Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

DF’s klimabenægter er dybt uansvarlig

Den grønne omstilling er besværlig på den korte bane. Men livet på en overophedet planet er markant mere besværligt.

Skyerne er kommet tilbage på himlen, og termometeret viser ikke længere 30 grader. Så var debatten om de menneskeskabte klimaforandringer ikke bare en venstreorienteret dommedagsprofeti? Det er der tilsyneladende ledende politikere i dette land, som mener.

Dansk Folkepartis klimaordfører, Mikkel Dencker, kalder de menneskeskabte klimaforandringer for et trosspørgsmål. Forsøget på at undergrave alvoren af den klimakrise, vi allerede nu befinder os i, er intet mindre end et totalt fravær af politisk lederskab. Og fejt. Bare fordi sandheden er ubekvem, skal man ikke afvise den. Men det er da lettest at affeje fakta. For konsekvensen af, at menneskers levevis belaster kloden, er jo, at vi skal omlægge vores samfund. Og det er da ikke særlig sjovt.

Jeg vil da også selv helst fortsætte som hidtil. Den grønne omstilling er da besværlig på den korte bane. Men livet på en overophedet planet er bare markant mere besværligt. Og selv om denne sommers varme ikke i sig er et bevis for vedholdende klimaforandringer, så fik vi alle en forsmag på, hvad vi kan risikere meget mere af i fremtiden. Der måles nemlig både stigninger i koncentrationen af CO2 i atmosfæren og i klodens gennemsnitlige temperatur. Og det hænger sammen. Men klimabenægternes trick er netop at så tvivl om grundlaget for denne sammenhæng. Det gør Mikkel Dencker lige præcis ved at gøre sammenhængen til et ”trosspørgsmål” eller en teori. Forholder det sig sådan, kan det jo diskuteres. Derfor har vi med nogenlunde jævne mellemrum denne diskussion. Men at noget siges mange gange, gør det ikke mere korrekt.

CO2 i atmosfæren opvarmer jordoverfladen ved drivhuseffekten. Det er ikke en teori. Det blev påvist ved laboratorieforsøg allerede i 1860’erne. I tillæg hertil er der i tiden efter den industrielle revolution observeret, at stigningen i CO2 siden kommer før stigningen i temperatur. Det betyder altså, at vi har al mulig grund til at forvente, at vores høje CO2-udledninger bidrager til at øge opvarmningen fremover.

Så at menneskeskabt CO2-udledning øger den globale temperatur, er altså ikke en social konstruktion opfundet af venstrefløjen. Det er faktum.

Klimabenægtere og Mikkel Dencker påpeger dog, at der er uenighed blandt forskerne. Men bare for at få det på plads, så er 97 pct. af klimaforskerne enige om, at klimaforandringerne er menneskeskabte. Samtidig påviser rapporter fra de samlede klimaforskere i FN’s klimapanel igen og igen sammenhængen mellem menneskers CO2-belastning og klimaforandringerne.

Tænk, hvis den samme overmodige risikovillighed gjorde sig gældende inden for sundhedsområdet. Så kan man kun forestille sig, at mange kræftbehandlinger eller operationer ikke blev gennemført, for der er ofte diskussion om effekten. Men det sker jo ikke. Det ville rejse en kritisk læserbrevsstorm. Men klimaet har ikke nogen stemme, og de værste konsekvenser kan vi ikke se i morgen. Så i dag har det ikke nogen som helst konsekvens for Mikkel Dencker og andre klimabenægtere at gå rundt og flage deres ”men”. Derfor er denne position både uansvarlig og egoistisk.

Vi har grundlæggende heller ikke tid til at forsætte med at traske rundt i tvivlen. Det er en diskussion, vi må lade fortiden om. For tiden løber ganske enkelt fra os, klimaforandringerne tager til, og omkostningerne ved at modvirke dem stiger. I Paris-aftalen, fra 2015, blev verdens ledere heldigvis enige om at begrænse den globale temperaturstigning til maks. 2 grader og allerhelst 1,5 grader. Så nu er tiden ikke til snak, men til at holde snuden i sporet og sætte handling bag ordene. Her kommer efterårets klimaplan til at vise, hvem der tør handle på den ubekvemme sandhed, og hvem der vil gamble med vores fremtid.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er næstformand i SF og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er spidskandidat for SF i Vestjyllands storkreds til folketingsvalget. Hun er sygeplejerskestuderende og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj.
Seneste blogs
Af Christel Schaldemose
16.02.19, 10:03
Social dumping er en kæmpe udfordring i EU, derfor skal den også løses i EU. Der er gode tiltag på vej, men i Socialdemokratiet har vi flere svar på, hvordan vi bekæmper social dumping. Læs mere
Af Rune Lund
15.02.19, 22:02
Lønningerne for de store virksomheders topchefer fortsætter med at stikke helt af, mens arbejdsgiverne kræver løntilbageholdenhed for folk med almindelige lønninger. Der er brug for en millionærskat, der gør uhæmmet høje lønninger for landets erhvervselite mindre attraktive. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.02.19, 10:37
Sprogkravet kan dog ikke stå alene – heller ikke for danske læger. Men hvad med evnen til kommunikation og til at stille diagnose? Læs mere
Af Harun Demirtas
14.02.19, 14:49
Selv om bekymringer er vigtige, er vejen frem ikke at imødekomme uvidenheden med industrialisering af rekonstruktionen af mødomme. Det er ikke med blod, men med viden, vi skal vaske fordommene væk. Og et forbud er første skridt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
14.02.19, 13:24
Denne gang var det et alternativt venstrefløjsmedie, der viderebragte vildledende oplysninger. Læs mere
Af Anders Vistisen
14.02.19, 10:32
Medier lader sig bruge i propaganda for at fremhæve EU's lyksaligheder Læs mere
Af Naser Khader
14.02.19, 10:20
Til Abaz vil jeg sige: Find ud af, om du vil være politiker hos Det Radikale Venstre eller politiassistent. Ellers skaber du tvivl om politiets integritet. Læs mere
Af Casper Hedegaard
13.02.19, 14:31
I Danmark er blot 16 ud af 98 kommunaldirektører kvinder. Er det godt nok? Læs mere
Af Rune Lund
13.02.19, 13:11
Kan man forhindre klimaforandringerne? Kan det finansieres? Og kan det gøres socialt retfærdigt? Ja. Ja. Ja. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her