanden i den offentlige debat i dag. Vi har en identitetspolitisk debat, som hele tiden fodres og udfordres af islam, kristendom og jødedom. Jeg slår hårdt til kvindeundertrykkelsen, når den stikker frem i konservative, muslimske kredse, så hvorfor skulle jeg holde mig tilbage, når det gælder min egen folkekirke? Jeg må sige, at jeg står måbende over for en højrefløj i dansk politik, som lovgiver om burkaer i ligestillingens navn, men som lader stå til, når kristendommen bruges til at gøre kvinder mindre værd.

For mig at se må det være sådan, at når vi taler om demokratiske grundprincipper som ligestilling, så har religionen vigepligt for demokratiet.


Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er folketingsmedlem for SF, valgt i Vestjyllands storkreds, og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende (orlov) og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe Munk kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj. Privat bor hun på Fur.
Seneste blogs
Af Jens Kindberg
05.12.19, 22:40
Det kan ændres med et politisk holdningsskift. Læs mere
Af Signe Munk
05.12.19, 14:30
Det kniber fortsat med at tage ansvar for den globale opvarmning. Den rammer ikke de største syndere hårdest – tværtimod. Og på COP 25 skal de rigeste lande igen holdes op på løfter om at spytte i bøssen. Læs mere
Af Harun Demirtas
05.12.19, 14:13
Jeg væmmes over de politikere, der sætter sig imod, at vi hjælper afviste udlændinge - bare fordi de er dem, de er. Og selv om mange frivillige er villige til at hjælpe. Læs mere
Af Nauja Lynge
04.12.19, 11:24
Vi har ikke brug for flere hovsaløsninger, som ikke indeholder andet end en ommøblering af dækstolene på Titanic. Læs mere
Af Rune Lund
04.12.19, 09:59
Hvor er det skønt, at vi er sluppet af med den borgerlige regering! Læs mere
Af Isabella Arendt
04.12.19, 08:22
1 pædagog mere for hvert 185. barn. Det er en ommer, SF. Det er en ommer, kære regering. At ville være børnenes statsminister er en titel, man skal fortjene – i børnehøjde – ikke et slogan, man kan lyve om i valgkampen. Læs mere
Af Alex Vanopslagh
03.12.19, 20:38
Denne finanslov gør velfærden dyrere under påskud af at hjælpe borgerne. Men allerede til næste års finanslov - og de mange, der kommer efter - vil vi opleve, at velfærden stadig er utilfredsstillende trods de øgede antal milliarder. Kuren mod den evige fordyrelse af den offentlige sektor er mere frit valg, mindre bøvl og bureaukrati, mere tillid og meget mere konkurrence. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
03.12.19, 20:12
At sige andet end at det er en udskiftning af befolkningen, når næsten to-tredjedele af indbyggerne i svenske Botkyrka har udenlandsk baggrund er konspiratorisk. Læs mere
Af Utku H. Güzel
03.12.19, 19:52
Hvorfor ødelægge planen, når den hvide mand allerede har opdelt verden imellem sig? Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
03.12.19, 15:47
Dansk politi oplever allerede konsekvenserne - og det bliver kun værre Læs mere