Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Der er ikke meget klimaduks over Danmark

De danskere, som undlader at flyve, spiser vegetarisk og kun køber genbrugstøj, gør en klodekærlig indsats, men det er ikke løsningen, at danskerne hver især skal lave deres egen redningsplan for klimaet.

Jeg elsker sommerferie. At grille pølser på kuglegrillen og lade der gå hyggestemning i samtalen. Snakke om madopskrifter, rejseoplevelser og selvfølgelig også om vejret. Man er vel dansker. Sådan godt og grundigt ubekymret. Men det er svært at være helt ubekymret denne sommer.

Hedebølgen i Nordeuropa og det ustadige vejr i Sydeuropa er med stor sandsynlighed et udslag af menneskeskabte temperaturstigninger og klimaforandringer. Og desværre gør Danmark alt for lidt i kampen mod klimakrisen.

Vi mangler ikke fakta om drivhuseffekten, den globale opvarmning og dets indflydelse på vores vejr. I en varmere verden har man flere vejrekstremer. Denne sommers varme er derfor blot et eksempel på, hvad vi vidste i forvejen.

Hedebølgen har nok alligevel fået os alle til at tænke over klodens udvikling en ekstra gang. Men det er jo lidt en partykiller, når man sidder der ved gasgrillen på stenterrassen, fordi der er afbrændingsforbud, og man lige skulle til at hygge sig. Mange betrygger sig ved den forestilling, at Danmark heldigvis er en ”klimaduks” på verdensplan.

Vi har vindmøller, og det er resten af verden, den er gal med. Amerikanerne, der kører for meget i store biler, den kinesiske middelklasse, som vil forbruge som Vesten, og den mellemøstlige olieproduktion. Se, de er syndere i klimakrisen. Den ubekvemme sandhed er bare, at Danmark selv ligger i den høje ende, når det gælder rovdriften på klodens ressourcer og CO2’en, som vi per indbygger lukker ud i det fælles luftlag.

Onsdag passerede kloden årets udløbsfrist for ressourceforbrug. Den 1. august! Det betyder, at verdens indbyggere har forbrugt ressourcer nok for et helt år. Resten er overforbrug. Men hvis alle verdens borgere levede som danskerne, ville verdens ressourcer for et år være opbrugt allerede den 23. marts.

Ikke nok med at kloden har begrænsede ressourcer, så skaber højt forbrug også høje udledninger, som verden er i dag. Hver dansker udleder da også årligt ni tons CO2, hvor FN’s udregninger viser, at hvert menneske på kloden højst må udlede to-tre tons CO2 i 2050 for at holde den globale opvarmning under to grader.

Tallene viser overflodssamfundets bagside, hvor industrien har givet os en brug og smid væk-kultur, og lavprisselskaber har gjort flyrejser til den fortrukne transportform. Som socialist er det på mange måder en økonomisk lykkelig situation at være endt i. De almindelige lønmodtagere kan leve gode liv, og udenlandsferier er ikke forbeholdt overklassen. Det store men er bare, at bringer vi ikke vores CO2-aftryk ned, så er der ikke meget sjov tilbage til vores børn og børnebørn.

Danmark er altså ikke nogen klimaduks. Heller ikke selv om der netop er indgået en god energiaftale, som vil reducere den danske CO2-udledning med omkring 1 mio. tons. For det er langtfra nok. Energiaftalen tager nemlig ikke fat i det egentlige CO2-synderegister.

I Danmark står transportsektoren for 40 pct. og landbruget for 39 pct. af CO2-udledningen i de ikkekvotebelagte sektorer. Og her har regeringen intet leveret. Skal CO2-udledningen ned, så er det langtfra nok, at vi har grøn strøm til at oplyse vores stuer, når biler, tog og busser stadig kører rundt på diesel og benzin.

Og hvis vi fortsat med nogenlunde ren samvittighed skal kunne lægge pølser på grillen til sommerfesten, så skal landbruget belaste atmosfæren langt mindre. Vi har hånden på kogepladen.

De danskere, som undlader at flyve, spiser vegetarisk og kun køber genbrugstøj, gør en klodekærlig indsats, men det er ikke løsningen, at danskerne hver især skal lave deres egen redningsplan for klimaet.

Det er en politisk opgave at skabe et samfund, som gør danskerne til bæredygtige borgere. Og som gør Danmark til en ægte klimaduks.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er folketingsmedlem for SF, valgt i Vestjyllands storkreds, og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende (orlov) og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe Munk kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
21.07.19, 07:14
Fra individ til organisme, fra samfund til sværm. Velkommen til overvågningskapitalismen. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
20.07.19, 18:56
Jeg trækker mig fra den offentlige debat. Voldsmanden vinder. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.07.19, 01:42
Grønlandske familier fik hjælp fra danske frivillige, da flodbølgen ramte.  Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.07.19, 12:24
Integrationsministeren skal have ros for at stå fast. Jeg udtrykker et lønligt håb om, at ministeren i fremtiden holder fast i, at han ikke udtaler sig om fakta, han ikke kender, og konsekvenser, han ikke har gennemtænkt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.07.19, 16:09
Det midlertidigt besatte område er heldigvis en lise for sjælen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
17.07.19, 21:38
Under 1 af 10 muslimske indvandrere bliver integreret. Læs mere
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere