Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

DF’s klimabenægter er dybt uansvarlig

Den grønne omstilling er besværlig på den korte bane. Men livet på en overophedet planet er markant mere besværligt.

Skyerne er kommet tilbage på himlen, og termometeret viser ikke længere 30 grader. Så var debatten om de menneskeskabte klimaforandringer ikke bare en venstreorienteret dommedagsprofeti? Det er der tilsyneladende ledende politikere i dette land, som mener.

Dansk Folkepartis klimaordfører, Mikkel Dencker, kalder de menneskeskabte klimaforandringer for et trosspørgsmål. Forsøget på at undergrave alvoren af den klimakrise, vi allerede nu befinder os i, er intet mindre end et totalt fravær af politisk lederskab. Og fejt. Bare fordi sandheden er ubekvem, skal man ikke afvise den. Men det er da lettest at affeje fakta. For konsekvensen af, at menneskers levevis belaster kloden, er jo, at vi skal omlægge vores samfund. Og det er da ikke særlig sjovt.

Jeg vil da også selv helst fortsætte som hidtil. Den grønne omstilling er da besværlig på den korte bane. Men livet på en overophedet planet er bare markant mere besværligt. Og selv om denne sommers varme ikke i sig er et bevis for vedholdende klimaforandringer, så fik vi alle en forsmag på, hvad vi kan risikere meget mere af i fremtiden. Der måles nemlig både stigninger i koncentrationen af CO2 i atmosfæren og i klodens gennemsnitlige temperatur. Og det hænger sammen. Men klimabenægternes trick er netop at så tvivl om grundlaget for denne sammenhæng. Det gør Mikkel Dencker lige præcis ved at gøre sammenhængen til et ”trosspørgsmål” eller en teori. Forholder det sig sådan, kan det jo diskuteres. Derfor har vi med nogenlunde jævne mellemrum denne diskussion. Men at noget siges mange gange, gør det ikke mere korrekt.

CO2 i atmosfæren opvarmer jordoverfladen ved drivhuseffekten. Det er ikke en teori. Det blev påvist ved laboratorieforsøg allerede i 1860’erne. I tillæg hertil er der i tiden efter den industrielle revolution observeret, at stigningen i CO2 siden kommer før stigningen i temperatur. Det betyder altså, at vi har al mulig grund til at forvente, at vores høje CO2-udledninger bidrager til at øge opvarmningen fremover.

Så at menneskeskabt CO2-udledning øger den globale temperatur, er altså ikke en social konstruktion opfundet af venstrefløjen. Det er faktum.

Klimabenægtere og Mikkel Dencker påpeger dog, at der er uenighed blandt forskerne. Men bare for at få det på plads, så er 97 pct. af klimaforskerne enige om, at klimaforandringerne er menneskeskabte. Samtidig påviser rapporter fra de samlede klimaforskere i FN’s klimapanel igen og igen sammenhængen mellem menneskers CO2-belastning og klimaforandringerne.

Tænk, hvis den samme overmodige risikovillighed gjorde sig gældende inden for sundhedsområdet. Så kan man kun forestille sig, at mange kræftbehandlinger eller operationer ikke blev gennemført, for der er ofte diskussion om effekten. Men det sker jo ikke. Det ville rejse en kritisk læserbrevsstorm. Men klimaet har ikke nogen stemme, og de værste konsekvenser kan vi ikke se i morgen. Så i dag har det ikke nogen som helst konsekvens for Mikkel Dencker og andre klimabenægtere at gå rundt og flage deres ”men”. Derfor er denne position både uansvarlig og egoistisk.

Vi har grundlæggende heller ikke tid til at forsætte med at traske rundt i tvivlen. Det er en diskussion, vi må lade fortiden om. For tiden løber ganske enkelt fra os, klimaforandringerne tager til, og omkostningerne ved at modvirke dem stiger. I Paris-aftalen, fra 2015, blev verdens ledere heldigvis enige om at begrænse den globale temperaturstigning til maks. 2 grader og allerhelst 1,5 grader. Så nu er tiden ikke til snak, men til at holde snuden i sporet og sætte handling bag ordene. Her kommer efterårets klimaplan til at vise, hvem der tør handle på den ubekvemme sandhed, og hvem der vil gamble med vores fremtid.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er næstformand i SF og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er spidskandidat for SF i Vestjyllands storkreds til folketingsvalget. Hun er sygeplejerskestuderende og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
20.11.18, 13:19
Det er for længst en kendsgerning, medmindre noget andet sker. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.11.18, 13:04
Oplevelser og indtryk fra en uge i det forvandlede Danmark. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.11.18, 11:16
Vi kan ikke gamble med sikkerheden for hele den danske stat med en motor drevet af offentlig forvaltning for udenlandske midler, og på ordre fra Kina. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.11.18, 13:15
Efterskolerne byder på et helt særligt fællesskab Læs mere
Af Anders Vistisen
19.11.18, 11:01
Det er slut med dansk selvbestemmelse over danske velfærdsydelser. Bliver i stedet styret fra Bruxelles. Læs mere
Af Nauja Lynge
19.11.18, 07:26
Det sker formodentlig, for at kinesisk mineprojekt kan omgås Unesco-regler. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
18.11.18, 18:25
Vores politikere kender godt til problemerne, men de er ramt af en infantil frygt for at blive upopulær iblandt de pæne og virkelighedsfjerne i EU, men også herhjemme. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.11.18, 16:08
Hvorfor Macron og Merkel er livsfarlige for Europa Læs mere
Af Nauja Lynge
18.11.18, 14:21
Menneskerettigheder er en menneskeskabt konstruktion, som ikke er tilpasset nutidens udfordringer. Læs mere
Af Mikael Jalving
18.11.18, 07:35
Vil Løkke og hans regering føre Danmark endnu dybere ned i migrationsindustriens logik – eller vil han følge Østrig, Polen, Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn, Kroatien og Bulgarien i retning af en ny realisme? Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her