Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Tror regeringen, at den kan uddanne sygeplejersker på samlebånd?

Regeringen vil uddanne flere læger, sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter, imens den fortsat skærer i sundhedsuddannelsernes økonomi. Det holder altså ikke.

»Flere hænder og større arbejdsglæde,« lød det fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby for nylig, da hun præsenterede en ambition om at uddanne flere læger, sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter. Og det kan jeg da ikke være uenig i.

Det er vigtigt, at vi får flere sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter og læger, der kan skabe mere ro på og få tid til tryghed og omsorg for patienterne.

Derfor er det da også godt, at regeringen gerne vil øge optaget og skabe flere praktikpladser til sundhedsuddannelserne. Men det er vigtigt at huske på, at studerende ikke kommer på samlebånd.

Skal de studerende søge ind og blive en vigtig del af vores velfærdssamfund som sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter, kræver det, at der er ordentlige studieforhold og arbejdsvilkår. Ellers ser regeringen aldrig de mange offentligt ansatte, den lover i sin sundhedsreform. Derfor skal vi have fjernet omprioriteringsbidraget, altså de årlige nedskæringer på 2 pct., på sundhedsuddannelserne.

Vi skal også have ”flere hænder og større arbejdsglæde” ude på sundhedsuddannelserne.

Først i 2022 vil regeringen stoppe med at skære 2 pct. om året på blandt andet sosu-skolerne og sygeplejerskeuddannelserne. Det vil betyde, at man på sygeplejerskeuddannelsen frem til 2022 kommer til at spare, hvad der svarer til et helt semester. Det er et halvt års læring og erfaring. Det er ret meget.

Vi har oplevet nedskæringerne de seneste år og vil se flere i år. Professionshøjskolen på Sjælland planlægger i år at fyre cirka 35 ansatte, og på Københavns Professionshøjskole har man de seneste år fyret 200 undervisere. Og det rammer selvfølgelig også sygeplejerskeuddannelsen. Det giver større undervisningshold, mindre vejledning og ringere undervisning.

Mange studerende føler, at de mangler undervisning i medicin og lægemiddelhåndtering. Det er problematisk. Hvis sygeplejerskerne i højere grad fik nok undervisning, så ville vi også have en stærkere faglighed, når vi kommer ud at arbejde med vores fag. Det ville være trygt for os og for patienterne.

Desværre kommer alt for få igennem sygeplejerskeuddannelsen. Det er næsten hver fjerde studerende, der falder fra, inden de bliver færdiguddannet sygeplejerske. Man kunne undgå mange frafald ved at ville prioritere trivsel og kvalitet til de studerende. Det er jeg sikker på.

Over 40 pct. af sygeplejerskeuddannelsen består af praktik. Det er godt, men det kræver et ordentligt arbejdsmiljø ude på sygehusafdelingerne, plejehjemmene og hjemmesygeplejen. Det er svært at holde til det enorme arbejdspres, man bliver sat under som både studerende i praktikken og som færdiguddannet sygeplejerske. Derfor er der brug for flere ansatte på sygehusgangene og flere kliniske vejledere, som kan give sygeplejestuderende et godt og udbytterigt forløb i praktikkerne.

Vi skal både have ”flere hænder og større arbejdsglæde” ude på uddannelserne og i sundhedsvæsenet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er folketingsmedlem for SF, valgt i Vestjyllands storkreds, og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende (orlov) og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe Munk kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj. Privat bor hun på Fur.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
17.01.20, 22:04
Måske er det på tide at vise vores egen styrke – og måske er det, hvad han provokerer os til. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
17.01.20, 11:30
Jakob Ellemann-Jensens reaktion over for Kristian Jensen var nødvendig, for den tidligere næstformand har – igen – opført sig forbløffende illoyalt. Den eneste sejrherre er Mette Frederiksen. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.01.20, 15:16
Alle dømte er arabere, afghanere eller andre fra ikkevestlige lande. Læs mere
Af Søren Gade
16.01.20, 14:59
Den svenske EU-kommissær Ylva Johansson er stolt af den meget lempelige svenske asylpolitik. Jeg begriber ikke, hvordan hun kan få sig selv til at rose, hvad enhver kan se har været en fiasko. Det er derfor dybt bekymrende, at netop hun skal stå i spidsen for et nyt asylsystem i Europa Læs mere
Af Annika Smith
15.01.20, 12:58
Lad os droppe fløjkrigen og kæmpe for børnene sammen Læs mere
Af Nauja Lynge
15.01.20, 12:44
Kronprins Frederik er en vigtig ingrediens for sammenhængskraften i rigsfællesskabet. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.01.20, 09:57
Kirkegårdene skal være stillesteder og sansehaver i stedet for at tjene som støjende legepladser. Læs mere
Af Jens Kindberg
15.01.20, 07:22
Vælgerne ved, hvad De Konservative står for. Hos Venstre er man i fuld gang med at udvande borgerligheden. Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
14.01.20, 16:16
Politikere behøver ikke opfinde den dybe tallerken hvert nytår. Læs mere