Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Bevar det regionale folkestyre

Sundhedsvæsenet bør være en kronjuvel i vores velfærdssamfund. Derfor skal det behandles med omhu og ikke kastes ud i et kæmpe organisationslimbo igen.

Regeringen har varslet en sundhedsreform, og allerede nu er DF ude med en snuptagsløsning. Luk regionerne – så er problemerne løst. Det er en demokratisk og økonomisk fejlslutning. For det første bliver der alt for langt fra Slotsholmen til sygehuset i Thisted, og derudover har regionerne trods hårde odds leveret fine resultater.

Grundlæggende er det forkert kun 11 år efter den tidligere reform og den igangværende indfasning af supersygehusene igen at lave store omorganiseringer, der tager tid og kræfter.

Der er i stedet brug for en ro på-reform, bedre økonomi og tilretninger i opgavefordelingen mellem kommuner og regioner, så de kan få råd til at ansætte flere læger, sygeplejersker og sosuer og styrke samarbejdet mellem sygehuse, kommuner og almen praksis. Problemerne i sundhedsvæsenet skyldes ikke regionsstrukturen, men mere mangel på hænder, stigende medicinudgifter og en manglende politisk vilje til at få kommuner og regioner til at samarbejde.

Men kommune- og regionsstyre er også en rigtig god forretning. I juli udkom OECD med en rapport om økonomisk vækst, effektivitet og decentralisering.

Her er hovedkonklusionen, at økonomisk decentralisering fremmer effektiviteten – og derudover at den bedste effekt af decentralisering kommer, når offentlige myndigheder har flere opgaver. Christiansborg bør derfor give flere opgaver til regionerne, og det gælder i virkeligheden også skatteudskrivning.

Rapportens pointer er ikke helt ved siden af i en dansk kontekst, når vi ser på regionernes resultater. De har reduceret ventetiderne, de har øget antallet af behandlinger, og patienterne er overordnet tilfredse.

Alt det har de gjort inden for stramme økonomiske rammer. Og når Christiansborg har sendt for få penge til at drive sygehusene for, har regionspolitikerne taget borgernes skældud for lukninger og serviceforringelser. Og nu er takken et forslag om helt at lukke regionerne.

Regionerne skal ikke kun bevares, fordi det er økonomisk klogt. Det er også demokratisk klogt.

Vi så, hvordan Venstres og DF’s kommunalreform i 2007 med større kommuner førte til centralisering af beslutningerne med færre offentlige arbejdspladser i de mindre byer og lukning af mange specialtilbud til især borgere med handicap.

I SF mener vi, at lokalt kendskab er en af forudsætningerne for gode politiske beslutninger. Jeg tror ikke, at embedsmændene i en kommende ”sygehusstyrelse” vil have forståelse for at bevare Thisteds eller Silkeborgs sygehus.

Men der er selvfølgelig også problemer i regionerne. Det gælder blandt andet de mange forskellige it-systemer, som sundhedspersonalet slås med, men det har man også oplevet i de statslige styrelser. På trods af det skaber de fem regioner i dag udvikling af sundhedssektoren.

De laver forsøg, de har forskellige arbejdsgange – og det skal de have, for der er nemlig forskel på at drive sygehus i et landområde som Aabenraa og i hovedstaden. Alt sammen bidrager det til, at vi får indsamlet konkrete eksempler på, hvordan sundhedsvæsenet bedst kan fungere.

Det er langt bedre, end at Finansministeriet eller en ”sygehusstyrelse” køber dyre konsulenter med teoretiske modeller om sundhedsvæsenet.

Sundhedsvæsenet bør være en kronjuvel i vores velfærdssamfund. Derfor skal det behandles med omhu og ikke kastes ud i et kæmpe organisationslimbo igen.

Giv i stedet regionerne bedre økonomi, frihed og sæt i stedet fokus på indholdet af vores samlede sundhedsvæsen i kommuner, regioner og almen praksis.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er næstformand i SF og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er spidskandidat for SF i Vestjyllands storkreds til folketingsvalget. Hun er sygeplejerskestuderende og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj.
Seneste blogs
Af Casper Hedegaard
21.10.18, 21:41
Meningsmålinger viser, at tilslutningen til EU er den største i mange år. For få år siden var situationen en helt anden, hvor opbakningen vaklede, og tilliden til det europæiske fællesskab kunne ligge på et lille sted. Har vi i virkeligheden stået i EU’s midtlivskrise, hvor de trygge og forudsigelige rammer gjorde projektet for usynligt og folkefjernt? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.10.18, 19:43
I næsten otte år er den samme anekdote blevet gentaget gang på gang af useriøse journalister. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.10.18, 14:10
Kineserne siger, at ingen kan eje månen. Men man må, som kineser, åbenbart gerne lave sin egen. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
21.10.18, 08:20
Uhyggeligt at fanatikere vil forhindre skatteministeren i at tale med tobaksindustrien Læs mere
Af Mikael Jalving
21.10.18, 07:30
Demokrati er et slagord i Vesten, længe før det kan nå at slå rod i Østen. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
20.10.18, 20:34
Tonen i debatten er en trussel mod folkestyret Læs mere
Af Nauja Lynge
20.10.18, 18:21
De senere måneders skandaler i den private sektor, ikke mindst i bankverdenen, må få os til at overveje, om den markedsøkonomi, som i dag er grundlaget for den vestlige verdens konstante fokus på vækst og profit, er gået for langt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.10.18, 16:03
Det mener flertallet i det australske senat ikke. Så er man nemlig »white supremacist«. Læs mere
Af Elsebeth Gerner Nielsen
19.10.18, 12:29
Vi har brug for helt nye systemer, hvis Europa og nationalstaterne skal forsvares mod det værste i den globale udvikling. Milliarder, som kunne bruges på sundhed, de ældre, uddannelse osv., ryger i de forkerte hænder. Og vi gør meget lidt for at undgå det. Læs mere
Af Anna Thygesen
19.10.18, 11:21
Som man siger i sladderbranchen, så kommer pressen også til den onde skilsmisse, når man selv har inviteret til det romantiske bryllup. Sådan er gamet desværre, og det har Ilse Jacobsen og Morten Albæk måske lært den seneste uges tid. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her