Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Skal man tage piller for at kunne gå på arbejde?

Nedslidning på grund af hårdt fysisk arbejde er et stort problem.

Vi er vist alle enige om, at to Panodiler, når hovedpinen virkelig trykker, er på sin plads. Eller en Ipren, når knæet gør ondt efter fodbold. Det går også an. Men stærke smertestillende piller hver dag – den er ikke god. Desværre er det hverdagskost for mange danske lønmodtagere, at de må skylle et par piller ned med morgenkaffen for at komme igennem arbejdsdagen.

»PAS nu på din ryg. Du skal jo holde længe.« Det har jeg ofte hørt fra de ældre borgere, når jeg har bøjet mig ind over sygehussengen for at hjælpe dem. Så svarer jeg altid: »Ja, til jeg bliver 72 år.«

Selvom sygeplejersker ikke flytter på store betonstøbninger, så kan det godt trække i både skuldre og ryg, når man vender en ældre borger i sengen eller ude i borgernes hjem ofte må arbejde i skævvredne stillinger. Så jeg passer på min ryg, det bliver jeg nødt til. Som én, der født i 1990, så siger fremskrivningerne, at min pensionsalder er 72 år. Jeg har mange år på arbejdsmarkedet foran mig.

Vi skal sikre, at folk, som er nedslidte, kan forlade arbejdsmarkedet tidligere.

Jeg skal nok finde et job ved et hæve-sænke-skrivebord en dag, hvis det bliver helt skidt. Det kan man godt, når man uddanner sig til sygeplejerske. Men det kan andre ikke. Inden for plejefagene er sosu’er særligt fysisk belastede. Hele 40 pct. af FOA’s medlemmer har smerter i muskler og led hver eneste dag, viser en undersøgelse. Det er sosu’er, sygehjælpere, serviceassistenter. Og mange andre faglærte kunne nævnes. Et nyligt studie blandt bygningsarbejdere viste, at flere tog medicin hver dag for at udholde smerter i kroppen. Det var alt fra Panodiler til stærk gigtmedicin. Og hvert andet medlem af slagternes fagforening, NNF, har haft behov for behandling for smerter på grund af arbejdet inden for en periode på tre måneder.

Nedslidning på grund af hårdt fysisk arbejde er et stort problem.

Det må være åbenbart for de fleste, at en karriere ved hæve-sænke-skrivebord med en universitetsgrad ikke er det samme arbejdsliv, som en murer med et svendebrev og tyve tunge løft om dagen bestrider. Vi kan ikke være bekendt, at nogle danskere må slides ned til sokkeholderne af deres arbejde, og så ovenikøbet kan se frem til at gå opslidt på pension på samme tid som folk, der stadig har fysikken i orden. Piller er noget, vi giver, fordi folk er syge. Men slagterne, tømrerne og sosu’erne, de er ikke syge, de er nedslidte. Et hårdt arbejdsmiljø og en lav levealder blandes til en cocktail, der med de nuværende pensionsregler bliver til en kort pension, langt efter kroppen er brugt op.

Desværre er der ikke en løsning i dag. Pensionsalderen fremskrives, seniorførtidspensionen tildeles et fåtal, og efterlønnen er væk. Vil man vælge et arbejde med andet end møder og mails, så skal man vide, at det er med helbredet som indsats.

Ikke nok med at faglærte må slås med daglige smerter på arbejdspladsen, så lever mange også et kortere liv. De bliver syge og dør tidligere end akademikerne. Så tænker du måske, at det er de selv ude om. Det har ikke noget med arbejdet at gøre, at folk med en faglig uddannelse bliver mere nedslidte og på sigt syge. Det er et spørgsmål om livsstil. Hvem har ikke set en stilladsarbejder eller sosu’er, som stod og røg?

Men det har Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø testet for, når de har undersøgt betydningen af fysisk arbejde. Et studie har for eksempel vist, at blandt årsagerne til langvarigt sygefravær for faglærte og ufaglærte, så bunder 40 pct. af forklaringen i det fysiske arbejdsmiljø. Efter der er korrigeret for rygevaner, BMI og så videre.

Livsstil spiller en rolle. Men når alt det er sagt og gjort, pensionerer vi stadig folk, der er har gavnet fællesskabet med deres arbejdsliv, til et kort otium med en ødelagt krop. Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at lette det fysiske slid på arbejdspladsen. Det er ikke rimeligt, at bygningsarbejdere og sosu’er må tage piller for at kunne arbejde. Men vi skal også sikre, at folk, som er nedslidte, kan forlade arbejdsmarkedet med værdighed – også tidligere end dem med universitetsgrader.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er folketingsmedlem for SF, valgt i Vestjyllands storkreds, og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende (orlov) og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe Munk kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj. Privat bor hun på Fur.
Seneste blogs
Af Katrine Winkel Holm
18.09.19, 08:18
Venstrefløjen er imod, fordi det giver kvinder større frihed til at gå hjemme - så meget for venstrefløjens snak om kvinderettigheder Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
17.09.19, 19:38
Bliver vores ytringsfrihed reelt ødelagt, og hvorfor reagerer magthaverne ikke? Læs mere
Af Nauja Lynge
17.09.19, 13:35
Men både republikanerne og Trump har vist nødvendigheden af en mere ligeværdig stat, hvis rigsfællesskabet skal bevares. Læs mere
Af Isabella Arendt
17.09.19, 06:35
Tomater fra Spanien, grise fra Danmark, køer, der prutter, og den evige dårlige samvittighed, når det kommer til økologi. Vi aner jo faktisk ikke, hvad bæredygtighed er. Læs mere
Af Utku H. Güzel
16.09.19, 21:18
Vi bliver nemlig ikke betragtet som meget andet end arbejdskraft og forbrugere i dette system. Læs mere
Af Louis Jacobsen
16.09.19, 18:33
Der har været en del debat omkring en vikar i Københavns lufthavn og personens valg af fagforening. Ligesom det frie fagforenings valg er et faktum så er det også et faktum at dit frie valg kan have konsekvenser for alle muligt andre end dig selv. Læs mere
Af Harun Demirtas
15.09.19, 17:20
Mette Thiesens synspunkter siger meget mere om hendes falske kærlighed til Danmark, end det siger om mig og min danskhed Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
15.09.19, 13:45
Vi nærmer os hastigt en helt ny situation i Sverige. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.09.19, 11:30
Hvordan står det til med fagforeningsfriheden, Mette Frederiksen? Læs mere
Af Mikael Jalving
15.09.19, 07:00
En muterende virus spreder sig fra Silicon Valley og FN til danske universiteter. Den politiske korrekthed. Læs mere