Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

De taler om nærhed, men centraliseringen er i fuld gang

Pengene skal bruges klogt til at udbygge de nuværende sygehusene, ikke udhule dem.

Mens Christiansborgs politiske partier taler om nærhed i sundhedsvæsnet, går virkeligheden den modsatte vej. Et konkret eksempel er Region Midtjylland, hvor man står over for millionbesparelser, der vil betyde samling og centralisering af flere sygehusafdelinger, så folk skal køre endnu længere for behandling.

Selvom økonomiaftalen mellem regeringen og Danske Regioner giver regionen ekstra millioner, så rækker de ikke. Sygehusøkonomien er presset af udgifter til ny medicin, samtidig med at mange år med sparerunder har betydet, at sygehuspersonalet er skåret ind til benet. Helt konkret skal der nu spares op til 266 millioner over de næste to år på de midtjyske hospitaler. De penge kan groft sagt findes på to måder. Ved at afskedige sygehusansatte på mange afdelinger eller lægge nogle afdelinger sammen i kombination med fyringer. Det er den sidste model, som vælges, fordi sygehusafdelingerne generelt er sparet i bund.

Det kunne man se allerede under optakten til en mulig overenskomstkonflikt i foråret. Her kom det frem, at rigtig mange sygehusafdelinger ikke kunne mønstre et såkaldt nødberedskab, fordi de manglede fastansatte sygeplejersker og sosuer. Det betyder altså, at selv til det allermest nødvendige sygepleje og de allermest syge patienter, er der ikke bemanding til blandt det faste personale.

Det er selvfølgelig regionsrådspolitikernes ansvar at finde den mest skånsomme måde at fordele besparelser på. Men de er i en økonomisk spændetrøje fra regeringen og Folketinget med etårige økonomiaftaler og mange udgifter.
Så mens regeringen taler om nærhed i sundhedsvæsnet og Socialdemokratiet drømmer om ”nærhospitaler”, så foregår centraliseringen for fulde gardiner.

Vi har fået færre sygehuse og dermed større specialisering de seneste år. Det har givet mange gode resultater for patienterne. Så jeg drømmer ikke om at genskabe Kjellerup Sygehus eller få kommunehospitaler, jeg mener bare ikke, at vi bør have endnu færre sygehuse end i dag. Sygehusafdelingerne bør ikke centraliseres endnu mere, som besparelserne i Midtjylland vil betyde. Desværre er yderlig centralisering konsekvensen i fremtiden, hvis sparerunderne fortsætter.

Der er brug for handling. Også fra Christiansborg. Der skal både være mere robusthed i regionerne og bedre finansiering, så man for det første tager bedre højde for de flere behandlingskrævende ældre i fremtiden. For det andet skal der bedre greb om medicinudgifterne. Sidste år steg medicinudgifter med 524 mio. kr. Sådanne beløb har regionerne skulle finde i deres sygehusbudgetter år for år. For at lave langsigtede indsatser omkring prioritering af medicin bør regionerne have flerårige budgetter og bedre forskning i effekt og pris.

For det tredje skal regionerne bevares, og deres borgere skal have et reelt valg. Vil de helst have længere til sygehuset eller betale lidt mere i skat? Det skal ikke bestemmes på Slotsholmen i København. Regionerne skal selv kunne udskrive skat for at kunne vælge. Samtidig skal regionerne have flere opgaver, så det faktisk er muligt at prioritere imellem andet end akutte patienter, syge eller mindre syge patienter.

For det fjerde skal der være en klarere prioritering i sygehusvæsnet. Når Socialdemokratiet vil bruge 300 mio. kr. på nye nærhospitaler, risikerer man at bruge pengene forkert. Der skal ikke oprettes et parallelt sygehusvæsen, hvor man kan lave knæoperationer hist og her. Men vi skal skabe et mere sammenhængende sundhedsvæsen, hvor der bliver en bedre kobling mellem de lokale sundhedshuse, akutteams og hospitalerne.

Nærhed i sundhedsvæsnet er vigtigt. Og det koster penge. Derfor skal pengene bruges klogt til at udbygge de nuværende sygehusene, ikke udhule dem.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er næstformand i SF og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er spidskandidat for SF i Vestjyllands storkreds til folketingsvalget. Hun er sygeplejerskestuderende og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
20.11.18, 13:19
Det er for længst en kendsgerning, medmindre noget andet sker. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.11.18, 13:04
Oplevelser og indtryk fra en uge i det forvandlede Danmark. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.11.18, 11:16
Vi kan ikke gamble med sikkerheden for hele den danske stat med en motor drevet af offentlig forvaltning for udenlandske midler, og på ordre fra Kina. Læs mere
Af Harun Demirtas
19.11.18, 16:12
Det er skræmmende, at nogen synes, en sygeplejerske er en landsforræder, fordi hun hjælper mennesker, der er på flugt fra krig, fattigdom og død. Men også det, at der er mennesker med dette forfærdelige menneskesyn i Danmark. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.11.18, 13:15
Efterskolerne byder på et helt særligt fællesskab Læs mere
Af Anders Vistisen
19.11.18, 11:01
Det er slut med dansk selvbestemmelse over danske velfærdsydelser. Bliver i stedet styret fra Bruxelles. Læs mere
Af Nauja Lynge
19.11.18, 07:26
Det sker formodentlig, for at kinesisk mineprojekt kan omgås Unesco-regler. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
18.11.18, 18:25
Vores politikere kender godt til problemerne, men de er ramt af en infantil frygt for at blive upopulær iblandt de pæne og virkelighedsfjerne i EU, men også herhjemme. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.11.18, 16:08
Hvorfor Macron og Merkel er livsfarlige for Europa Læs mere
Af Nauja Lynge
18.11.18, 14:21
Menneskerettigheder er en menneskeskabt konstruktion, som ikke er tilpasset nutidens udfordringer. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her