Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

De taler om nærhed, men centraliseringen er i fuld gang

Pengene skal bruges klogt til at udbygge de nuværende sygehusene, ikke udhule dem.

Mens Christiansborgs politiske partier taler om nærhed i sundhedsvæsnet, går virkeligheden den modsatte vej. Et konkret eksempel er Region Midtjylland, hvor man står over for millionbesparelser, der vil betyde samling og centralisering af flere sygehusafdelinger, så folk skal køre endnu længere for behandling.

Selvom økonomiaftalen mellem regeringen og Danske Regioner giver regionen ekstra millioner, så rækker de ikke. Sygehusøkonomien er presset af udgifter til ny medicin, samtidig med at mange år med sparerunder har betydet, at sygehuspersonalet er skåret ind til benet. Helt konkret skal der nu spares op til 266 millioner over de næste to år på de midtjyske hospitaler. De penge kan groft sagt findes på to måder. Ved at afskedige sygehusansatte på mange afdelinger eller lægge nogle afdelinger sammen i kombination med fyringer. Det er den sidste model, som vælges, fordi sygehusafdelingerne generelt er sparet i bund.

Det kunne man se allerede under optakten til en mulig overenskomstkonflikt i foråret. Her kom det frem, at rigtig mange sygehusafdelinger ikke kunne mønstre et såkaldt nødberedskab, fordi de manglede fastansatte sygeplejersker og sosuer. Det betyder altså, at selv til det allermest nødvendige sygepleje og de allermest syge patienter, er der ikke bemanding til blandt det faste personale.

Det er selvfølgelig regionsrådspolitikernes ansvar at finde den mest skånsomme måde at fordele besparelser på. Men de er i en økonomisk spændetrøje fra regeringen og Folketinget med etårige økonomiaftaler og mange udgifter.
Så mens regeringen taler om nærhed i sundhedsvæsnet og Socialdemokratiet drømmer om ”nærhospitaler”, så foregår centraliseringen for fulde gardiner.

Vi har fået færre sygehuse og dermed større specialisering de seneste år. Det har givet mange gode resultater for patienterne. Så jeg drømmer ikke om at genskabe Kjellerup Sygehus eller få kommunehospitaler, jeg mener bare ikke, at vi bør have endnu færre sygehuse end i dag. Sygehusafdelingerne bør ikke centraliseres endnu mere, som besparelserne i Midtjylland vil betyde. Desværre er yderlig centralisering konsekvensen i fremtiden, hvis sparerunderne fortsætter.

Der er brug for handling. Også fra Christiansborg. Der skal både være mere robusthed i regionerne og bedre finansiering, så man for det første tager bedre højde for de flere behandlingskrævende ældre i fremtiden. For det andet skal der bedre greb om medicinudgifterne. Sidste år steg medicinudgifter med 524 mio. kr. Sådanne beløb har regionerne skulle finde i deres sygehusbudgetter år for år. For at lave langsigtede indsatser omkring prioritering af medicin bør regionerne have flerårige budgetter og bedre forskning i effekt og pris.

For det tredje skal regionerne bevares, og deres borgere skal have et reelt valg. Vil de helst have længere til sygehuset eller betale lidt mere i skat? Det skal ikke bestemmes på Slotsholmen i København. Regionerne skal selv kunne udskrive skat for at kunne vælge. Samtidig skal regionerne have flere opgaver, så det faktisk er muligt at prioritere imellem andet end akutte patienter, syge eller mindre syge patienter.

For det fjerde skal der være en klarere prioritering i sygehusvæsnet. Når Socialdemokratiet vil bruge 300 mio. kr. på nye nærhospitaler, risikerer man at bruge pengene forkert. Der skal ikke oprettes et parallelt sygehusvæsen, hvor man kan lave knæoperationer hist og her. Men vi skal skabe et mere sammenhængende sundhedsvæsen, hvor der bliver en bedre kobling mellem de lokale sundhedshuse, akutteams og hospitalerne.

Nærhed i sundhedsvæsnet er vigtigt. Og det koster penge. Derfor skal pengene bruges klogt til at udbygge de nuværende sygehusene, ikke udhule dem.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er næstformand i SF og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er spidskandidat for SF i Vestjyllands storkreds til folketingsvalget. Hun er sygeplejerskestuderende og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj.
Seneste blogs
Af Christel Schaldemose
16.02.19, 10:03
Social dumping er en kæmpe udfordring i EU, derfor skal den også løses i EU. Der er gode tiltag på vej, men i Socialdemokratiet har vi flere svar på, hvordan vi bekæmper social dumping. Læs mere
Af Rune Lund
15.02.19, 22:02
Lønningerne for de store virksomheders topchefer fortsætter med at stikke helt af, mens arbejdsgiverne kræver løntilbageholdenhed for folk med almindelige lønninger. Der er brug for en millionærskat, der gør uhæmmet høje lønninger for landets erhvervselite mindre attraktive. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.02.19, 10:37
Sprogkravet kan dog ikke stå alene – heller ikke for danske læger. Men hvad med evnen til kommunikation og til at stille diagnose? Læs mere
Af Harun Demirtas
14.02.19, 14:49
Selv om bekymringer er vigtige, er vejen frem ikke at imødekomme uvidenheden med industrialisering af rekonstruktionen af mødomme. Det er ikke med blod, men med viden, vi skal vaske fordommene væk. Og et forbud er første skridt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
14.02.19, 13:24
Denne gang var det et alternativt venstrefløjsmedie, der viderebragte vildledende oplysninger. Læs mere
Af Anders Vistisen
14.02.19, 10:32
Medier lader sig bruge i propaganda for at fremhæve EU's lyksaligheder Læs mere
Af Naser Khader
14.02.19, 10:20
Til Abaz vil jeg sige: Find ud af, om du vil være politiker hos Det Radikale Venstre eller politiassistent. Ellers skaber du tvivl om politiets integritet. Læs mere
Af Casper Hedegaard
13.02.19, 14:31
I Danmark er blot 16 ud af 98 kommunaldirektører kvinder. Er det godt nok? Læs mere
Af Rune Lund
13.02.19, 13:11
Kan man forhindre klimaforandringerne? Kan det finansieres? Og kan det gøres socialt retfærdigt? Ja. Ja. Ja. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her