Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

De taler om nærhed, men centraliseringen er i fuld gang

Pengene skal bruges klogt til at udbygge de nuværende sygehusene, ikke udhule dem.

Mens Christiansborgs politiske partier taler om nærhed i sundhedsvæsnet, går virkeligheden den modsatte vej. Et konkret eksempel er Region Midtjylland, hvor man står over for millionbesparelser, der vil betyde samling og centralisering af flere sygehusafdelinger, så folk skal køre endnu længere for behandling.

Selvom økonomiaftalen mellem regeringen og Danske Regioner giver regionen ekstra millioner, så rækker de ikke. Sygehusøkonomien er presset af udgifter til ny medicin, samtidig med at mange år med sparerunder har betydet, at sygehuspersonalet er skåret ind til benet. Helt konkret skal der nu spares op til 266 millioner over de næste to år på de midtjyske hospitaler. De penge kan groft sagt findes på to måder. Ved at afskedige sygehusansatte på mange afdelinger eller lægge nogle afdelinger sammen i kombination med fyringer. Det er den sidste model, som vælges, fordi sygehusafdelingerne generelt er sparet i bund.

Det kunne man se allerede under optakten til en mulig overenskomstkonflikt i foråret. Her kom det frem, at rigtig mange sygehusafdelinger ikke kunne mønstre et såkaldt nødberedskab, fordi de manglede fastansatte sygeplejersker og sosuer. Det betyder altså, at selv til det allermest nødvendige sygepleje og de allermest syge patienter, er der ikke bemanding til blandt det faste personale.

Det er selvfølgelig regionsrådspolitikernes ansvar at finde den mest skånsomme måde at fordele besparelser på. Men de er i en økonomisk spændetrøje fra regeringen og Folketinget med etårige økonomiaftaler og mange udgifter.
Så mens regeringen taler om nærhed i sundhedsvæsnet og Socialdemokratiet drømmer om ”nærhospitaler”, så foregår centraliseringen for fulde gardiner.

Vi har fået færre sygehuse og dermed større specialisering de seneste år. Det har givet mange gode resultater for patienterne. Så jeg drømmer ikke om at genskabe Kjellerup Sygehus eller få kommunehospitaler, jeg mener bare ikke, at vi bør have endnu færre sygehuse end i dag. Sygehusafdelingerne bør ikke centraliseres endnu mere, som besparelserne i Midtjylland vil betyde. Desværre er yderlig centralisering konsekvensen i fremtiden, hvis sparerunderne fortsætter.

Der er brug for handling. Også fra Christiansborg. Der skal både være mere robusthed i regionerne og bedre finansiering, så man for det første tager bedre højde for de flere behandlingskrævende ældre i fremtiden. For det andet skal der bedre greb om medicinudgifterne. Sidste år steg medicinudgifter med 524 mio. kr. Sådanne beløb har regionerne skulle finde i deres sygehusbudgetter år for år. For at lave langsigtede indsatser omkring prioritering af medicin bør regionerne have flerårige budgetter og bedre forskning i effekt og pris.

For det tredje skal regionerne bevares, og deres borgere skal have et reelt valg. Vil de helst have længere til sygehuset eller betale lidt mere i skat? Det skal ikke bestemmes på Slotsholmen i København. Regionerne skal selv kunne udskrive skat for at kunne vælge. Samtidig skal regionerne have flere opgaver, så det faktisk er muligt at prioritere imellem andet end akutte patienter, syge eller mindre syge patienter.

For det fjerde skal der være en klarere prioritering i sygehusvæsnet. Når Socialdemokratiet vil bruge 300 mio. kr. på nye nærhospitaler, risikerer man at bruge pengene forkert. Der skal ikke oprettes et parallelt sygehusvæsen, hvor man kan lave knæoperationer hist og her. Men vi skal skabe et mere sammenhængende sundhedsvæsen, hvor der bliver en bedre kobling mellem de lokale sundhedshuse, akutteams og hospitalerne.

Nærhed i sundhedsvæsnet er vigtigt. Og det koster penge. Derfor skal pengene bruges klogt til at udbygge de nuværende sygehusene, ikke udhule dem.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er folketingsmedlem for SF, valgt i Vestjyllands storkreds, samt næstformand i SF og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe Munk kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj.
Seneste blogs
Af Jens Kindberg
24.06.19, 21:59
I hvert fald ikke hvis man satser på nytænkning. Læs mere
Af Martin Ågerup
24.06.19, 15:51
Se hvad du kunne spare, hvis din kommune passede bedre på dine penge. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
23.06.19, 17:16
Et studie i journalistisk ukyndighed og det åbenlyse had, der strømmer én i møde fra visse repræsentanter fra dansk presse. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.06.19, 05:00
Vi bør vælge nationalisme som rettesnor frem for mere universalisme og imperialisme. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.06.19, 18:04
I dag fejres 10 års selvstyre på Grønlands Nationaldag eller 40 års fallit. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
21.06.19, 11:05
Legen i rød stue virker mere og mere umoden og uprofessionel. Læs mere
Af Nauja Lynge
19.06.19, 23:01
I loven er indbygget det, der kan indkaldes et tvistnævn, til at afgøre om selvstyreloven er hævet over grundloven. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.06.19, 21:40
DR synes ikke at være pjattede med at bringe velargumenterede udsagn fra nationalkonservative. Læs mere
Af Nauja Lynge
18.06.19, 12:35
Udenfor lynede og tordnede det. Der var høj og intens stemning i de "morderiske" telte. Læs mere