Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvor ringe skal det være for at slippe for nedskæringer?

Jeg kan forstå, at regeringen endelig har fattet sympati for erhvervsskolerne.

I tre år har alle uddannelser i Danmark været underlagt omprioriteringsbidraget. Eller sagt på almindeligt dansk: Alle uddannelser har sparet 2 pct. om året på budgetterne. Det lyder umiddelbart ikke af meget. Men det er det. Sagen er nemlig den, at nedskæringerne på 2 pct. gentages i fem år. Vi har været igennem tre år allerede. Det kan mærkes. Vi får ringere uddannelser.

Nu vil VLAK-regeringen så fritage erhvervsskolerne for de årlige 2 pct.’s nedskæringer. Og jeg skal være den første til at sige, at det er en fremragende ide. Der har været og er for lidt respekt for de erhvervsfaglige uddannelser, og skolerne har haft for ringe økonomi. Det har betydet lærerfri timer og gamle maskiner. Vi har brug for dygtige danske faglærte. Tømrere, murere, industriteknikere. Regeringens løft af erhvervsskolerne kan selvfølgelig diskuteres, når de samtidig fratager skolerne et ekstra tilskud, hvilket betyder, at økonomien i sidste ende bliver dårligere i 2019.

Men alligevel så får jeg også lyst til at spørge; hvornår kvalificerer man sig til blive fritaget for nedskæringer på 2 pct. om året? Skal der være et særligt stort frafald på uddannelsen? Skal der være enormt få timer på uddannelsen, eller skal der være særlig stor efterspørgsel på det arbejdsmarked, man uddanner sig til?

Det er svært at finde pædagogiske argumenter for en mundtligt eksamen med seks personer på samme tid. Det handler om at spare penge.

Jeg går selv på sygeplejerskeuddannelsen. Den har præcis som alle andre været underlagt nedskæringer de seneste tre år, og det har udsigt til at fortsætte. Uddannelsen slås med et frafald på 24 pct. blandt de studerende, samtidig med at der slet ikke uddannes nok. Fremskrivninger viser, at der vil mangle 6.000 sygeplejersker i 2025. Men regeringen har stillet os i udsigt, at omprioriteringsbidraget fortsætter frem til 2022. Det betyder så, at man skærer sammenlagt en syvendedel af budgettet til min uddannelse, og i alt har vi syv semestre på sygeplejerskeuddannelsen. Altså sparer man, hvad der svarer til et semester. Det er altså ret voldsomt.

Spørger man de borgerlige, skal nedskæringerne ikke kunne mærkes på uddannelserne. Men det gør de. Som følge af besparelserne oplever vi studerende mangel på undervisning. Hele 75 pct. af de sygeplejestuderende mener for eksempel, at der mangler undervisning i medicin og lægemiddelhåndtering. Et andet eksempel er min egen eksamen sidste sommer. Her skulle alle studerende op i gruppeeksamener med grupper på op til seks personer. Det er svært at finde pædagogiske argumenter for en mundtlig eksamen med seks personer på samme tid. Det handler om at spare penge.

Der bliver også fyret undervisere. Allerede i 2016 varslede de danske professionshøjskoler nedlæggelser af 776 stillinger for at imødegå omprioriteringsbidraget, som på daværende tidspunkt stod til troende frem til 2020. Nedskæringer fortsætter nu to ekstra år. Og når omkring 70 pct. af skolernes udgifter går til ansatte, er det uundgåeligt, at der bliver sparet her. Det betyder færre undervisningstimer og ringere mulighed for sparring for os studerende på den ene eller anden måde. I forvejen er der stor forskel på økonomien for de forskellige sygeplejerskeuddannelser. Det er økonomisk billigere at drive de store uddannelsesinstitutioner, som ligger i storbyerne, i forhold til de mindre uddannelser i provinsen. Det har alle år betydet en stor forskel på timetal og undervisning. Men det bliver ikke bedre af, at regeringen sparer over hele linjen. Jeg kunne frygte, at de mindre uddannelsessteder derfor må lukke på sigt. Det er rigtig skidt, når vi samtidig har en ambition om et Danmark i balance, hvor der er gode uddannelser fra vest til øst.

Jeg kan forstå, at regeringen endelig har fattet sympati for erhvervsskolerne. Men hvornår bliver det andre uddannelsers tur til at slippe for nedskæringer? Hvor ringe skal det blive?

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er folketingsmedlem for SF, valgt i Vestjyllands storkreds, og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende (orlov) og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe Munk kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj. Privat bor hun på Fur.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
17.01.20, 22:04
Måske er det på tide at vise vores egen styrke – og måske er det, hvad han provokerer os til. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
17.01.20, 11:30
Jakob Ellemann-Jensens reaktion over for Kristian Jensen var nødvendig, for den tidligere næstformand har – igen – opført sig forbløffende illoyalt. Den eneste sejrherre er Mette Frederiksen. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.01.20, 15:16
Alle dømte er arabere, afghanere eller andre fra ikkevestlige lande. Læs mere
Af Søren Gade
16.01.20, 14:59
Den svenske EU-kommissær Ylva Johansson er stolt af den meget lempelige svenske asylpolitik. Jeg begriber ikke, hvordan hun kan få sig selv til at rose, hvad enhver kan se har været en fiasko. Det er derfor dybt bekymrende, at netop hun skal stå i spidsen for et nyt asylsystem i Europa Læs mere
Af Annika Smith
15.01.20, 12:58
Lad os droppe fløjkrigen og kæmpe for børnene sammen Læs mere
Af Nauja Lynge
15.01.20, 12:44
Kronprins Frederik er en vigtig ingrediens for sammenhængskraften i rigsfællesskabet. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.01.20, 09:57
Kirkegårdene skal være stillesteder og sansehaver i stedet for at tjene som støjende legepladser. Læs mere
Af Jens Kindberg
15.01.20, 07:22
Vælgerne ved, hvad De Konservative står for. Hos Venstre er man i fuld gang med at udvande borgerligheden. Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
14.01.20, 16:16
Politikere behøver ikke opfinde den dybe tallerken hvert nytår. Læs mere